Tarih verdi, 7.9 büyüklüğünde deprem... Deprem uzmanından son ikaz! Atatürk Havalimanı, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar ilçe ilçe açıkladı!

Ülkemizin en kalabalık ve önemli şehirlerinden biri olan İstanbul'un deprem riski, son günlerde tekrar gündemin en üst sıralarına yerleşti. Depremlerin önlenemeyen doğal afetler olduğu gerçeği, uzmanlar ve halk arasında tedirginlik yaratıyor. Bu konuda yapılan yeni açıklamalar ise İstanbulluların uykusunu kaçırıyor. Özellikle Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'nin yaptığı açıklamalar büyük bir dikkatle takip ediliyor. Moriwaki, depremin zamanlaması hakkında endişe verici bir uyarıda bulundu. Sözlerine göre, deprem bir hafta ya da hatta bir ay içerisinde dahi gerçekleşebilir. Bu gerçeklik, İstanbul'da yaşayanların deprem hazırlıklarını bir kez daha gözden geçirmelerini gerektiriyor.

Giriş Tarihi 29 Ağustos 2023, 08:56 Güncelleme 29 Ağustos 2023, 08:56
Tarih verdi, 7.9 büyüklüğünde deprem... Deprem uzmanından son ikaz! Atatürk Havalimanı, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar ilçe ilçe açıkladı!

İÇİNDEKİLER

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, beklenen İstanbul depremi hakkındaki son dakika açıklamalarıyla gündeme geldi. İstanbul depreminin büyüklüğünü ve yüksek riskli alanlarını tek tek duyuran Moriwaki, ''7.6, 7.9'a kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor.'' ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

TUZLA, AVCILAR, ATATÜRK HAVALİMANI...

Moriwaki, yaptığı açıklamada "Riskin en yüksek olduğu bölgeler Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece ve Fatih tarafında da yumuşak zeminler var. Anadolu yakasında Tuzla, Pendik ve deniz kenarı tarafları. Avrupa yakasında söylediklerim de komple deniz kenarı" diye konuştu.

HATAY ÖRNEĞİ DİKKAT ÇEKTİ! "TAMAMEN KÖTÜ ÇÜNKÜ..."

Zeminin önemini vurgulayan Moriwaki "Sert zeminse sıkıntı yok. 99 depreminde de bunu gördük. Uzaklığına rağmen Avcılar'da çok hasar oldu; Zeytinburnu'nda, Ataköy'de sallantı çok oldu. Zemin yumuşak ise sıkıntı var. Mesela Hatay tamamen kötü, neden? Hatay tamamen yumuşak zemin." dedi.

"BU BİNALARDA ÇOK HASAR OLACAK"

Zeytinburnu'ndaki binalar için konuşan Moriwaki, "Bu binalar yapışık ve hepsi 2000'den önce yapıldı. Bu binalarda çok hasar olacak" ifadelerini kullandı.

"DEPREM GELİYOR, 1 HAFTA SONRA DA OLABİLİR"

Moriwaki depremin büyüklüğü ve zamanlamasıyla ilgili "7.6, 7.9'a kadar gidebilir diye ben söylüyorum. Deprem geliyor. 1 sene sonra, 1 ay sonra hatta 1 hafta sonra da olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Olası deprem için hangi önlemlerin alınması gerektiğine ilişkin ise Japon deprem uzmanı "Öncelikle iyi zemin mi kötü zemin mi, bölge olarak kontrol etmek lazım. Mümkün oluyorsa taşınmak gerek. Kentsel dönüşümü acilen yapmak lazım. Bina kötü değilse kalabilir" diye konuştu.