Philadelphia Çocuk Hastanesi (CHOP) uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, bebeklik döneminde fıstıkla tanışan çocuklarda alerji oranı yüzde 43 oranında düşüyor.
Uzmanlar, bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişim sürecinde fıstık gibi alerjenleri tanımasının, vücudun bu besinleri "tehlike" olarak algılamasını önlediğini belirtiyor.
Pediatrics dergisinde yayımlanan araştırma, 2012 ile 2020 yılları arasında ABD genelindeki 120.000 çocuğun sağlık kayıtlarını inceledi. Sonuçlara göre, erken dönemde fıstıkla tanışan çocuklarda hem genel gıda alerjilerinde (%36) hem de özellikle fıstık alerjisinde (%43) dikkat çekici bir azalma gözlemlendi.
CHOP alerji uzmanı ve araştırmanın kıdemli yazarı Dr. David Hill, "Erken aşılamanın ulusal çapta işe yaradığının gerçek dünyada doğrulandığını görmek heyecan verici. Artık daha az çocuğun fıstık alerjisi geliştirdiğini gözlemliyoruz" ifadelerini kullandı.
👶 50.000 ÇOCUK FISTIK ALERJİSİNDEN KURTULDU
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) 2015'te bebeklerin fıstıkla erken tanışmasını önermeye başlamıştı. Bu tavsiyelerden sekiz yıl sonra yapılan analiz, ABD'de yaklaşık 50.000 çocuğun ölümcül fıstık alerjisi teşhisi almaktan kurtulduğunu gösterdi.
Bebeklerin çoğunun çalışmaya dahil oldukları dönemde 0-4 aylık olduğu belirtilirken, alerjik reaksiyonların yüzde 80'inin yaşam boyu devam ettiğini vurgulayan uzmanlar, erken dönemde bağışıklık sisteminin eğitilmesinin hayati öneme sahip olduğunu ifade ediyor.