Kahve ve çay, günümüz insanının vazgeçilmez içeceklerinden. Kimi güne kahveyle başlarken kimi ise çaydan aldığı keyfi başka bir şeyde bulamıyor. Ancak bilim insanlarının son araştırmaları, bu popüler içeceklerden birinin aşırı tüketilmesinin felç riskini artırabileceğini gösteriyor.
Çay ve kahve, antioksidan özellikleri ve içerdiği faydalı bileşenlerle birçok sağlık yararı sağlıyor. Çayın kan şekeri düzenleyici etkisi ve kahvenin zihinsel uyanıklığı artırıcı özellikleri, bu içecekleri popüler kılıyor. Ancak her şeyin fazlası zarar…
Bilim insanları, günde dört fincandan fazla kahve tüketiminin felç riskini artırabileceğini, çayın ise sahip olduğu antioksidanlar sayesinde bu riski azaltabileceğini belirtiyor. Özellikle siyah çay, kalp sağlığını destekleyen etkileriyle dikkat çekiyor.
Felç, beyne kan akışını sağlayan damarların tıkanması veya yırtılması sonucu meydana gelir. Kafein, fazla alındığında kalp ritmini etkileyebilir ve bu da felç riskini artırabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) verilerine göre, her yıl yüz binlerce insan felç geçiriyor ve aşırı kafein tüketimi bu tabloyu ağırlaştıran unsurlar arasında yer alıyor.
Çayın düzenli tüketimi, kanser, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Günde en az iki fincan siyah çay içmek, genel ölüm riskini %13 oranında azaltabilir. Yeşil çayın cilt sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ve siyah çayın kemik sağlığını destekleyen özellikleri de çayı sağlıklı bir alternatif haline getiriyor.