Başkan Erdoğan Nahçıvan'da! Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı temeli atıldı

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev huzurunda iki ülke arasında çeşitli alanlarda 3 anlaşma imzalandı. Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattının temeli atıldı. Başkan Erdoğan imzalanan mutabakat sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz projesii Azerbaycan'la enerji ortaklığımızı geliştireceği gibi Avrupa arz güvenliğine katkı sağlayacaktır" dedi. Ermenistan'a çağrıda bulunan Erdoğan, "Uzatılan eli tutmalı bölgede normalleşme açısından önemli" şeklinde konuştu. Törenin ardından Başkan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Nahçıvan'da ''Onarım Üretim Askeri Kompleksi Açılış Töreni''ne katıldı.

Giriş Tarihi 24 Eylül 2023, 10:51 Güncelleme 26 Eylül 2023, 09:19
Başkan Erdoğan Nahçıvan’da! Iğdır-Nahçıvan doğalgaz boru hattı temeli atıldı

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, temeli atılan Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'na ilişkin "Azerbaycan'la enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temelinin atılması ve iki ülke arasında çeşitli alanlarda gerçekleşen anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçiminin ardından ilk ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle birlikte haziran ayında Bakü'ye gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu defa da Türkiye'yi Türk dünyasına bağlayan Nahçıvan'da birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Erdoğan, 2008 yılındaki son ziyaretinden bu yana Nahçıvan'ın kaydettiği gelişmeyi gururla müşahede ettiğini anlatarak, Nahçıvan'ın bugün geldiği noktada büyük payı olan Azerbaycan'ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev'i doğumunun 100. yılında bir kez daha rahmetle yad ettiğini belirtti.

Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna bir konumda olduğuna işaret eden Erdoğan, "tek millet iki devlet" şiarı çerçevesinde ilişkileri ve işbirliğini her alanda güçlendirmek üzere çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Başkan Erdoğan, Aliyev'le imzaladıkları Şuşa Beyannamesi'nin ilişkileri müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek, Nahçıvan'ın tarih boyunca taşıdığı stratejik önemle Azerbaycan'la ilişkilerde özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

"DOĞAL GAZ HATTI AVRUPA'NIN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK"
Nahçıvan'ın bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırdığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisiyle birlikte bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirme imkanına kavuşacağız. Hazar geçişli uluslararası doğu batı orta koridorun önemi koronavirüs salgını ve bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Bu vesileyle biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Azerbaycan'la enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır. Kars-Nahçıvan Demir Yolu projesinin yanı sıra toplu konut ve elektrik enerjisiyle ilgili alan anlaşmalar az önce imzalandı. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tekrar ortaya koyduk."

Erdoğan, Azerbaycanlı kardeşlerine 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılmasına verdikleri güçlü destek için bir kez daha teşekkür ettiğini ifade ederek, "Varını yoğunu otomobilinin üzerine yükleyip milletimize yardım etmek için yola koyulan kardeşlerimizin samimiyetini hiçbir zaman unutmayacağız. Basın toplantımızın ardından modernizasyonunu gerçekleştirdiğimiz askeri bakım ve onarım fabrikasının açılışını yapacağız. Bu proje de savunma sanayi işbirliğimize ciddi katkılar sunacaktır." diye konuştu.

Son günlerde bölgede kritik gelişmelerin yaşandığına vurgu yapan Erdoğan, Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından geçen üç yıla yakın süre boyunca defaatle dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı maalesef bulamadığını söyledi.

Erdoğan, Azerbaycan'ın kendi egemen topraklarında bir antiterör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldığını belirterek, "Operasyonun son derece kısa bir süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur. Operasyon sırasında şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

"ERMENİSTAN'IN SAMİMİ ADIMLAR ATMASINI BEKLİYORUZ"
"Nahçıvan'ın mümtaz şairi Mehmet Akif'in, yol ve dava arkadaşı merhum Hüseyin Cavit'in bir asır önce yaptığı şu duasının kabul olduğunu görmenin bahtiyarlığını yaşadık." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Her beladan esirge yurdumuzu, kamuran eyle şanlı ordumuzu. Muzaffer Azerbaycan ordusunu gerek tarihi başarısı gerekse sivillere yönelik sergilediği insani tavrı dolayısıyla canıgönülden tebrik ediyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimiz, Türk milletinin adalet ve merhametini bir kez daha tüm dünyaya göstermişlerdir. Son zaferle birlikte bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış, huzur ve refahın tesisi halklarımıza olan borcumuzdur. Biz bu borcu ifa etmek noktasında kararlıyız, samimiyiz. Temennimiz, muhataplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir."

