Bulunduğu yerde oy kullanmak isteyenler dikkat! Yerel seçim için adres değişikliğinde son tarih 1 Ekim!

Son dakika haberleri… Türkiye 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere adım adım ilerliyor. Söz konusu seçimler için bulundukları yerde oy kullanmak isteyen vatandaşların adres değişikliklerini 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Seçim takvimi ise 1 Ocak’ta başlayacak.

Giriş Tarihi 28 Eylül 2023, 12:18 Güncelleme 30 Eylül 2023, 09:49
Bulunduğu yerde oy kullanmak isteyenler dikkat! Yerel seçim için adres değişikliğinde son tarih 1 Ekim!

İÇİNDEKİLER

Bu nedenle seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmek için adres değişikliklerini e-Devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim'e kadar yapması gerekiyor.

DEPREMZEDELERE KOLAYLIK SAĞLANACAK

Ancak YSK, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için kolaylık sağlayacak.

Bu durumdaki seçmenlerin daha rahat oy kullanabilmesi için Milletvekili Genel Seçimi'ndeki gibi yeni tedbirler alınacak, deprem bölgesindeki seçmenlerin rahatça adres taşıma işlemlerini gerçekleştirmesi sağlanacak.

SEÇİM TAKVİMİ 1 OCAK'TA BAŞLAYACAK

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un, "Seçim dönemi" başlıklı 8. maddesi, "Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür." hükmünü içeriyor.

Bu nedenle 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için seçim takvimi 1 Ocak'ta başlayacak.

YSK BAŞKANI SEÇİM ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, deprem bölgesi başta olmak üzere yerel seçim hazırlıklarını, mükerrer oy tartışmaları ve elektronik seçimle ilgili başlatılan yeni çalışmayı anlattı.

YOL HARİTASI ÇİZİLECEK
"YSK olarak 1 Ekim itibarıyla seçmen listelerini biz nüfus ve vatandaşlıktan alacağız." diyen Yener, "Kanun uyarınca, 1 Ocak'ta başlayacak seçim takvimiyle listeler ilan edildiği zaman yapılacak işlemleri çıkaracağımız genelgelerle kamuoyuyla paylaşacağız.

Seçim takvimi içerisinde nasıl ki 6 Şubat sürecinden sonra kurulumuz kolaylaştırıcı kararlar almış ise, askı süresi içerisinde yine benzeri kolaylaştırıcı uygulamaları yapacağız. Deprem bölgesindekiler için rahatça adres taşıma işlemlerini gerçekleştirmesi konusunda kurul kararlarıyla bir yol haritası çizeceğiz." ifadelerini kullandı.

ESKİ KABİNLER YENİLENDİ
14-28 Mayıs seçimlerinin ardından tüm ilçe ve il seçim kurullarında bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, fotokopi kâğıdı, kalem, mühür, oy kullanma karavanları gibi seçimde gerekli olan malzemelerin stok durumunu ve ihtiyaç listelerinin bildirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını belirten Yener, "Özellikle oy verme kabinlerinde eskime nedeniyle yıprananlar, kullanılamaz hale gelenler var. Onların yenilenmesi, oy torbaları kullanıldığı için yeni seçimde ihtiyaç olanların ne kadar olduğunun tespit edilmesi, temini için ihale yapılması ve hazır hale getirilmesi bir süreç alacağı için biz 1 Ocak'a kadar tüm malzeme eksikliğimizi peyderpey gideriyoruz." dedi.

DEPREM BÖLGESİNE GİDECEĞİZ
Deprem bölgesindeki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yener, şu ifadeler kullandı:

En erken ekim sonu, en geç aralık gibi deprem bölgesine gidip durum tespiti yaparız. Takvim başladıktan sonra kurul üyelerimizin ya da genel müdür, yardımcılarımızın son durum nedir bir tespit yapıp buna göre eksiklik varsa gidereceğiz. Mükerrer seçmen olması mümkün değil. Çünkü biz seçmen listelerini siyasi partilerimizle paylaşıyoruz. Bu konuda da 'Ölülere oy kullandırıldı' diye iddialar ortaya atılsa da bunların gerçek olmadığı biliyoruz. Bu konuda somut bir şikâyet de gelmedi."

ELEKTRONİK OYLAMAYA PİLOT UYGULAMA
Hürriyet'te yer alan habere görei elektronik seçimle ilgili de konuşan Yener, "Elektronik seçimle ilgili kanuni düzenleme sadece yurtdışı seçimler için var. Ancak yurtiçinde bir düzenleme yok. Bu parlamentonun konusu. Ben şahsi fikrimi söylüyorum, bir gün Türkiye'de de elektronik oylama olacak. Bu 5-10 sene sonra da olabilir, tarihin ne zaman olduğunu öngörmek mümkün değil. Belki pilot olarak yasal düzenleme yapılır. Oda seçimlerinden ya da parti kongrelerinden başlayıp sonrasında yapılan seçimlerde de uygulanabilir. Biz buna ilişkin çalışmalarımızı yapıp, üniversitelerimizden, ilgili odalardan, bilişim uzmanlarından da görüş alıp, bir yol haritası çizmeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN