Limerick Üniversitesi Spor ve Egzersiz Beslenmesi alanından Doçent Catherine Norton, kış aylarında akşam yemeği saatinin sağlığımız üzerindeki kritik etkilerini açıkladı. The Conversation'da yayınlanan yeni bir analize göre, sadece ne yediğimiz değil, ne zaman yediğimiz de kış sağlığı için hayati önem taşıyor.
Bilim dünyasında giderek popülerleşen "Krononütrisyon" kavramı, beslenmenin zamanlamasına odaklanıyor. Uzmanlara göre sindirim sistemi, hormon salınımı ve kalori yakımı, vücudun iç saati olan sirkadiyen ritmi takip ediyor.
Kışın güneşin erken batmasıyla birlikte vücut kendini dinlenmeye daha erken hazırlıyor. Bu nedenle uzmanlar, akşam yemeğini çok geç saatlere bırakmanın metabolik bir felakete yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Uzman Görüşü: Prof. Norton, "Kış mevsimi yaklaşırken ne zaman yediğinize dikkat etmek, tabağınızda ne olduğu kadar önemlidir. Yemek vakitlerini vücudun doğal ritmine ayarlamak; enerjinizi, ruh halinizi ve uykunuzu dengeler" diyor.
Peki, tabağımızı önümüze almamız gereken en doğru zaman hangisi? Araştırmalar, ideal aralığın düşündüğünüzden daha erken olduğunu gösteriyor.
İdeal Aralık: 17.30 – 19.00
Kritik Sınır: Yatmadan en az 2-3 saat önce yeme işlemi bitmeli.
Bu saat aralığı, vücudun sindirim işlemini uyku moduna geçmeden tamamlamasına ve kan şekerini dengelemesine olanak tanıyor.