Google onu unutmadı! Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Nüzhet Gökdoğan kimdir,nereli kaç yaşında? Mesleği nedir?

14 Ağustos 2023 tarihinde Google, gök bilimci ve akademisyen Nüzhet Gökdoğan'a özel bir Doodle ayırarak onun önemli katkılarını onurlandırdı. Bu özel Doodle ile birlikte, Nüzhet Gökdoğan'ın bilimsel mirası ve etkisi bir kez daha vurgulanmış oldu. Peki, Nüzhet Gökdoğan kimdir? İşte detaylar... Nüzhet Gökdoğan, Türk gök bilimci ve akademisyen olarak bilinir. 14 Ağustos 2023'te Google tarafından onurlandırılan Nüzhet Gökdoğan, uzay ve gök bilimi alanındaki çalışmalarıyla tanınmış bir isimdir. Doğa ve evrenin gizemlerini anlamaya yönelik yaptığı araştırmaları ve katkıları ile tanınan Gökdoğan, bu özel Doodle ile bilimsel başarıları hatırlanmıştır.

Giriş Tarihi 14 Ağustos 2023, 23:31 Güncelleme 14 Ağustos 2023, 23:31
Google onu unutmadı! Nüzhet Gökdoğan neden doodle oldu? Nüzhet Gökdoğan kimdir,nereli kaç yaşında? Mesleği nedir?

İÇİNDEKİLER

Nüzhet Gökdoğan'ın hangi alanda ve ne şekilde katkıda bulunduğu, araştırmalarının ne kadar önemli olduğu ve onun bilimsel mirası, Google'ın bu özel Doodle'ı ile bir kez daha vurgulanmıştır. Bu tür onurlandırmalar, büyük bilim insanlarının çalışmalarını ve mirasını geniş kitlelere duyurmak ve takdir etmek amacıyla yapılmaktadır.

NÜZHET GÖKDOĞAN KİMDİR?

Gökdoğan, 1910 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1928 yılında yatılı Erenköy Kız Lisesi'nden mezun oldu ve sonra devlet bursu ile matematik-fizik lisansı yapmak için Fransa'ya gitti. Lyon Kız Lisesi'nde Fransızca öğrendikten sonra Erkek Lisesi kısmına geçerek matematik ağırlıklı öğrenim gördü. 1932'de Lyon Üniversitesi'nde matematik lisansını tamamladı. 1933 yılında Paris Üniversitesi'nde fizik öğrenimi aldı. Stajını Paris Gözlemevi'nde yaptı. Sınavlarının ardından dönüş yaptı.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Enstitüsü'ne ilk Türk doçenti olarak atanan Gökdoğan, üniversite bahçesine gözlemevi kurulması çalışmalarına katıldı. 1936'da Yüksek Mühendis Mektebi'ne (İstanbul Teknik Üniversitesi) müderris muavini olarak getirildi ve bu kurumun ilk kadın çalışanı oldu. 1946 yılına kadar matematik doçenti olarak görevini sürdürdü. 1937'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktora tezini tamamladı. Söz konusu tes ise fakülte kayıtlarında "bir" numaralı tez olarak kayıtlıdır. Yüksek Mühendislik Mektebi sıralarında tanıştığı Mukbil Gökdoğan ile 1938'de evlendi. Bu evlilikten kızı Gönül ve oğlu Ömer Can dünyaya geldi.

Nüzhet Gökdoğan, 1940 yılında doçent unvanını aldı. Aynı yıl William Marshall Smart'ın Spherical Astronomy adlı eserini Kürevî Astronomi adıyla Türkçeye çevirdi ve 1948 yılında profesör unvanın almaya hak kazandı.

1980'de dekanlık ve bölüm başkanlığı görevlerini sürdürmekteyken emekli oldu. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin kurulmasında ilk adımların atılışında rol oynadı. 24 Nisan 2003 tarihinde hayatını kaybetti. Cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.