ALİYEV: ÜLKENİN GÜVENLİĞİ TAM OLARAK SAĞLANDI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'da gerçekleştirilen antiterör operasyonuyla ülkenin egemenliğinin tam sağlandığını bildirdi.

Aliyev, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetini ziyaret eden Başkan Recep Tayyip Erdoğan'la düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan'ın ziyareti kapsamında Iğdır-Nahçıvan doğal gaz hattının temelinin atılmasının Türkiye ile Azerbaycan'ın kardeşlik ilişkilerinin tarihinde önemli bir olay olduğunu vurgulayan Aliyev, bu hattın iki ülke ilişkilerine yeni ivme kazandıracağını, Nahçıvan'ın enerji güvenliğini daha büyük ölçekte sağlayacağını kaydetti.

Aliyev, Nahçıvan'ın tarihi Azerbaycan toprağı olduğunu belirterek, Sovyetlerin 1920'de Batı Zengezur'u Azerbaycan'dan ayırması sonucu Nahçıvan'la Azerbaycan'ın esas kısmı arasındaki coğrafi bağlantının kesildiğini dile getirdi.

Ermenistan'ın Nahçıvan'a karşı da toprak iddiasında bulunduğunu hatırlatan Aliyev, o dönem Nahçıvan'ın başında bulunan Haydar Aliyev'in liderliğinde düşman saldırılarının önlendiğini bildirdi.

Aliyev, o dönemde Nahçıvan'ın tüm elektrik ve doğal gaz hatlarının Ermenistan tarafından kesildiğini, abluka altında kalan Nahçıvan'ın 15 yıl gazsız yaşadığını hatırlatarak, "2005'te İran'la imzalanan anlaşmayla mübadele yoluyla İran'dan Nahçıvan'a gaz verilmesi sağlandı. Iğdır-Nahçıvan doğal gaz hattı ise Nahçıvan'a gaz verilmesini sağlayacak ikinci hat olacaktır. Üç günden sonra Nahçıvan'da Türkiye-Azerbaycan 3. Enerji Forumu yapılacak. Nahçıvan'ın gazı ve petrolü olmasa da güneşi var. Nahçıvan'da güneş elektrik santrallerinin inşası istikametinde büyük planlarımız var. Bu gerçekleşirse Nahçıvan yeşil enerji bölgesine dönüşecek. Burada hem güneş, hem rüzgar hem de su elektrik santrallerinin inşası için büyük potansiyel var. Gelecekte Nahçıvan'dan Türkiye'ye en az 1000 megavat yeşil enerji ihracı mümkün olacaktır." bilgisini paylaştı.

Azerbaycan'ın Karabağ'da gerçekleştirdiği antiterör operasyonuna da değinen Aliyev, "Üç yıl önce 2. Karabağ Savaşı'nda işgale son vermiştik, 5 günde ise egemenliğimizi tam sağladık. 24 saatten az süren antiterör operasyonunda ise Azerbaycan arazilerinde yasa dışı konuşlandırılan Ermenistan ordusu teslim oldu, şartlarımızı kabul etti ve Azerbaycan egemenliğini tam sağladı." dedi.

Aliyev, Karabağ'daki Ermeni ahaliye yakıt, gıda ve ilaç gibi insani yardım gönderdiklerini bildirerek, "Karabağ'da yaşayan insanlar etnik kimliğine bakılmaksızın Azerbaycan vatandaşıdır. Onların güvenliği ve hakları Azerbaycan devletince sağlanacaktır." diye konuştu.

Erdoğan'ın Bİrleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki konuşmasın hatırlatan Aliyev, "BM kürsüsünde Azerbaycan'ın çıkarlarını savunan adil, uluslararası hukuka dayanan açıklamalarda bulundunuz. Bu, Türkiye tarafından sergilenen bir sonraki kardeşlik adımıdır." ifadelerini kullandı.

Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nda Başkan Erdoğan ve Türk halkının Azerbaycan'a gösterdiği siyasi ve manevi desteği hiçbir zaman unutmayacaklarını vurgulayarak, "Şuşa Beyannamesi ilişkilerimizi yeni seviyeye yükseltti. Bugün ilişkilerimiz en yüksek düzeydedir. İlişkilerimizin tüm alanlarda en faal dönemini yaşıyoruz." dedi.

Kars-Nahçıvan Demiryolunun inşasına yönelik niyet protokolünün imzalanmasının da tarihi gelişme olduğunu ifade eden Aliyev, şunları söyledi:

"Bu proje de başarıyla hayata geçirilecek ve Orta Koridor'un bir kolu olarak hem Azerbaycan'a hem Türkiye'ye hem de diğer ülkelere hizmet verecektir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun kapasitesinin genişletilmesi hususunu da konuştuk. Yakın aylarda bu hattın olanakları 1 milyon tondan 5 milyon tona artırılacaktır. Azerbaycan'ı Nahçıvan'la birleştirecek demiryolu hattının Azerbaycan topraklarındaki kısmı da başarıyla sürüyor. Çalışmalar büyük ihtimalle gelecek yılın sonunda tamamlanacaktır. Tüm bu tarihi projeler gösteriyor ki biz birbirimize destek vererek bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz."

Aliyev, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere yönelik, "Ticaret hacmimiz 6 milyar dolardan fazladır. Bu yıl yüzde 40 arttı. 15 milyar dolar hedeflemiştik. Yakın gelecekte buna da ulaşacağız." bilgisini paylaştı.


Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev huzurunda iki ülke arasında çeşitli alanlarda 3 anlaşma imzalandı.

Aliyev'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için Nahçıvan'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nde baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Erdoğan ve Aliyev huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

Başkan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi'ne İlişkin Niyet Protokolü"nü imzaladı.

İmzaların atılmasının ardından Erdoğan ve Aliyev imza protokollerini birbirlerine vererek tokalaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Azerbaycan Şehir Planlama ve Mimari Devlet Komitesi Başkanı Anar Guliyev, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin Kahramanmaraş İlinde Konut Binaları, İlkokul, Anaokulu, Kültür Merkezi İnşaatına İlişkin İşbirliği Anlaşması"na imza attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Enerji Bakanlığı arasında elektrik enerjisiyle ilgili mevcut işbirliğinin devamını içeren metin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov tarafından imzalandı.

'ONARIM ÜRETİM ASKERİ KOMPLEKSİ AÇILIŞ TÖRENİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, modernize edilen Nahçıvan Askeri Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Aliyev'in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyaretinde bulunmak için Nahçıvan'a gelen Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'nde baş başa görüşme gerçekleştirdi.

İki lider, görüşmenin ardından buradan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temel atma noktasına görüntülü bağlandı.

Boru hattının temelinin atılması ve iki ülke arasında çeşitli alanlarda gerçekleşen anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderler, Nahçıvan Onarım Üretim Askeri Kompleksi Açılış Törenine geçti.

Kurdele keserek açılışı gerçekleştiren liderler, daha sonra askeri kompleksi gezdi.

BİZİM ORALAR YANIYOR SENİN BURALAR RAHMET
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yağmurlu havada Başkan Erdoğan'ı şemsiyeyle karşıladı.

Uçaktan inen Başkan Erdoğan, "Kardeşim bizim oralar yanıyor, senin buralar rahmet" diyerek kendisini yağmurla karşılayan Aliyev'le tokalaştı. Erdoğan'ın bu sözlerine gülerek karşılık veren Aliyev de, "Yeni başladı, bereket" dedi.

Havalimanındaki karşılamanın ardından Başkan Erdoğan, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'ne gelişinde resmi törenle karşılandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetlisi olarak çalışma ziyareti kapsamında Nahçıvan'a gelen Başkan Erdoğan, havalimanından Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi'ne, Aliyev ile aynı araçla geçti.

