Hindistan'ın yeni adı ne oldu, ne anlama geliyor? Bharat nasıl okunur,Türkçe anlamı nedir? Hindistan'ın adı neden değişti?

Hindistan'ın "India", "Bharat", "Hindustan veya Hind", çok eski zamanlarda ise "Jambu Dweep" gibi pek çok adı bulunuyor. Hintçede ülkenin adı Bharat olsa da İngilizce metinlerde her zaman India (Hindistan) tercih ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde ismini değiştirme kararı alan Hindistan, G-20 zirvesine yeni ismi 'Bharat' ile katıldı. Bu nedenle Hindistan'ın adının neden değiştiği merak konusu oldu. İşte Bharat isminin anlamı ve tüm merak edilenler...

Giriş Tarihi 09 Eylül 2023, 21:44 Güncelleme 09 Eylül 2023, 21:44
Hindistan’ın yeni adı ne oldu, ne anlama geliyor? Bharat nasıl okunur,Türkçe anlamı nedir? Hindistan’ın adı neden değişti?

İÇİNDEKİLER

Hindistan'da gerçekleştirilen G-20 zirvesinin açılış konuşmasını yapan Başbakan Narendra Modi'nin önündeki isimliğe Hindistan yerine 'Bharat' yazıldı. Bu nedenle Hindistan'ın yeni adı ve 'Bharat' isminin anlamı hakkında detaylar en sık aratılanlar arasında yerini aldı. İşte detaylar...

🔴 HİNDİSTAN'IN ADI DEĞİŞTİ Mİ, YENİ ADI NE OLDU?

Hindistan'ın başkenti Delhi'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinin açılış konuşmasını yapan Başbakan Narendra Modi'nin önündeki isimliğe Hindistan yerine Bharat yazdırdı. Böylece, Bharat ismi ilk kez kullanılmış oldu.

🔴 SADECE BHARAT İSMİ İÇİN ANAYASAL DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR

Hükümetin, ülkenin ismini sadece "Bharat" olarak kullanmaya karar vermesi durumunda anayasanın ilk maddesini değiştirmek için yasa tasarısı sunması gerekiyor.

Hükümet, değişiklik için milletvekillerinin en az üçte ikisinin oylarını almak zorunda. Hindistan Yüksek Mahkemesi, 2020'de isim değişikliğini talep eden başvuruyu reddetmiş, bu talebin bir temsile dönüştürülebileceğini ve uygun bir karar için merkezi hükümete iletilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Mahkemenin Başyargıcı da "Bharat" ve "India"nın her ikisinin de anayasada yer aldığına dikkat çekmişti.

🔴 BHARAT NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Ülkeyi tanımlayan en eski kayıtlar "Bharat", "Bharata" veya "Bharatvarsha" isimlerinin kullanıldığını da gösteriyor.

"Bharat" terimi Hindistan'ın mitolojik geçmişine gönderme yapıyor. Hint edebiyatında Himalaya Dağları ile okyanuslar arasında kalan bölge, Bharatvarsh olarak tarif ediliyor.

Ülkenin iki büyük destanından biri Mahabharata'dan gelen "Bharat", adını "efsanevi ve adil" Kral Bharat'tan alıyor. Yani ülkenin Sanskritçedeki adı olan "Bharat", Kral'ın soyundan gelen ulusu simgeliyor.

🔴 "BESLEYEN TOPRAK"

"Bharata"nın Sanskritçe'deki anlamı aynı zamanda "besleyen toprak" demek.

🔴 BHARAT KELİMESİ NASIL OKUNUR?

Bharat kelimesi Türkçe'de yazıldığı gibi okunur.