Türkiye ve dünyadan Filistin'e destek: "Kudüs ezansız kalmayacak!"

Hamas İsrail’e “Aksa Tufanı” operasyonu başlattı. İlk 20 dakikada 5 bin roketin atıldığı sürpriz saldırı Tel Aviv’de büyük bir paniğe yol açtı. Tel Aviv ise savaş durumuna geçtiğini duyurdu. Hamas, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirirken İsrail ise "Demir Kılıçlar Harekatı"nı başlattı. İsrail uçakları Gazze'ye hava saldırısı düzenledi. Yaşananlar sonrası Türkiye ve Müslüman coğrafyada Filistin'e destek yürüyüşleri gerçekleştirildi.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2023, 01:00 Güncelleme 08 Ekim 2023, 01:00
Türkiye ve dünyadan Filistin’e destek: Kudüs ezansız kalmayacak!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da bazı sivil toplum kuruluşlarınca Filistin'e destek yürüyüşü gerçekleştirildi.

Fatih Camisi'nin bahçesinde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) ile Milli Gençlik Vakfının (MGV) çağrısıyla toplanan grup, gıyabi cenaze namazı kıldı.

Alanı dolduran kalabalık, namazın ardından ellerindeki "Kudüs ezansız kalmayacak", "Siyonistler yenilecek, direniş kazanacak" ve "Nakba bitecek, Filistin halkı toprağına geri dönecek" yazılı dövizlerle Saraçhane Parkı'na yürüdü.

Türkiye ve Filistin bayrakları açan gruptakiler, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e saldırı başlatan Hamas ile Filistin direnişini destekleyen sloganlar attı.

Katılımcılara hitap eden AGD ve MGV Genel Başkanı Salih Turhan, sosyal medyadaki "Filistin'in sivilleri hedef aldığına" ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İsrail'in sivil halkı öldürdüğünü tüm dünyanın bildiğini kaydeden Turhan, şöyle konuştu:

"İsrail'in 'girilemez' dediği kalelerini kardeşlerimiz başlarına yıktılar. Zafer kokusu geliyor. Sadece zalim İsrail ile sınırlı kalmayacak Allah'ın izniyle. Destanların para ve silahla, süper güçlerle yazılmadığını, imanla, ihlasla, gayretle, şehadetle yazıldığını gördük. Sosyal medyada Filistinli kardeşlerimizin cihadına gölge düşürmek için, orada sivil insanları katlediyormuş gibi gösteriyorlar. Siz İsrail ile karıştırıyorsunuz. Biz Müslümanlar öyle bir inanca sahibiz ki savaş hukukumuz bile siyonistlerin barış hukukundan daha merhametlidir. Mazlum olan hiç kimseye el uzatmayız."

Turhan, mücadelelerinin süreceğini belirterek, "Mehmetçiğin Gazze'ye, Filistin'e gönderilmesini talep ediyoruz. Gazamız, mücadelemiz mübarek olsun." dedi.

Yürüyüşe katılanlar, diğer konuşmalar ve yapılan duaların ardından dağıldı.

FAS'TA FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ
Fas'ta Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail'e düzenlediği saldırı dolayısıyla Filistin'e destek gösterisi yapıldı.

Fas'taki Filistin Ulusal Eylem Grubu'nun çağrısı üzerine başkent Rabat'ta toplanan göstericiler, "Filistin'e canımız feda", "Batı Şeria ve Gazze Şeridi halkı taviz vermez, boyun eğmez", "Halk Filistin'in kurtuluşunu istiyor" şeklinde sloganlar attı.

Gösteride, "Aksa Tufanı...Normalleşme son bulsun", "Filistin direniyor", "Filistin emanet, normalleşme ihanet" yazılı pankartlar açıldı.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, bu sabah İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlattığını açıklamıştı. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girmişti.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin hayatını kaybettiğini, 1697 kişinin yaralandığını belirtmişti.

İsrail merkezli Kanal 13 televizyonu ise saldırılarda şu ana kadar 250 İsraillinin öldüğünü, ülke genelinde yaralı sayısının 1100'ü geçtiğini duyurmuştu.

YEMEN'DE DESTEK GÖSTERİLERİ
Yemen'in başkenti Sana'da toplanan binlerce vatandaş, Filistinlilere destek amacıyla gösteri düzenlendi.

Bab El Yemen Caddesi'nde düzenlenen gösteriye katılanlar, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e saldırı başlatan Hamas ile Filistin direnişini destekleyen sloganlar atarak, Filistin bayrakları taşıdı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN