Dünyada hantavirüs kabusu: 3 Türk vatandaşının test sonucu negatif çıktı
İspanya'nın Kanarya Adalarındaki Tenerife kentine ulaşan ve hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı "MV Hondius" gemisindeki ilk yolcu grubunun tahliyesi tamamlandı. Hollandalı (11), Türk (3), İngiliz (23), İrlandalı (2) ve ABD'li (17) yolcular ülkelerine gönderildi. Gemide yer alan 3 Türk vatandaşı Türkiye'ye iniş yaptıktan sonra karantinaya alındı. Sağlık Bakanlığı, alınan numuneler sonrası 3 vatandaşın test sonucunun negatif olduğunu duyurdu.
İspanya'nın Kanarya Adalarındaki Tenerife kentine ulaşan ve hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı "MV Hondius" gemisindeki ilk yolcu grubunun tahliyesi tamamlandı.
TEST SONUÇLARI NEGATİF
Sağlık Bakanlığı ülkemize getirilen 3 vatandaşın test sonuçlarının negatif olduğunu duyurarak karantinada tutulacaklarını duyurdu.
Takvim.com.tr hantavirüs salgınına ilişkin gelişmeleri dakika dakika aktardı. Son gelişmeleri Takvim.com.tr'den takip edebilirsiniz...
CANLI ANLATIM
İSPANYOL YOLCUNUN TESTİ POZİTİF
Hantavirüs vakalarının tespit edildiği MV Hondius gemisinden tahliye edilerek Madrid'e getirilen 14 İspanyol yolcudan birinin PCR hantavirüs testi pozitif çıktı.
İspanya resmi haber ajansı EFE'nin Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, dün Tenerife'den Madrid'deki Gomez Ulla askeri hastanesine getirilen 14 İspanyol yolcuya yapılan hantavirüs testinin bir kişide pozitif, 13 kişide negatif çıktığı bildirildi.
TESTİ POZİTİF ÇIKAN YOLCU İZOLASYON ÜNİTESİNE ALINDI
Bakanlık kaynakları, testi pozitif çıkan yolcunun herhangi bir semptomu olmadığını, genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve ön sonucu doğrulayacak veya reddedecek ikinci bir test yapılacağı bilgisini paylaştı.
Protokol gereği, negatif test sonucu çıkan diğer 13 kişiden ayrılan söz konusu kişinin hastanenin Yüksek Düzey İzolasyon ve Tedavi Ünitesine (UATAN) nakledildiği kaydedildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN ASEMPTOMATİK VAKA AÇIKLAMASI
Cadena Ser radyosuna konuşan Sağlık Bakanı Yardımcısı Javier Padilla, hastayla ilgili fazla detay vermekten kaçınarak, sadece erkek olduğunu belirtti.
Padilla, söz konusu kişinin asemptomatik olmasına rağmen, ilk numunenin alınmasının hemen ardından sağlık ekibinin kendisini sonuç hakkında bilgilendirdiğini ve sıkı güvenlik önlemleriyle fiziksel temasa geçilmeden UATAN'a nakledildiğini açıkladı.
"Onunla ilgileneceğiz ve ona mümkün olan en iyi şekilde davranacağız." diyen Padilla, bu kişinin izolasyondaki diğer kişiler gibi psikolojik destek aldığını ifade etti.
Tenerife'deki Granadilla de Abona limanında iki gün kaldıktan sonra içinde kalan 27 mürettebat ve Dünya Sağlık Örgütü'nden bir doktor ve bir hemşire ile birlikte Hollanda'nın Rotterdam limanına doğru yola çıkan MV Hondius gemisinden tahliye edilerek uçakla ülkelerine gönderilen yolculardan şimdiye kadar 1 Fransız ve 1 Amerikalı'da hantavirüs tespit edilmişti.
TEST SONUÇLARI NEGATİF ÇIKTI
Sağlık Bakanlığı: Uluslararası bir seyahat gemisinde bulunan son 3 vatandaşımız ambulans uçak ile ülkemize getirilmiş, yakın takip ve izolasyon süreçleri başlamıştır. Daha önce ülkeye giriş yapan 2 kişide olduğu gibi, bu kişilerden de gerekli numuneler alınmıştır. Sonuçlarının negatif olduğu saptanmış olup; önerilen süre boyunca karantinada tutulacaktır. Yapılan izlemelerde şu ana kadar 5 kişide herhangi bir klinik belirti veya semptoma rastlanmamıştır.
TENERİFE'DEKİ TAHLİYE İŞLEMLERİ BİTTİ
İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adaları'nın Tenerife kentindeki Granadilla de Abona Limanı'nda iki gündür demirli bulunan, hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandralı "MV Hondius" gemisindeki yolcuların tahliye işlemleri tamamlandı.
İspanya Sağlık Bakanı Monica Garcia, yolcuların tahliyesinin gerçekleştiği gemide sadece 32 kişilik mürettebatın kaldığını bildirdi.
Basına açıklama yapan Garcia, gün boyunca yakıt ikmali yapan MV Hondius'un kalan mürettebat ile akşam saatlerinde Tenerife'den ayrılacağını kaydetti.
Bakan Garcia ayrıca, "Gemi yola çıktıktan ve uçak kalktıktan sonra, protokol gereği limanın dezenfeksiyonuna başlayacağız. Bu işlem alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek." ifadesini kullandı.
Gemiden son olarak karaya çıkarılan 22 yolcunun da Hollanda'dan giden uçakla bu ülkeye gönderileceği bilgisi paylaşıldı.
İki gündür liman girişinde karaya bağlanmadan, açıkta demir atmış şekilde bekleyen MV Hondius'ta seyahat eden 23 ülkeden 120'ye yakın kişi tahliye edildi.
