Başkan Erdoğan'dan flaş Bob Menendez açıklaması: ABD ile F-16 sürecini hızlandırma fırsatı

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye karşıtlığı ile bilinen Bob Menendez ve eşinin Mısır’a ve aracılara imtiyaz sağlamak için binlerce dolar rüşvet aldığını ortaya çıkmasının ardından F-16 sürecinin hızlanabileceğine dikkat çeken Erdoğan, "Şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz." dedi. Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili İsveç'in NATO üyeliğini getiren ABD'ye sert tepki gösteren Erdoğan, "Meclis'in bir yapısı var, başkanı var… Amerika'nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var." ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 13:30 Güncelleme 26 Eylül 2023, 14:34
Başkan Erdoğan’dan flaş Bob Menendez açıklaması: ABD ile F-16 sürecini hızlandırma fırsatı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan dönüşü yaptığı açıklamada, "Bizim, F-16'larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD'li senatör Bob Menendez'in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir." dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN NAHÇIVAN DÖNÜŞÜ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR | VİDEO İZLE

BOB MENENDEZ'İN RÜŞVET SKANDALI
ABD, Senato'nun etkin isimlerinden Türkiye karşıtlığı ile bilinen Bob Menendez ve eşinin Mısır'a ve aracılara imtiyaz sağlamak için binlerce dolar rüşvet aldığı iddiasıyla çalkalanıyor. Senatörün 2019'da Tac Mahal'de evlilik teklif ettiği Nadia Arslanian'ın yolsuzlukta aracı olduğu iddia ediliyor. Çift internette 'bir külçe altın kaç dolar' diye de arama yaptığı ortaya çıkmıştı.



İddianameye göre çift Mısırlı ortaklarına hassas ABD devleti bilgilerini sattı. ABD basını Menendez'in F-16 satışlarını bir süredir engellediği, hakkında çıkan rüşvet haberlerinin ise Biden'ın işini kolaylaştıracağını yazdı.

Nahçıvan dönüşü gazetecilerine sorularını yanıtlayan Başkan Erdoğan, bir gazetecinin sorduğu, "ABD'den ülkemize F-16 satışı ve modernizasyonunun önündeki en büyük engellerden biri ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkında hazırlanan yolsuzluk iddianamesinden sonra geçici olarak görevini bırakmak zorunda kaldı. Beyaz Saray'dan gerek F-16 satışının Senato'ya sunulması, gerekse modernizasyonun onaylanmasıyla ilgili bir hareket bekliyor musunuz?" soruyu yanıtladı.

Bunun Türkiye'ye F-16 satışı konusunda önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Başkan Erdoğan, "Bizim, F-16'larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD'li senatör Bob Menendez'in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir." dedi.



Menendez ve onun gibilerin Türkiye'ye karşı engelleyici faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez'in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez'e bağlı bir konu değil. Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan yürütecek. Bu konuda ABD'den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız. Bu konu dahi bizlere savunma sanayii noktasında kendi kendine yeten bir ülke olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Daha önce İHA-SİHA noktasında da aynı durumdaydık. O zamanlar Predatör meselesi vardı. İhtiyacımız olduğu halde müttefikimizden alamamıştık. Ne yaptık, kendi İHA'larımızı ürettik. Durmadık SİHA yaptık, TİHA yaptık, Kızılelma yaptık, Hürkuş yaptık, Atak yaptık… Şimdi de F-16'lara ihtiyacımız var fakat bir yandan da yeni nesil savaş uçağımız Kaan'ı üretmek için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.


Türkiye'ye F-16 satışına karşı İsveç'in NATO üyeliğini şart koşan ABD'ye sert tepki gösteren Başkan Erdoğan, Amerika'ya bir kez daha Meclis'i hatırlattı. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Meclis'in bir yapısı var, başkanı var… Amerika'nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bazı görüşmeler yaptılar. Temenni ederim ki onlar da verdikleri söze sadık kalırlarsa bizim parlamentomuz da verilen söze sadık kalacaktır. Adımını da buna göre atacaktır.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN