Başkan Erdoğan'dan kritik diplomasi trafiği | Aliyev ve Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
Başkan Recep Tayyip Erdoğan önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile sonra İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile telefon görüştürmesi gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan Aliyev ile yaptığı görüşmede Aliyev Türkiye'nin hava sahasına giren balistik füze için geçmiş olsun dileklerini iletti. Sonrasında Erdoğan Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde her ne sebeple olursa olsun Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilmesinin mazur görülmeyeceğini belirterek önemleri almaya devam edileceğini vurguladı. Pezeşkiyan ise Başkan Erdoğan'a "Balistik füzeleri biz atmadık, ortak bir araştırma ekibi kuralım" diyerek iki ülke arasında araştırma komisyonu kurulacağını ifade etti.
Hızlı Özet Göster
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye hava sahasına ikinci kez füze girmesi sonrası 'Kimse yanlış hesap yapmasın, gerekli ikazlar yapılmıştır' diyerek uyarıda bulundu.
- Hatay ve Gaziantep semalarına yönelen balistik füzeler, Doğu Akdeniz'de konuşlu NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi.
- İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye hava sahasına giren füzelerin İran'dan atılmadığını savundu ve ortak araştırma grubu kurulmasını önerdi.
- Erdoğan, İran'daki sivil kayıplar ve özellikle Menab'daki okul saldırısında hayatını kaybeden çocuklar için başsağlığı dileklerini iletti.
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye hava sahasına giren balistik mühimmat nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.
Orta Doğu'da savaş gerilimi her geçen gün tırmanırken, Türkiye ilk günden beri barışçı ve dengeli tutumunu koruyor. Ancak Türk hava sahasına yönelen balistik füze tehdidi Ankara'da alarm yarattı.

Hatay ve Gaziantep semalarına yönelen balistik füzeler, Doğu Akdeniz'de konuşlu NATO hava ve füze savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildi.

"KİMSE YANLIŞ HESAP YAPMASIN"
Kabine toplantısının ardından konuşan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hava sahasına ikinci kez füze girmesine ilişkin çok net mesaj verdi. Erdoğan, "Kimse yanlış hesap yapmasın. Gerekli ikazlar yapılmıştır. Yanlışta ısrar edilmemelidir" diyerek bölgedeki aktörleri uyardı.

ANKARA–TAHRAN HATTINDA KRİTİK TELEFON
Yaşanan gelişmelerin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasında kritik bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmenin en önemli başlığını Türkiye topraklarına yönelen füze meselesi oluşturdu.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan
İRAN: FÜZELER BİZDEN DEĞİL
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Türkiye hava sahasına giren füzelerin İran kaynaklı olmadığını savundu.
Pezeşkiyan, İsrail ve ABD'nin İran ile komşu ülkeler arasında gerilim çıkarmaya çalıştığını öne sürerek, "Türkiye hava sahasına giren füzelerin İran'dan atılmadığını düşünüyoruz. Konuyu kapsamlı şekilde araştıracağız" ifadelerini kullandı.
İran tarafı ayrıca olayın aydınlatılması için ortak araştırma grubu kurulmasını önerdi. Pezeşkiyan, İran'ın komşularına yönelik saldırgan bir politika izlemediğini belirterek, "Komşu ülkelerden bize saldırı olmadığı sürece biz de onların topraklarını hedef almayız" dedi.

ERDOĞAN'DAN DİPLOMASİ ÇAĞRISI
Görüşmede Başkan Erdoğan, bölgede artan gerilimin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'nin diplomasiye kapı açılması için yoğun çaba sarf ettiğini belirten Erdoğan, krizin çözümünün masadan geçtiğini vurguladı.
Erdoğan ayrıca İran'a yönelik hukuksuz müdahalelerin doğru olmadığını ifade ederken, bölgedeki kardeş ülkelerin hedef alınmasının kimseye fayda sağlamayacağını dile getirdi.

CAN KAYIPLARI İÇİN TAZİYE
Başkan Erdoğan, İran'da yaşanan sivil kayıplar nedeniyle üzüntü duyduğunu belirterek özellikle Menab'daki okul saldırısında hayatını kaybeden çocuklar için başsağlığı dileklerini iletti. Erdoğan ayrıca İran Dini Lideri Ali Hamaney için de taziye mesajını yineledi.

ERDOĞAN–ALİYEV TEMASI
Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede İran'a yönelik saldırılarla başlayan çatışma süreci ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.
Erdoğan, Türkiye'nin bölgede kalıcı huzur ve istikrar için çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı. Aliyev ise Türkiye hava sahasına giren ve imha edilen balistik mühimmat nedeniyle Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
