Gazze masada! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan yoğun diplomasi trafiği

Son daikika haberi... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin gerilimin ardından Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü. Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, mevkidaşı Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail-Filistin'de yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2023, 19:42 Güncelleme 07 Ekim 2023, 22:46
Gazze masada! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan yoğun diplomasi trafiği

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, İsrail ve Filistin'de yaşanan gerilimin ardından birçok mevkidaşıyla görüşme yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Fidan, İsrail ve Filistin'de yaşanan gerilimin ardından birçok mevkidaşıyla görüşme yaptı.

Fidan, Katarlı mevkidaşı Al Sani, Suudi mevkidaşı Ferhan, Mısırlı mevkidaşı Şukri, Filistinli mevkidaşı el-Maliki ve İranlı mevkidaşı Abdullahiyan ile konuyu görüştü.

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN, ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü.


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, mevkidaşı Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail-Filistin'de yaşanan gelişmeleri ele aldı.



NE OLMUŞTU?
Hamas İsrail'e "Aksa Tufanı" operasyonu başlattı. İlk 20 dakikada 5 bin roketin atıldığı sürpriz saldırı Tel Aviv'de büyük bir paniğe yol açtı. Gazze'den paraşütlerle İsrail'e geçen Filistinlilerin Sderot şehrinde bir polis karakolunu ele geçirdiği bildirilirken Tel Aviv ise savaş durumuna geçtiğini duyurdu.

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu. İsrail ordusu operasyonu doğrularken Haaretz, the Times of Israel ve Jerusalem Post gibi İsrail gazeteleri "büyük ve sürpriz" bir saldırı ile karşı karşıya olduklarını yazdı.

Hamas, İsrail'e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini açıklarken İsrail ise Aksa Tufanı'na karşı "Demir Kılıçlar" operasyonunu başlattıklarını duyurdu.

Aşkelon ve Aşdod'a atılan roketler yerleşim yerlerine isabet etti. Düşen roketlerin isabet ettiği bölgelere dair görüntüleri İsrail Dışişleri Bakanlığı paylaştı.

Hamas'ın İsrail'e atığı roketatarlardan bazıları kentteki sanayi bölgesine isabet etti.

Hamas'ın saldırının ilk 20 dakikasında İsrail'e 5 bin roket fırlattığı belirtiliyor. İsrail medyasına göre Hamas'ın saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 40'a, yaralı sayısı ise 750'ye yükseldi.

Gazze'den gelen 'sürpriz' saldırının ardından İsrail'de büyük bir panik başladı.




İsrail gazetesi Haaretz, büyük bir saldırı altında olduklarını belirtti. Hamas'ın İsrail'e resmen savaş ilan ettiğini belirten Haaretz, ülkenin dört bir yanında sirenler çaldığını vurguladı.

FİLİSTİNLİ MİLİTANLAR PARAŞÜTLE İSRAİL'E GEÇTİ

İlk raporlara göre Filistinlilerin yamaç paraşütü kullandığını ve Gazze Şeridi sınırı yakınında IDF tarafından kullanılan kapıları zorla kırdıklarını belirten İsrail basını, Filistinli militanların İsrail'e giriş yaptığını söyledi.

Hamas'ın operasyonu sırasında Kudüs'teki camilerden İsrail'e karşı cihat çağrısı yapıldı.

ARAP BİRLİĞİNDEN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARIN "DERHAL DURDURULMASI" ÇAĞRISI

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Arap Birliği, Hamas ile İsrail'in karşılıklı saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Ebu Gayt'ın, İsrail'in Gazze'deki saldırıları derhal durdurması çağrısında bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İsrail'in şiddet ve aşırılıkçı politikalarını uygulamaya devam etmesinin, bölgeyi istikrara yönelik ciddi fırsatlardan mahrum bırakan saatli bir bombayla aynı anlama geldiği konusunda daha önce defalarca uyarıda bulunuldu."

Açıklamada, taraflar arasındaki silahlı çatışma döngüsünün, bölgeyi yakın gelecekte istikrar veya barışa yönelik fırsatlardan uzaklaştırdığı kaydedildi. İsrail'in İslam'ın kutsalına ve iki devletli çözüme karşı provokatif politikalarına gerçek bir tepki verilmemesi durumunda, bölgedeki mevut durumdan uluslararası toplumun sorumlu tutulacağı belirtildi.

İSRAİL GAZZE'Yİ BOMBALIYOR

Hamas, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirirken İsrail ise "Demir Kılıçlar Harekatı"nı başlattı. İsrail ordu radyosu, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda İsrail'de ölenlerin sayısının 100'e yükseldiğini duyurdu. İsrail, abluka altındaki Gazze'ye bomba yağdırıyor.



Öte yandan Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlenen "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırılarda, İsrail ve Filistin'de yüzlerce kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığını açıklamıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıları İran'dan aldığı emir ve destekle başlattığını söyledi. Öte yandan İsrail genelindeki okullarda yarın eğitime ara verildiği bildirildi. A Haber canlı yayınında saldırıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir an önce ateşkesin ilan edilmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde İsrail-Filistin arasındaki bu gerginliğin minimize edilmesi noktasında Cumhurbaşkanımızın ve Türkiye'nin önemli bir rol üstleneceği kanısındayım." dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN