AB konseyi'nden zirve çağrısı

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan'ı kurtarma paketiyle ilgili Avro Bölgesi ülkelerine 7 Mayısta toplanması çağrısında bulundu.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
AB konseyi'nden zirve çağrısı
Rompuy, Avro Bölgesi ülkelerine, ulusal parlamentoların Yunanistan ile ilgili konuyu gelecek birkaç gün içinde ele alarak tüm süreci tamamlamak için 7 Mayısta özel zirve toplanması çağrısı yaptı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunanistan'ı kurtarma paketinin ''Avro Bölgesi'nde finansal istikrarı koruyacağını ve güvenin tazelenmesine yardımcı olacağını'' açıkladı. AMB, Yunanistan'ın, ''programın hedeflerine ulaşmasına uygun olacak yeni önlemler almaya hazır olmasının önemli olduğunu'' bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB, zorlu tasarruf programı ve yardım paketinin Yunanistan'a sorunlarından kurtulması için yardımcı olacağını, ancak bunun yıllar sürebileceği uyarısında bulundu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn'ın ortak açıklamasında, ''Atılan adımlar zor olsa bile Yunan ekonomisine güvenin tazelenmesi ve Yunan halkına iyi bir gelecek sağlamak için gerekli. Yunanistan'ın güçlüklerle başa çıkacağından ve başarılı olacağından eminiz'' denildi.

Strauss-Kahn, IMF Yönetim Kurulu'nun, IMF'nin kurtarma paketindeki 30 milyar avroluk katkısına bu hafta onay vereceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Rehn ise Avro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a vereceği kredilerin ''yaklaşık yüzde 5'' faiz oranından hesaplanacağını belirtti.

-ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL-

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunun, Cuma gününe kadar Yunanistan'a yardımın önünü açacak yasayı geçireceği konusunda iyimser olduğunu ve bunun için çalışacağını söyledi.

Merkel, AB Komisyonu ve IMF'nin, Yunanistan'ın güvenilirliğinin tazelenebilmesi için paketin uygulanmasını izleyecek olmasını ''iyi ve önemli'' olarak değerlendirdi.

-ABD BAŞKANI OBAMA-

ABD Başkanı Barack Obama, Yunanistan'ın ''iddialı'' reform programından memnun olduğunu bildirdi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın, Yunanistan Başbakanı Papandreu ile dün telefonda yaptığı görüşmede IMF ve Avro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'ı kurtarma paketiyle verdikleri ''önemli destekten'' memnun olduğu belirtildi.

Açıklamada, ''Obama, Yunan yetkililerin açıkladığı iddialı reform programının yanı sıra IMF ve Avro Bölgesi üyelerinin anlaştıkları önemli destekten memnun'' denildi.

-ULUSLARARASI FİNANS ENSTİTÜSÜ-

Öte yandan dünyanın önde gelen finans kuruluşlarını bünyesinde barındıran Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Yunanistan'ın üç yıllık reform programını, IMF ve Avro Bölgesi'nin finansal yardım paketini desteklediğini bildirdi.

Şimdiye kadar bir ülke için yapılan en büyük kurtarma paketinde, Yunanistan'a üç yıllığına yapılacak 110 milyar avroluk yardımın 10 milyar avrosu Yunan bankalarına ayrılacak.

Avro Bölgesi ve IMF'nin Yunanistan ile ilgili 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 80 milyar avrosunu Avro Bölgesi ülkeleri ve 30 milyar avrosunu IMF karşılayacak.

Almanya'nın, Avro Bölgesi'nin vereceği 80 milyar avronun yaklaşık 22 milyar avroluk kısmını, Fransa'nın ise 16,8 milyar avroluk kısmını karşılayacağı belirtiliyor.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler