İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI! İstanbul'da su seviyesi ne durumda? EYLÜL 2023 İLÇE İLÇE İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?

İstanbul'un yaz aylarında artan sıcaklıkları, her yıl olduğu gibi bu yaz da su tüketiminde dikkate değer bir artışa yol açtı. İstanbullular, serinlemek ve günlük aktivitelerini sürdürebilmek için artan sıcaklıkla başa çıkmaya çalıştı. Ancak bu sıcaklık artışları, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir su kullanımı açısından önemli bir sorumluluk doğurdu.

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023, 08:31 Güncelleme 19 Eylül 2023, 11:29
İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI! İstanbul’da su seviyesi ne durumda? EYLÜL 2023 İLÇE İLÇE İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un yaz aylarındaki yükselen sıcaklıkları bu yıl da su tüketiminde belirgin bir artışa sebep oldu. İstanbullular, serinlemek ve günlük rutinlerini sürdürebilmek adına yükselen termometre değerleriyle başa çıkmak için çaba harcadı. Ancak, bu sıcaklık artışları, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir su kullanımı açısından büyük bir sorumluluğu da beraberinde getirdi.

📌İSTANBUL'DA BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 25'İN ALTINA DÜŞTÜ

İstanbul'da yağışsız geçen günlerin ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 25'in altına düştü. Bugün itibariyle barajların doluluk oranı yüzde 24.97 olarak ölçüldü. Kuraklıktan en fazla etkilenen barajlardan biride Büyükçekmece barajı oldu. Barajdaki doluluk oranı yüzde 4.83 olarak ölçülürken, göl adeta çöle döndü. Daha önce metrelerce suyun olduğu barajda şimdi kamyonetlerle bile rahatlıkla ilerlemek mümkün hale geldi. Baraj gölünü besleyen dereler de tamamen kururken, üzerine kurulu köprülerin altındaki sular çekildi, tarihi kalıntılar ortaya çıktı.

İstanbul'da barajlar son günlerde kesilen yağışların ardından alarm vermeye devam ediyor. İSKİ verilerine göre bugün doluluk oranı yüzde 24.97 olarak ölçüldü. Bu değer son bir yılın en düşük değeri olarak kayıtlara geçti. Bir ay önce barajların doluluk oranı yaklaşık yüzde 30 civarındaydı. İstanbul'un barajlarındaki yüzde 24.97 doluluk oranının 2014 yılından bu yana ölçülen en düşük değer olduğu belirtildi. Barajlardaki doluluk oranı geçen yıl bu tarihte 51.95, 2021 yılında ise yüzde 53.35 olarak ölçülmüştü.

BARAJ GÖLÜNDE KORKUTAN GÖRÜNTÜLER

İstanbul'un susuzluktan en çok etkilenen barajlarından biride Büyükçekmece Baraj Gölü oldu. Bugün itibariyle doluluk oranı yüzde 4.83 olarak ölçüldü. Baraj havzasındaki görüntüler ise bilim-kurgu filmlerindeki görüntüleri aratmıyor. Daha metrelerce derinlikte suyla dolu alanlar bugün çöle dönmüş durumda. Sertleşen toprakta artık kamyonetlerle bile gitmek mümkün. Büyükçekmece Baraj Gölü havzasını besleyen derelerde de durum farklı değil. Tamamen kuruyan bu dereler üzerine kurulan köprülerin altında artık su kalmadı. Daha önce balık tutulan alanlar tamamen kurudu. Büyükçekmece Baraj Gölü'nde su çekilmiş durumda. Su olan bölümlerde ise derinliğin oldukça düştüğü belirtiliyor.

4 BARAJ YÜZDE 10'UN ALTINA İNDİ

İstanbul'un barajlarından 4'ünde doluluk oranı yüzde 10'un altına indi. Adeta kuruma noktasına gelen Papuçdere barajında doluluk oranı 2.81, Kazandere barajında yüzde 4.8, Büyükçekmece barajında yüzde 4.83, Sazlıdere barajında ise 9.88 ölçüldü. İstanbul'un en dolu barajı ise yüzde 54.68 ile Ömerli barajı oldu.

İSTANBUL BARAJLARINDA BUGÜN İTİBARİYLE DOLULUK ORANLARI

🔎Alibeyköy % 17.4

🔎Terkos % 12.12

🔎Elmalı % 16.35

🔎Darlık % 38.6

🔎Ömerli % 54.68

🔎Büyükçekmece % 4.83

🔎Sazlıdere % 9.88

🔎Istarcalar %17.77

🔎Kazandere % 4.8

🔎Papuçdere % 2.81