Tören alanına Aliyev'le birlikte gelen Erdoğan, burada askerleri selamladı.

Erdoğan ve Aliyev'in, tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı.

Tören sonunda iki lider, baş başa görüşmek üzere meclise geçti.

TÜRKİYE'NİN TÜRK DÜNYASINA AÇILAN KAPISI: NAHÇIVAN
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret edeceği Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, sadece Azerbaycan ve Türkiye için değil tarihi ve coğrafi özellikleriyle tüm Türk dünyası için önem taşıyan vatan toprağı olarak ön plana çıkıyor.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, 17,7 kilometrelik hatla Azerbaycan'ın Türkiye ile tek kara sınırını barındırıyor ve adeta Türkiye'den Türk dünyasına açılan kapı görevini üstleniyor.

Tarih boyunca coğrafi konumu bakımından doğu ile batı, kuzey ile güney arasında önemli bir geçiş ve irtibat noktası olan Nahçıvan, Selçuklular, Atabey İldenizler, Harzemşahlar, İlhanlılar, Timurlar, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Osmanlı, Safeviler ve Kaçarların idaresinde kaldı. 18. yüzyılda yerel hanlar tarafından yönetilen Nahçıvan, 19 yüzyılın başlarında Çar Rusyası tarafından ilhak edildi.

Nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türklerinden oluşan Nahçıvan, Rusya'daki 1917 Bolşevik Devrimi'nin ardından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan'ın sınırları içinde kaldı. 1918'den 1921'e kadar geçen dönemde Ermenilerin saldırıları nedeniyle büyük acılar yaşayan Nahçıvan, Ermeni tehlikesini savuşturabilmek için az sayıdaki Türk subayı ve askeri ile Türk ordusunun çekilirken bıraktığı silahların yardımıyla kahramanca direniş sergiledi.

TÜRKİYE, NAHÇIVAN'IN GARANTÖRÜ OLDU
Azerbaycan'da 1920'de Sovyet yönetimi kuruldu fakat Sovyetler, Azerbaycan'ın ana karası ile Nahçıvan arasındaki toprak parçası olan Zengezur bölgesini Ermenistan'a bıraktı. Böylece Nahçıvan'ın Azerbaycan'ın diğer bölgeleriyle karasal irtibatı kesildi.

Nahçıvan, Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Antlaşması'yla özerk yapıya sahip oldu ve başka bir devlete terk edilmemesi şartıyla Azerbaycan'a bırakıldı.

Aynı husus, 13 Ekim 1921'de Türkiye, Sovyetler Birliği, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan arasında imzalanan Kars Antlaşması'yla da teyit edildi ve Türkiye, Nahçıvan'ın Azerbaycan'a bağlı özerk cumhuriyet olarak kalmasının garantörü oldu. İlerleyen yıllarda Ermenistan, Nahçıvan'ı da Zengezur gibi ilhak etmek için gayret gösterdi fakat Moskova ve Kars antlaşmalarında yer alan hükümler gereği Nahçıvan, Azerbaycan bünyesinde "özerk cumhuriyet" olarak varlığını sürdürdü.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK: "NAHÇIVAN, TÜRK KAPISIDIR"
Tarih kitaplarında Moskova Antlaşması öncesinde müzakereler için Rusya'ya giden heyette yer alan Yusuf Kemal Bey'in Ankara'dan ayrılmadan bir gün önce Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek "Paşam, Ruslar Nahçıvan üzerinde ısrar ederlerse ne yapalım?" diye sorduğu, Atatürk'ün de "Nahçıvan, Türk kapısıdır. Bu hususu nazar-ı itibara alarak elinizden geleni yapınız." şeklinde yanıt verdiği anlatılıyor.

Azerbaycan'ın 1991'de bağımsızlığını ilan etmesiyle Nahçıvan, ülkenin ayrılmaz parçası olarak "özerk cumhuriyet" statüsünü muhafaza etti.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLİ TEMSİLCİSİNCE YÖNETİLİYOR
Yaklaşık 500 bin nüfusa sahip Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın yetkili temsilcisi tarafından yönetiliyor.

Yasama görevi ise Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisi (Parlamento) tarafından yerine getiriliyor.

