TÜRKSAT 6A uzaya gönderilecek! Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan önemli açıklamalar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, "Bir yandan roket teknolojilerini geliştireceğiz, bir yandan insanlı uzay çalışmalarını sürdüreceğiz. Biz gelecekte uzayda söz sahibi olacağız." dedi.

Giriş Tarihi 26 Ocak 2024, 21:26 Güncelleme 27 Ocak 2024, 00:10
TÜRKSAT 6A uzaya gönderilecek! Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan önemli açıklamalar

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacır'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
Bizim sürdürdüğümüz en önemli programlardan biri Milli Uzay Programı'mız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği üzere "İlk İnsanlı Uzay Misyonu" da bunlardan biri.



Ümit ediyorum ki bu gençlerimizin, çocuklarımızın hafızasına kazınacak bir olay olacak. Önümüzdeki günlerde inşallah haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'yı da uzaya göndereceğiz.

Yerçekimsiz ortamda dünyada yapamayacağınız birçok araştırma imkanı oluşuyor. Astronot çağımıza çıktığımız tarihten bir ay sonra bilimsel araştırma çağrısına çıktık. 50'ye yakın bilimsel araştırma teklifi geldi. 13 bilimsel deney kararlaştırıldı. Alper Gezeravcı günde 9 saat mesaisini bu deneylere ayırmış oluyor. Gezeravcı, 13 deneyi önemli bir kısmını gerçekleştirdi.

Yerel seçim öncesi bizim uzaya astronot gönderdiğimiz söyleniyor. Böyle bir şey olabilir mi? Biz aylardır çalışıyoruz. Bizim amacımız bilimsel çalışmaların önünü açabilmek. Bizim yaptığımız çalışmalar tersine beyin göçünün öncüsü olacak. Amacımız bilim ve teknolojide en iyi ülkelerden biri olmak. Bir yandan roket teknolojilerini geliştireceğiz, bir yandan insanlı uzay çalışmalarını sürdüreceğiz. Biz gelecekte uzayda söz sahibi olacağız.

Bilimi ve yüksek teknolojiyi Türkiye'nin gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Muhabbet ortamlarında, dost meclislerinde bilimi ve teknolojiyi konuşmaya devam edeceğiz. Tuva Cihangir Atasever, birkaç ay sonra başka bir misyonla yörünge altı uçuşla uzay sınırının ötesine bir yolculuk gerçekleştirecek ve o misyonda da bir takım bilimsel deneyler gerçekleşecek.

Türk sanayisi uzay istasyonlarına modüller ve kapsüller geliştirebilecek düzeyde. Biz önümüzdeki dönemde bu çalışmalara da başlayacağız. Yeni uzay istasyonu çalışmaları başladı, pay alma iddiamız var. Öğrenilmiş ve öğretilmiş çaresizliği yırtıp atıyoruz. Hiçbir engel tanımayan bir kuşak geliyor. Genç kardeşlerimizden çok büyük projeler çıkacağına inanıyoruz. Ben inanıyorum ki bir sonraki astronotumuz bir kadın olsun. Türk kadınına bu yakışır, tek kanatla uçamayız.

Bizim yapacağımız en kıymetli iş gençliğimizin önünü açmak. Sayın Cumhurbaşkanımız iradesini ortaya koyuyor. 10 yıllık hedefte 2 kez aya erişmeyi istiyoruz. Biz bu projeden milletimiz hangi kazanımları elde eder, biz buna bakarız. Uzaya erişimde 10-15 yıl öncesine göre maliyet azaldı. Hibrit roket projesini geliştirmeye devam ediyoruz. Öncellikle amacımız bu projeye uzayda tarihçe kazandırmak.

Önce aya erişme, sonra aya erişme hedefimiz var. Ne yapıyorsak ilk kez yapıyoruz. Son 20 yılda bu deneyimi elde etme imkanı bulduk. Teknofest bu yıl Adana'da olacak. Adana aynı zamanda geçen sene yaşadığımız deprem felaketinden etkilenen illerden biriydi. Deprem bölgesinden gençlerimizi de buraya getireceğiz. Ben bu yıl katılım anlamında yeni bir rekora imza atacağımızı düşünüyorum. Çok güzel bir Teknofest olacak. Ben şimdiden tüm milletimizi davet ediyorum.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN