Özellikle de bir meyve, sabah kahvaltılarında tüketilmesi gerekenler listesinden tamamen çıkarıldı.
Fotoğraflar: Takvim Fotoğraf Arşivi
Listenin en alt sırasında 5 üzerinden yalnızca 1 puan alan kavun, diyetisyen Ludlam-Raine tarafından "besin değeri açısından en zayıf meyve" olarak tanımlandı. Karpuz, bal kavunu, galia kavunu gibi çeşitleriyle birlikte değerlendirilen kavun, yüksek oranda sudan oluşuyor, az miktarda C ve A vitamini içeriyor. Ancak düşük lif oranı ve sınırlı vitamin-mineral profili nedeniyle, kahvaltı için uygun bir seçenek olarak görülmüyor.
Ludlam-Raine, "Kavun, diğer meyvelerle kıyaslandığında lif ve genel besin değeri açısından düşük. Kahvaltı gibi günün en önemli öğünlerinden birinde daha zengin içerikli meyveler tercih edilmeli." açıklamasında bulundu.
Kavunun hemen üzerinde yer alan ananas, 5 üzerinden 2 puanla listede sondan ikinci sırada. Yüksek doğal şeker içeriği ve asidik yapısı nedeniyle sabah tüketildiğinde mideyi tahriş edebileceği vurgulandı. Ananasın bromelain enzimiyle sindirime yardımcı olduğu ve C vitamini ile manganez açısından zengin olduğu bilinse de, kahvaltı için önerilen meyveler arasında yer almıyor.

Dünya genelinde kahvaltıların vazgeçilmezi olan muz, bu listede 5 üzerinden 3 puanla orta sıralarda yer aldı. "Sarı kabuklu Mars bar" olarak tanımlanan muz, potasyum ve B6 vitamini yönünden zengin olsa da, yüksek doğal şeker içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Yulaf lapasıyla ya da yoğurtla birlikte sıkça tercih edilen bu meyve, kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir.
Beslenme uzmanına göre sabah kahvaltısı için en ideal meyveler portakal, kivi ve çilek. 5 üzerinden 5 puan alan bu meyveler; yüksek C vitamini, lif ve antioksidan içerikleri sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, sindirime katkı sağlıyor ve enerji veriyor.
Sağlık uzmanı Dr. Nadeem ise You Magazine'e verdiği röportajda, bu üç meyvenin düzenli tüketilmesiyle yıl boyunca geçirilen hastalık sayısının azalabileceğini belirtiyor: "Vücudumuz C vitaminini depolayamaz. Bu nedenle günlük olarak meyvelerden almak, bağışıklık için şart."

Diyetisyen Ludlam-Raine'in listesine göre 5 üzerinden 4 yıldızla "iyi ama en iyi değil" kategorisinde yer alan meyveler ise şunlar:
Armut
Elma
Greyfurt
Mango
Bu meyveler, besin değeri bakımından zengin olmakla birlikte, porsiyon miktarına dikkat edilmesi gereken grupta yer alıyor.