İsrail İran'a füzelerle CHP hükümete yalan ve iftiralarla saldırıyor! RTÜK'ten boykot çağrılarına sert tepki: "Şiddetle kınıyoruz"
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Netanyahu'nun Orta Doğu'yu ateşe verdiği günlerde devlet kurumlarıyla yerli ve milli markalara boykot çağrısı yapan CHP'ye sert tepki gösterdi. Kime ve neye hizmet ettiği belirsiz bir boykot çağrısı yapıldığını belirten Şahin, "Üst Kurul olarak bu süreci büyük bir kararlılık ve hassasiyetle takip etmeyi sürdüreceğiz." dedi. CHP fondaşlarının “TRT, İsrail menşeli bir firmayla çalışıyor. Veriler paylaşılıyor” iddiasının ise gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, "Ana muhalefet partisi liderinin, Türkiye'nin köklü ve geniş izleyici kitlesine sahip yayın kuruluşlarını hedef alarak, kime ve neye hizmet ettiği belirsiz, en hafif tabirle aymazlık olarak adlandırılabilecek bir boykot çağrısında bulunmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerini kullandı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in paylaşımı (Sosyal medya hesabı)
RTÜK'TEN BOYKOT ÇAĞRILARINA SERT TEPKİ
Şahin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bazı medya kuruluşlarına yönelik "boykot çağrısına" ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Orta Doğu'nun tarihinin en hassas dönemlerinden birini yaşadığını belirten Şahin, İran-İsrail geriliminin giderek tırmandığını, bölgenin istikrarsızlık, tehdit ve provokasyonlara daha açık hale geldiğini bildirdi.
"Türkiye'nin güvenliği ve bölgedeki diplomatik dengeler büyük sınavlardan geçerken, içeride medyaya yönelik tartışmaları derinleştirip yayıncılık alanını kutuplaşma aracı haline getirerek boykot çağrısı yapmak sağduyulu ve milli bir yaklaşım değildir." değerlendirmesinde bulunan Şahin, şöyle devam etti:
"Böylesine kırılgan bir dönemde ana muhalefet partisi liderinin, TRT, ATV, Kral Pop, A Haber, Beyaz TV, Kanal D, CNN Türk, NTV, Star TV ve TGRT Haber gibi Türkiye'nin köklü ve geniş izleyici kitlesine sahip yayın kuruluşlarını hedef alarak, kime ve neye hizmet ettiği belirsiz, en hafif tabirle aymazlık olarak adlandırılabilecek bir boykot çağrısında bulunmasını şiddetle kınıyoruz. Bu tutum toplumda gereksiz gerilim ve ayrışmalara neden olmakta, basın özgürlüğü ile halkın haber alma hakkına ciddi zararlar vermektedir. Medyayı sistemli biçimde hedef haline getiren bu tür siyasi çıkışlar, halkın farklı kaynaklardan bilgi edinme hakkını doğrudan zedelemektedir."
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in paylaşımı (Sosyal medya hesabı)
"UZLAŞTIRICI VE SORUMLU BİR DİL BENİMSEMEK HERKESİN ORTAK GÖREVİ"
Eleştirinin demokratik hayatın doğal ve vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Şahin, bu eleştirilerin kurumları doğrudan hedef göstermeye dönüşmemesinin, kamusal tartışmanın sağlıklı ve yapıcı biçimde sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Yayıncılık sektörünün sadece ifade özgürlüğünü savunmakla kalmayarak aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmekle yükümlü olduğunun altını çizen RTÜK Başkanı Şahin, şunları kaydetti:
"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak biz, yayınların hukuka ve etik kurallara uygunluğunu titizlikle denetliyor, ihlal tespit edildiğinde yasal çerçevede gerekli müdahaleleri kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. Amacımız, medya sektöründe özgürlük ile sorumluluk arasındaki dengeyi koruyarak, halkın doğru ve güvenilir bilgiye erişimini temin etmektir. Bu hassas dengeye katkı sağlamak ve toplumsal barışın güçlenmesi için siyaset kurumunun da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekmektedir. Özellikle böyle zamanlarda, medyayı hedef göstermek yerine, birleştirici, uzlaştırıcı ve sorumlu bir dil benimsemek herkesin ortak görevidir. Türkiye'nin köklü yayın kuruluşları görevlerini hukuka, etik ilkelere ve kamu yararına uygun şekilde sürdürmeye devam ederken, Üst Kurul olarak bu süreci büyük bir kararlılık ve hassasiyetle takip etmeyi sürdüreceğiz."
CHP'nin yerli ve milli markaları hedef alan skandal paylaşımı (Ekran görüntüsü)
TRT YALANI DA PATLADI
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de CHP yandaşı Cumhuriyet gazetesinde yer alan, "TRT, İsrail menşeli bir firmayla çalışıyor. Veriler paylaşılıyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"TRT, İsrail menşeli bir firmayla çalışıyor. Veriler paylaşılıyor" iddiası dezenformasyon ürünüdür.
TRT'nin İsrail menşeli bir firmayla çalıştığı ve kullanıcı verilerini bu cihetle paylaştığı şeklindeki iddialar, asılsız olduğu gibi küresel ölçekte dezenformasyonla mücadeleye öncülük eden TRT'yi hedef göstermektedir.
TRT, İsrail'in Filistinlilere yönelik insanlık dışı uygulamalarına karşı sürdürdüğü yayın politikası ve ülkemizin bölgesel hassasiyetleri çerçevesinde İsrail menşeli bir yazılım hizmeti kullanmamaktadır.
CHP'nin yerli ve milli markaları hedef alan skandal paylaşımı (Ekran görüntüsü)
İddialara konu ABD-San Francisco merkezli firmayla yapılan iş birliğine, söz konusu firmanın İsrail ile bağlantısının tespit edilmesi ve İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımcı savaş politikaları nedeniyle hızlıca son verilmiş ve bahsi geçen firmaya bu gerekçeler de açıkça bildirilmiştir.
Kullanıcıların gizliliğini en üst düzeyde korumak üzere tasarlanan TRT'nin kullandığı dijital analitik araçlar yalnızca anonim ve toplu veri ile çalışmakta olup; ad, e-posta, IP adresi gibi kişisel veriler toplanmamakta, saklanmamakta ve hiçbir şekilde üçüncü taraflarla paylaşılmamaktadır.
CHP fondaşı Cumhuriyet'in haberi (Ekran görüntüsü)
TRT'nin gizlilik politikası, ulusal ve uluslararası veri koruma yasalarına uygun şekilde uygulanmaktadır. Kullanıcıların veri güvenliği ve gizliliği TRT için birinci önceliktir.
TRT, Netanyahu şebekesinin Filistin'de işlediği katliamları, sağlık ekiplerinin bile giremediği zorlu koşullarda tüm dünyaya aktarmakta ve insanlık için büyük bir vazifeyi yerine getirmektedir.