Dünya diken üstünde çare Türkiye! Rusya'dan İstanbul ve Karadeniz vurgulu müzakere sinyali: ABD'den "Ankara arabulucu olsun" ricası

Türkiye küresel barışın anahtarı konumunda olduğunu bir kez daha gösterdi. Rusya "İstanbul görüşmeleri temel teşkil edebilir" diyerek Ukrayna ile müzakere sinyali verdi. Daha sonrasında Kremlin, Türkiye ile Karadeniz dahil birçok konuyu istişare ettiklerini duyurdu. Türkiye'nin kritik rolü mevcuttaki İran - İsrail geriliminde de ön plana çıktı. CIA Başkanı William Burns da MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı arayarak "Tel Aviv - Tahran hattında Ankara arabulucu olsun" ricasında bulundu. İran kanadı ise İsrail'e misilleme yapmadan önce Türkiye üzerinden ABD ile irtibata geçti.

Giriş Tarihi 16 Nisan 2024, 14:42 Güncelleme 16 Nisan 2024, 16:35
Dünya diken üstünde çare Türkiye! Rusya’dan İstanbul ve Karadeniz vurgulu müzakere sinyali: ABD’den Ankara arabulucu olsun ricası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin bölgesindeki karar alıcı yapısı ve küresel çaptaki etkin rolü başta Rusya ve ABD olmak üzere pek çok ülke tarafından kabul ediliyor.

Küresel barışın anahtarı konumunda yer alan Ankara, Rusya - Ukrayna savaşında izlediği denge politikası ve attığı kararlı adımlarla taraflar arasında önemli bir arabulucu konumuna geldi.

Başkan Erdoğan - Putin

RUSYA İSTANBUL'U İŞARET ETTİ


Moskova ve Kiev, Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İstanbul'da masaya oturdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de her fırsatta İstanbul'da anlaşmanın önemine dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde Kremlin, İstanbul'da Mart 2022'de hazırlanan anlaşmanın, Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebileceğini söyledi.

"MÜZAKERELERİN BAŞLATILMASINA TEMEL TEŞKİL EDEBİLİR"

Rus ve Ukrayna heyetleri arasında Mart 2022'de İstanbul'da yapılan müzakerelerde anlaşma hazırlandığını anımsatan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "O zamandan bu yana geçen iki yılda pek çok şey değişti. Anayasamıza iki yeni bölge dahil edildi (Zaporijya ve Herson). Bu, iki yıl önce yoktu. Bu nedenle vazgeçilemez bazı yeni gerçekler var. Aynı zamanda bu (İstanbul'daki anlaşma), müzakerelerin başlatılmasına temel teşkil edebilir." ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov


RUSYA: TÜRKİYE İLE KARADENİZ DAHİL BİRÇOK KONUYU İSTİŞARE EDİYORUZ

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk ortaklarıyla Karadeniz dahil birçok konuyu istişare ettiklerini söyledi.

Peskov, başkent Moskova'da güncel konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz'de gemilerin güvenliğinin sağlanmasına dair anlaşma konusunda iki ay müzakereler yürüttüğü ve Ukrayna'nın hazırlanan anlaşmadan vazgeçtiği yönündeki iddiayı değerlendirdi.

Peskov, "Bu konuda söyleyeceğim bir şey yok. Türk ortaklarımızla gündemimizde Karadeniz dahil pek çok konu var. Çeşitli konuları istişare ediyoruz." şeklinde konuştu.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile Karadeniz'de gemilerin güvenliğinin sağlanmasına dair anlaşma konusunda iki ay müzakereler yürüttüğü ancak Ukrayna tarafının hazırlanan anlaşmadan son anda vazgeçtiği ileri sürülmüştü.




Türkiye'nin kritik rolü mevcuttaki İran - İsrail geriliminde de ön plana çıktı.

İRAN, ABD İLE TÜRKİYE ÜZERİNDEN İLETİŞİME GEÇTİ

İran, İsrail'e misilleme yapmadan önce Türkiye üzerinden ABD ile irtibata geçti.

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Tarafların karşılıklı beklenti ve mesajları da ülkemiz üzerinden iletilmiş, tepkilerin orantılı olması yönünde gerekli girişimler yapılmıştır" ifadelerine yer verildi.

CIA Başkanı William Burns

ABD'DEN TÜRKİYE'YE 'ARABULUCU OLUN' RİCASI

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, CIA Başkanı William Burns, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı bayramda arayarak İran - İsrail hattında arabulucu olmasını rica etti.

Kalın ile Burns'un, Gazze'de ateşkes müzakerelerine ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde de bulunduğu öğrenildi.

Kalın, bu görüşmenin ardından Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İran ile de bir zirvenin yapılabileceği kaydedildi.