Tahliye operasyonuna katılan tüm askeri, sivil personel ve yolculara virüs bulaşma riskine karşı koruma kıyafetleri giydirildi.
YUNANİSTAN'DA KARANTİNA
Yunanistan Devlet Televizyonu ERT'nin haberine göre, "MV Hondius" gemisinin yolcuları arasında bulunan Yunanistan vatandaşı, C-27 tipi askeri nakliye uçağıyla Elefsina Askeri Havaalanı'na getirildi.
Bu kişi, havaalanından ambulansla götürüldüğü Atina'daki Attikon Hastanesi'nde karantina altına alındı.
Herhangi bir semptomu olmadığı belirtilen hastanın hantavirüs tehlikesine karşı tedbiren 45 gün karantinada kalması öngörülüyor.
3 TÜRK KARANTİNADA
İspanya'nın güneydoğusundaki Kanarya Adalarının Tenerife kentindeki Granadilla de Abona Limanı'na demirleyen hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandralı "MV Hondius" gemisindeki yolcular karaya çıkartılarak uçakla ülkelerine gönderilmeye başlandı. Hollandalı (11), Türk (3), İngiliz (23), İrlandalı (2) ve ABD'li (17) yolcular ülkelerine gönderildi.
Gemide yer alan 3 Türk vatandaşı Türkiye'ye iniş yaptıktan sonra karantinaya alındı.
FRANSA'DA İLK VAKA
İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na demirleyen hantavirüs salgınının yaşandığı MV Hondius yolcu gemisinde tahliyeler sürerken, Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu ülkeye getirilen 5 yolcudan birinde hantavirüs semptomlarının gözlemlendiğini açıkladı.
45 GÜNLÜK KARANTİNA
Lecornu, ülkeye getirilen 5 yolcudan birinde hantavirüs semptomlarının gözlemlendiğini açıkladı. Lecornu, yolcuların sıkı denetim altında izolasyon sürecine alındığını bildirdi. Fransız yolcuların 72 saat boyunca hastanede gözetim altında tutulması ve ardından 45 gün boyunca evlerinde karantinada kalmaları bekleniyordu.
GEMİDEN TAHLİYE BAŞLADI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, Tenerife'ye ulaşan ve hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı "MV Hondius" gemisindeki ilk yolcu grubunun 10 Mayıs 2026 itibarıyla tahliyesinin başladığını bildirdi.
Ghebreyesus, ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından paylaşımda bulundu.

"MV Hondius gemisinin ilk yolcu grubunun tahliyesi başladı." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, sahadaki DSÖ uzmanlarının, yolcuların epidemiyolojik değerlendirmesi konusunda İspanya Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalıştığını, İçişleri Bakanlığı ile charter uçuşlarını koordine ettiğini belirtti.
Ghebreyesus, "Bu işbirliği, güvenli ve kontrollü bir tahliyenin sağlanması için hayati önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Adada panik yaratan geminin gelmesi nedeniyle 3 İspanyol bakan ile DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus da Tenerife'de bulunuyor.
Arjantin'den yola çıkan ve hantavirüs vakalarının tespit edildiği Hollanda bandıralı "MV Hondius" yolcu gemisi, İspanya'nın güneydoğusunda yer alan Kanarya Adaları'nın Tenerife kentindeki Granadilla de Abona Limanı'na getirilmişti.

GEMİDEKİ HANTAVİRÜS VAKALARI
Hollanda bandralı lüks yolcu gemisi MV Hondius, 1 Nisan'da Arjantin'in Ushuaia limanından hareket etmişti.
Gemide, 11 Nisan'da 70 yaşındaki bir Hollandalı hayatını kaybetmiş, 13-16 Nisan'da Afrika'nın batısındaki Tristan da Cunha, Erişilmez Ada ve Bülbül Adası ziyaretlerinde 6 yolcunun daha gemiye binmesiyle bu tarihlerdeki kayıtlara göre toplamda 180 yolcu ve mürettebat olduğu belirtilmişti.
Gemi Santa Elena'ya geldiğinde 30 kadar yolcu burada inmiş, hayatını kaybeden yolcunun cesedi ve semptomu bulunan Hollandalı eşi de gemiden ayrılmıştı.
Johannesburg'a giden Hollandalı kadın 26 Nisan'da ölmüştü.
İngiliz vatandaşı olan ve semptom gösteren bir erkek yolcu da yanındaki ABD'li arkadaşı ile birlikte 27 Nisan'da gemiden indirilmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2 Mayıs'ta MV Hondius'un Cabo Verde'de (Yeşil Burun Adaları) olduğu sırada hantavirüs vakalarının gemide görüldüğünü açıklamış ve 3 Mayıs'ta bir Alman kadın yolcunun hayatını kaybetmesiyle bu gemide seyahat edip virüsten ölenlerin sayısı 3'e çıkmıştı.
Capo Verde yetkililerinin geminin yanaşmasına ve herhangi bir kişinin inmesine izin vermemesi üzerine DSÖ ve İspanya arasında yapılan görüşmeler sonrasında 5 Mayıs'ta yolcuların indirilmesi için MV Hondius'un Tenerife'ye getirilmesine karar verilmişti.
HANTAVİRÜS
Hantavirüs, çoğunlukla kemirgenlerden bulaşan bir hastalık olarak biliniyor.
Kemirgenlerin kurumuş dışkı, idrar ve salyalarının karıştığı havanın solunması, bazen de kemirgen tarafından ısırılma ya da tırmalanmayla bulaşan virüs, ateş, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteriyor.
Solunum yetmezliğine de sebep olabilen virüs, bazı durumlarda iç kanama ve böbrek yetmezliği şeklinde seyrediyor.