Uzmanlar, genç yaşta bağırsak kanserine yakalanan hasta sayısındaki artışı araştırırken dikkat çeken bir sonuca ulaştı.
Molecular Nutrition and Food Research dergisinde yayımlanan araştırma, İngiltere'de 40 ila 69 yaş arası 143.434 kişinin yeme alışkanlıklarını 14,5 yıl boyunca inceledi. Bu süre zarfında;
1.117 katılımcıya inflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD),
795 kişiye ülseratif kolit,
322 kişiye ise Crohn hastalığı teşhisi kondu.
Beslenme kayıtlarına göre, "sağlıklı bitki bazlı diyet" uygulayanların bu hastalıklara yakalanma riski anlamlı şekilde azaldı.
Çalışmanın başyazarı, Çin Zhejiang Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zhe Shen, "Meyve ve sebze gibi doğal bitkisel gıdaların anti-inflamatuar etkisi, bağırsak duvarındaki tahrişleri önleyerek hastalıkların gelişmesini engelliyor," dedi.
Araştırmaya göre:
Ülseratif kolit riski %8,
Crohn hastalığı riski %14 oranında azalıyor.
Ancak sadece vegan beslenmek yeterli değil; sağlıksız bitki bazlı ürünlerin (beyaz ekmek, patates cipsi, tatlandırılmış içecekler vb.) tüketimi, riski %15 oranında artırabiliyor.
Süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal gıdalar da bu çalışmada risk faktörleri arasında gösterildi. Araştırmacılar, bu ürünlerin fazla tüketilmesinin Crohn riskini artırabileceğini belirtti. Bunun nedeninin, hayvansal yağlar ile işlenmiş yağların bağırsağı olumsuz etkilemesi olduğu düşünülüyor.
Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları (IBD), yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Semptomlar arasında:
Sürekli ishal,
Dışkıda kan,
Karın ağrısı,
Aşırı yorgunluk yer alıyor.
NHS'ye göre bu hastalıklar çocuklarda büyüme geriliğine de yol açabiliyor.
Daha da önemlisi, IBD teşhisi konanların üçte biri, 10 yıl içinde bağırsak kanserine yakalanıyor. Cancer Research UK, bu durumun kronik iltihabın hücrelerde mutasyona neden olmasından kaynaklandığını bildiriyor.