Evde aşure yapmak isteyenler, "Aşure nasıl yapılır, malzemeleri neler?" sorularına yanıt arıyor. Hicri takvimin başlangıcı, İslam tarihi açısından büyük öneme sahip bir dönüm noktasını temsil eder. Halife Hz. Ömer'in hilafeti döneminde, Hz. Ali'nin önerisiyle, Peygamber Efendimiz'in Mekke'den Medine'ye hicreti esas alınarak yeni bir takvim başlatılmıştır. Bu tarihi olay, sadece bir göç değil; İslam toplumunun inanç, düzen ve özgürlük adına attığı önemli bir adımdır. Bu doğrultuda hicretin gerçekleştiği yıl milat kabul edilmiş ve 1 Muharrem günü hicri yılın ilk günü olarak belirlenmiştir.
AŞURE TARİFİ
Muharrem ayında sofraların bereketi: Aşure nasıl yapılır? İşte adım adım pratik tarif…
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
20 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı nişasta
1,5 su bardağı kuru incir
1 adet portakalın kabuğu (beyaz kısmı temizlenmiş)
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 çorba kaşığı badem
1 çay bardağı konserve mısır
1 su bardağı kuru bakla
AŞURE NASIL YAPILIR?
Buğdayı Hazırlama:
Aşurelik buğdayı güzelce yıkayın. Üzerine 20 su bardağı su ekleyerek bir taşım kaynatın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve bu şekilde bir gece dinlendirin.
Ertesi Gün Pişirme:
Dinlenen buğdayı tekrar ocağa alıp, buğdaylar çatlayana kadar kaynatın.
Diğer Malzemelerin Hazırlığı:
Dolmalık fıstık ve bademleri ayrı ayrı tavada kavurun.
Baklayı dağılmayacak şekilde haşlayıp süzün.
Kuru incirleri küp küp doğrayıp hafifçe haşlayın.
Buğdayı Süzme:
Buğday haşlandıktan sonra ılımasını bekleyin. Ilındıktan sonra elinizle bastırarak bir süzgeç yardımıyla süzün. Posasını atıp, kalan püreyi tencereye alın.