Nahçıvan'da ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından atanan bakanlar kurulu da faaliyet gösteriyor. İstihbarat ve gümrükten sorumlu kuruluşlar ise doğrudan Bakü'deki merkezi yönetime bağlı çalışıyor.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI, NAHÇIVAN'DA ATILAN İMZALARLA RESMİ HÜVİYETE BÜRÜNDÜ
Türk dili konuşan ülkeler arasında 1992'de Ankara'da gerçekleştirilen devlet başkanları zirvesinde temeli atılan kurumsal işbirliği, 3 Ekim 2009'da Azerbaycan'ın ev sahipliğinde Nahçıvan'da Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan devlet başkanlarının katıldığı toplantıda imzalanan anlaşmayla resmi hüviyete büründü ve daimi bir yapı olan Türk Keneşi kuruldu. Türk Keneşi, İstanbul'da 12 Kasım 2021'de düzenlenen 8. Liderler Zirvesi'nde Türk Devletleri Teşkilatı adını aldı.

IĞDIR-NAHÇIVAN DOĞAL GAZ BORU HATTI İLE NAHÇIVAN'IN TÜM İHTİYACI KARŞILANACAK
Başkan Erdoğan'ın Nahçıvan ziyaretinde Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı'nın temelinin atılması bekleniyor.

Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacı şimdilik İran'dan sağlanıyor. Türkiye ve Azerbaycan, Nahçıvan'ın İran'a doğal gaz hususundaki bağımlılığını sıfıra indirgemek için 15 Aralık 2020'de "Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzaladı.

Mutabakat gereği Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı'nın devamı olarak Nahçıvan'a kadar 85 kilometrelik yeni boru hattı yapılacak. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak boru hattı faaliyete geçtiğinde Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılanacak.

ZENGEZUR KORİDORU, NAHÇIVAN'IN ÖNEMİNİ ARTIRACAK
Azerbaycan'ın batı illeri ile arasında bir kara bağlantısının bulunmaması, Nahçıvan'ın gelişiminin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor. Azerbaycanlılar, Nahçıvan'a ya hava yolu ya da İran üzerinden ulaşıyor.

2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin teyit edildiği, Ermenistan'ın ise yenilgisini kabul ettiği, iki ülke ile Rusya arasında imzalanan üçlü bildiriye Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talebi üzerine Azerbaycan'ın ana karası ile Nahçıvan arasında ulaşım hatlarının açılması hususunda madde konuldu.

Azerbaycan, Zengezur Koridoru diye nitelendirdiği güzergahın kendi topraklarındaki kısmında demir yolu ve kara yolu çalışmalarını büyük oranda tamamlasa da Ermenistan, bu hususta henüz adım atmadı.

Zengezur Koridoru faaliyette geçtiğinde Azerbaycan'ın batı illeri ile Nahçıvan'ı Ermenistan üzerinden birleştirecek, aynı zamanda Çin'den Orta Asya, Hazar Denizi, Kafkasya ve Türkiye'ye uzanan Orta Koridor'un da güzergahlarından biri olacak. Böylece, Nahçıvan'ın önemi daha da artacak.

HAYDAR ALİYEV VE EBULFEZ ELÇİBEY'İN MEMLEKETİ
Nahçıvan, tarih boyunca çok sayıda devlet ve ilim adamı, sanatçılar, mimarlar, şair ve edebiyatçılar yetiştirdi. Bunların arasında ilk akla gelen 10 Mayıs 1923'te Nahçıvan'da doğan Azerbaycan'ın Ulusal Lideri merhum Haydar Aliyev'dir.

Azerbaycan'ın ikinci Cumhurbaşkanı merhum Ebulfez Elçibey de Nahçıvanlıdır.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN NAHÇIVAN ZİYARETİ MESAJI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, çalışma ziyareti kapsamında gittiği Nahçıvan'da yürüttüğü görüşmeler kapsamında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Başkan Erdoğan, "Azerbaycan Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim İlham Aliyev ile Türkiye'yi Türk dünyasına bağlayan Nahçıvan'da bir araya gelmekten memnuniyet duydum." diyerek, Ermenistan'ın Azerbaycan tarafından uzatılan barış elini tutması gerektiğine dikkat çekti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN