Kadraj
Kadraj Galeri Kadraj Bi Bak 100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

Uzun yaşam araştırmalarıyla tanınan Dan Buettner, 3 Nisan 2025'te Miami'de başlattığı 'Live to 100: The One Pot Miracle' adlı pilot programda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Mavi Bölgeler üzerine yürüttüğü çalışmalarla bilinen Buettner, insanların 100 yaşına kadar sağlıklı yaşayabilmesi için mutfaklarına sokmamaları gereken dört yiyeceği sıraladı.

Giriş Tarihi: 01.09.2025 17:20 Güncelleme Tarihi: 01.09.2025 17:23
100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

Uzun yaşamın sırları yüzyıllardır merak ediliyor. "Mavi Bölgeler" araştırmalarıyla tanınan uzun yaşam uzmanı Dan Buettner, insanların 100 yaşını geçtiği bölgelerin beslenme alışkanlıklarını inceledi. Buettner, mutfağınızdan dört temel yiyeceği uzaklaştırmanızın uzun ömür için kritik olduğunu vurguluyor.

100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

🍖 İŞLENMİŞ ETLER

Pastırma, salam, jambon, sosis ve konserve etler, Dünya Sağlık Örgütü ve Cancer Research UK verilerine göre bağırsak kanseri riskini artırıyor. Buettner, işlenmiş etlerdeki hem, nitratlar ve heterosiklik aminlerin hücrelere zarar vererek zamanla kansere zemin hazırladığını belirtiyor. Alternatif olarak tavuk, hindi, yumurta ve bitkisel protein kaynakları öneriliyor.

100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

🍬 ŞEKERLİ İÇECEKLER VE PAKETLİ TATLILAR

Rafine şeker tüketiminin en büyük kaynağı şekerli içecekler ve paketlenmiş tatlılar. Buettner, bu ürünleri evde bulundurmamanızı tavsiye ederek, "Eğer canınız isterse dışarı çıkın ve alın ama evinize sokmayın" diyor. Aşırı şeker tüketimi; obezite, tip 2 diyabet, kalp ve karaciğer hastalıklarına yol açabiliyor. Bunun yerine taze veya kuru meyveler, tatlı ihtiyacını karşılamak için önerilen sağlıklı seçenekler arasında.

100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

🧂 FAZLA TUZ KULLANIMI

Sofrada veya yemek pişirirken eklenen fazla tuz da sağlığı tehdit ediyor. Böbrek fonksiyonlarını bozarak felç riskini artırabiliyor. Buettner, tuz tüketiminde bilinçli davranmanın uzun vadede büyük fark yarattığını söylüyor.

100 yaşını görmek istiyorsanız bu 4 yiyeceği mutfağınızda tutmayın

🥨 TUZLU ATIŞTIRMALIKLAR

Cips ve benzeri tuzlu atıştırmalıklar, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini artırıyor. Uzmanlara göre yetişkinlerin günlük tuz tüketimi 6 gramı (1 silme çay kaşığı) aşmamalı. Bu miktar, hem doğal tuz hem de yemeklere eklenen tuzu kapsıyor.

  • Künye
  • Gizlilik Bildirimi
  • İnternet Reklam
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Özgün Haberler
  • Çok Konuşulan Haberler
  • Popüler Haberler
  • Haber
  • Son Dakika Haberleri
  • Yazarlar
  • Anasayfa
  • Son Dakika
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Spor
  • Dünya
  • Magazin
  • Yaşam
  • Kadraj
  • Resmi İlanlar
  • Televizyon
  • Memurlar
  • SGK
  • Yazarlar
  • Galeri
  • Takvim Tv
  • Canlı Yayın
  • Namaz Vakitleri
  • ZTK
  • Bugünkü Takvim
  • BİZE ULAŞIN