Bayram için geri sayım başladı! 20 milyon kişi yollara dökülecek

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Bayrampaşa'daki 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda hareketlilik başladı. 6 milyon kişinin otobüsle seyahat edeceği öğrenilirken, 4 milyon uçakla, kalanı da özel araçlarla olmak üzere toplam 20 milyon kişi yollara dökülecek. Günlük 5 bin ton tatlının satılacağı bayram dönemi, perakende cirosuna da % 25 katkı sağlayacak.

Giriş Tarihi 04 Nisan 2024, 07:58 Güncelleme 04 Nisan 2024, 11:50
Bayram için geri sayım başladı! 20 milyon kişi yollara dökülecek

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı için geri sayım başladı. Bereketiyle gelen bayramı, turizmden ulaştırmaya gıdadan tekstile tüm sektörleri hareketlendirdi.

Uçak, otobüs ve özel araçlarla 20 milyon kişinin seyahat edeceği Ramazan Bayramı için yollar bugünden itibaren hareketlenecek.

2500 OTOBÜS YOLLARA DÖKÜLECEK
Normal zamanda günde 1.500 otobüsün çıktığı İstanbul otogarından bayram döneminde ek seferlerle birlikte 2.500 otobüs yollara dökülecek. En yoğun dönem ise resmi tatilin başladığı 5 Nisan'dan itibaren yaşanacak. 6 milyon kişinin otobüsle seyahat edeceği bayram döneminde 4 milyon kişi de uçaklarla yolculuk yapacak. Buna tren ve özel araçla seyahat eklendiğinde bayram döneminde 20 milyon kişi yollara dökülecek.

6 MİLYON KİŞİ SEYAHAT EDECEK
Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, otobüs firmalarının uzun zamandır zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bu bayram sektöre biraz nefes aldırdı. Otobüslerimiz genellikle boş gittiği için birçok firma yüzde 40-50 indirim uyguluyordu. Şimdi bayram döneminde talep yüksek olduğu için otobüsler dolacak, fiyatlar normale gelecek, sektörün yüzü gülecek" dedi.

Bugünden itibaren bayram hareketliliğinin başladığını anlatan Yıldırım, "Tatilin ilk üç günü ve dönüşteki üç günü çok yoğun. İstanbul otogarından günde 1.000- 1.500 otobüs çıkarken bu dönemde ek seferlerle 2.500 otobüs çıkacak. Bayram boyunca otobüslerle 6 milyon kişi seyahat edecek. Otobüsçülük sektöründe 4 milyar TL ciro oluşacak" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ OTOBÜS BİLETİ ALIRKEN MERDİVEN ALTI SATIŞLARA DİKKAT ETSİN"
Öte yandan vatandaşları sahte bilet konusunda uyaran Türkiye Otobüsler Federasyonu yönetim kurulu üyesi Musa Çaktır, "Vatandaşlarımızı da bir konuda uyarmak istiyorum. Bayram öncesi bilet alırken merdiven altı satışlara dikkat etsinler. Bilet acentesi olmayan yerlerden de bilet almasınlar. Bilet alırken normal, belgeli acentelerimizden bilet aldıklarında herhangi bir sorun yaşamayacaklardır. Merdiven altı satışlarda sıkıntı yaşarlar, buna dikkat etsinler" dedi.

"EN UCUZ BİLET 150 LİRA, EN PAHALI BİLET BİN 600 LİRA"
Bayram öncesi bilet satışlarının hızla devam ettiğini kaydeden otobüs firması yetkilisi Alaattin Çendek, "Seçim için ve bayram için belirlenen bilet fiyatları aynı. Örnek verecek olursak fiyatlar bölge bölge değişiyor. Ankara fiyatı ayrı, İzmir fiyatı ayrıdır. Ulaştırma Bakanlığı'nın vermiş olduğu fiyatın dışına hiçbir otobüs firması çıkamaz. Şu an en ucuz bilet Çorlu için 150 lira, en pahalı bilet bin 600 lira. Bu bayram yoğunluğunda vatandaşlarımızın çoğu biletleri gelip buradan alıyor. Vatandaşlarımızı biletleri konusunda uyaralım. Biletlerini güvenilir şirketlerden temin etmelerini istiyoruz. Bu bayram yoğunluğu ayın 9'una kadar devam edecek. 9'undan sonra oraya iner, orada 3 gün kalır yoğunluk, sonrasında da Anadolu'dan tekrar İstanbul'a gelir" dedi.

"DOĞU BÖLGELERİ İÇİN YOĞUNLUK ŞİMDİDEN VAR, EK SEFERLER BAŞLADI"
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine talebin daha yoğun olduğunu belirten otobüs şoförü Emrah Avgın, "Şu anda Doğu Bölgesi arabaları daha dolu, biz Ege-Akdeniz Bölgesi arabası olduğumuz için şu anda bizde fazla bir yoğunluk yok. Bilet fiyatları şu an belirlenen fiyatın çok altında kesiliyor. Şu anda bizim en ucuz biletimiz Antalya bileti; 400-500 lira civarında kesiliyor. Akdeniz Bölgesi için en pahalı bilet ise 1000-1100 lira civarında kesiliyor. Doğu Bölgesi için biletler daha yüksek kesiliyor." ifadelerini kullandı.

OTELLER % 90 DOLACAK
Sıcak havalar sahil otellerini de doldurdu. Bayramda 1.5 milyon kişinin otellere gitmesi, diğer konaklama türleri de eklenince turistik konaklama sayısının 2 milyona ulaşması bekleniyor. Bayram talebinin hızlandığını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, "Antalya otelleri yüzde 90 dolu olacak" dedi.



Sabah'ta yer alan habere göre; Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan Bayramı'nın bereketiyle geldiğini söyledi. Bayram döneminde günde 3 bin ton baklava satışının olacağını anlatan Yıldırım, "Buna künefe, kadayıf ve kızartma tatlıları da eklediğimizde günlük 5 bin ton tatlı satılacak. Günde ortalama 3 milyar TL olmak üzere bayram döneminde tatlı sektöründe 10 milyar TL ciro bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Baklava fiyatlarının çok farklılık gösterdiğini anlatan Yıldırım, "Maliyetler belli. 200-300 TL'ye baklava olmaz. Bu hilelidir. Birinci kalite baklavanın kilogram fiyatı 700-750 TL'den başlıyor" dedi.



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, bayram alışverişinin perakende sektöründe cirolara yüzde 20-25 katkı yapmasını beklediklerini söyledi. Öncel, "Önceki yılların verilerine baktığımızda dini bayramların arifesinde alışveriş zirveye çıkıyor. Ramazan ve kurban bayramlarındaki toplam cironun yaklaşık yarısı arife günü gerçekleştiriliyor. Bu yıl da yine benzer bir tablonun ortaya çıkacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN