Hamas ile İsrail arasında ateşkes anlaşması kapsamında beşinci esir takası yapıldı.
Ohad Ben Ami, Or Levy ve Eliyahu Şarabi, Takvim.com.tr Ekran Görüntüsü
Kassam Tugayları Deyr el Balah'ta Ohad Ben Ami, Or Levy ve Eliyahu Şarabi'yi Kızılhaç'a teslim etti. İsrail ise 183 Filistinli esiri serbest bıraktı.



Hamas, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan Filistinli esirlerin sağlık durumlarının kötü olmasının, hapishanelerde trajik koşullarda yaşadıklarının göstergesi olduğunu belirtti.
Hamas'ın sosyal paylaşım platformu Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada konuya ilişkin bilgi verildi.
Açıklamada, takas anlaşması kapsamında bugün ve daha önce serbest bırakılan Filistinli esirlerin sağlık durumlarının kötü olmasının, esirlerin İsrail hapishanelerinde yaşadıkları trajik durumu bir kez daha gözler önüne serdiği vurgulandı.
Açıklamada, Hamas yöneticilerinden Cemal et-Tavil'in de aralarında bulunduğu 7 esirin tahliye edildikten hemen sonra hastanelere nakledilmesinin, İsrail cezaevi yönetiminin esirlerin yaş ve sağlık durumlarına bakmaksızın onlara sistematik olarak kötü muamele uyguladığını ortaya koyduğuna dikkat çekildi.
Esirlerin sağlıklarının kötü olmasının, İsrail hükümetinin hapishanelerde Filistinli esirlere karşı yavaş öldürme politikası uygulamasının bir yansıması olarak değerlendirildiği açıklamada, "Dünya bugün, işgalcilerin esirlerine karşı direnişin insani ve ahlaki muamelesi ile işgalcinin (İsrail'in) Filistinli esirlere uyguladığı baskıcı ve vahşi muamele arasındaki büyük farka tanıklık ediyor." denildi.
İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik devam eden işkence, baskı, kötü muamele ve tıbbi ihmallere karşı uyarıda bulunulan açıklamada, "İsrail'e rağmen", onlar serbest bırakılıncaya ve tüm hapishaneler boşaltılıncaya kadar hiçbir çabadan kaçınılmayacağı sözü yinelendi.
Hamas ile İsrail arasındaki esir takasının beşinci turunda Filistinli esirler serbest bırakılarak Kızılhaç yetkililerine teslim edildi.

Kassam Tugayları, Deyr el Balah'ta İsrailli tutukluları teslim etmek için sahnede bir pankart açtı. Kassam Tugayları'nın İbranice de açtığı pankartta "Mutlak Zafer! Biz Tufanız" ifadeleri dikkat çekti.




Takas öncesinde yapılan hazırlıklar canlı olarak ekranlara yansıdı.
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yayımlanan açıklamada, anlaşma kapsamında bugün 3 İsrailli erkek esirin serbest bırakılacağı belirtilmişti.
Açıklamada, serbest bırakılacak esirlerin Eli Sharabi, Or Levy ve Ohad Ben Ami olduğu kaydedilmişti.
Esirlerden Ohad Ben Ami'nin Almanya-İsrail çifte vatandaşı olduğu biliniyor.
3 esire karşılık 183 Filistinli mahkumu serbest bırakacak.