Tesla Türkiye'de fabrika kuracak mı? Elon Musk'tan Başkan Erdoğan'ın teklifine yanıt: İlk düşüneceğimiz ülke Türkiye olacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD'de çeşitli temaslarda bulundu. Erdoğan'ın kabul ettiği isimlerden biri de Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk oldu. Başkan Erdoğan Musk'a Tesla'nın 7. fabrikasını Türkiye'de kurmasını teklif ettiği ve Musk'ın Başkan Erdoğan'a "Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke, Türkiye olacaktır” dediği öğrenildi.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2023, 10:30 Güncelleme 22 Eylül 2023, 10:41
Tesla Türkiye’de fabrika kuracak mı? Elon Musk’tan Başkan Erdoğan’ın teklifine yanıt: İlk düşüneceğimiz ülke Türkiye olacak

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD'de çeşitli liderler ve iş dünyası ile temaslar kurdu.

BAŞKAN ERDOĞAN ELON MUSK'I KABUL ETTİ
Erdoğan Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ı da Türkevi'nde kabul etti.

MUSK'A KİTAP OĞLUNA TOP HEDİYE ETTİ
Görüşmeye oğluyla elen Musk 45 dakikalık zirve sonrası New York'ta bulunan Türkevinden ayrıldı. Başkan Erdoğan Musk'a ziyareti sonrası "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabının İngilizce versiyonu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca hazırlanan ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki reform talebinin gerekçelerinin anlatıldığı "BM Reformu: Uluslararası İş Birliğine Yeni Bir Yaklaşım" kitabını, Musk'ın çocuğuna da futbol topu hediye etti.

BAŞKAN ERDOĞAN ELON MUSK'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta Türkevi'nde Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk'ı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk'a Türkiye'nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'nden bahsetti. TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini ifade ederek Musk'ı İzmir'de düzenlenecek Teknofest'e davet etti." ifadeleri kullanıldı.

Diğer yandan Başkan Erdoğan ABD ziyareti sonunda New York'taki Türkevi'nde gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide Musk ile yaptığı görüşmenin detaylarını da anlattı.

"BÜYÜK İHTİMALLE İZMİR'E GELECEK"
New York'taki görüşmelerinde en dikkati çekenlerden birinin Elon Musk ile yaptığı görüşme olduğu ifade edilerek, buna ilişkin değerlendirmesi sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları dile getirdi:

"Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir TEKNOFEST'e davet ettim. İzmir TEKNOFEST'e de büyük ihtimalle gelecek. Yanında genel müdürü de vardı ona da talimatı verdi ve özellikle de Efes'e vurgu yaptı. 'Ben İzmir'in methini duydum ve İzmir TEKNOFEST'e katılmaya çalışacağım.' dedi. Arkadaşlarımız da kendileriyle irtibat halinde olacaklar. İnşallah İzmir'e gelirse gençlerimizi çok çok cezbeden bir İzmir TEKNOFEST'i olur.


Türkiye'nin İHA ve SİHA'larını takip ettiğini ve başarılı bulduğunu anlattı. Ülkemizin son yıllarda teknoloji alanında elde ettiği başarıların farkında ve bilincinde. Bu da yatırımlarını Türkiye'ye taşıması için itici güç olacaktır. Sadece Musk değil, bu konulardaki başarılarımızı artık bütün dünya takdir ediyor. Akıncımız, Kaanımız, Kızılelmamız, ATAK'tan Hürküş'a varıncaya kadar her adım çok yakından izleniyor ve ses getiriyor. Sadece savunma sanayi sektöründe olanlar değil, ülkelerin halklarına varıncaya kadar attığımız adımların ne kadar ilgiyle izlendiğini görmek bizi memnun ediyor. Azerbaycan'da gerçekleştirilen TEKNOFEST'te yerli ve milli teknolojilerimizin ne kadar bilindiğini ve milletimizi gururlandırdığına şahit olduk."

MUSK'A HEDİYE EDİLEN KİTAPLAR
Musk'a ziyaretinde hediye ettiği kitapların sosyal medyada en çok konuşulan hadiselerden biri olduğu ve kitaplarla alakalı aralarında bir sohbet geçip geçmediği sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Biz kendisine dört kitap hediye ettik. O koltuğunun altına iki tanesini sıkıştırabilmiş. 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' ve 'BM Reformu: Uluslararası İş Birliğine Yeni Bir Yaklaşım' kitaplarımız elinde. Biliyorsunuz 'Daha Adil Bir Dünya Mümkün' kitabımızda, 'Dünya Beşten Büyüktür' felsefesi ile yola çıkmış, dünyanın geleceğini etkileyecek alanlarda insanlığın kaderinin yalnız beş ülkenin insafına bırakılmasının doğru olmadığını vurgulamıştım. "BM Reformu: Uluslararası İş Birliğine Yeni Bir Yaklaşım" kitabımızda ise bizim neden BM reformu yapılmasını istediğimizi, somut gerekçeler ve önerilerin ışığında anlatıyoruz. Biz o kitaplara yazdığımız her tespitin, her önerinin kıymetinin uluslararası toplum tarafından anlaşılacağından eminiz. Biz tüm önerilerimizde ve adımlarımızda samimiyiz çünkü."

"İLK DÜŞÜNECEĞİMİZ ÜLKE TÜRKİYE OLACAK"
Öte yandan Başkan Erdoğan'ın Musk'ı kabulüne ilişkin bir köşe yazısı kaleme alan Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi görüşmenin detaylarını paylaştı.

Başkan Erdoğan'ın Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'ye kurmasını teklif ettiğini diye getiren Selvi Musk'ın yanıtının da "Biz otomobillerimizin birçok parçasını ülkenizde yaptırıyoruz. Türkiye'de Tesla'nın birçok parçasını ürettiğimiz için de ayrıca memnunuz. Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke, Türkiye olacaktır" olduğunu yazdı.

Selbvi görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kaleme aldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de Elon Musk'la görüşmesi en az BM toplantısı kadar ilgi görmüştü. Erdoğan'ın, futbol topu hediye ettiği Musk'un, oğluna, "X" diye hitap etmesi ve ortamın pozitif havası ilgi odağı olmuştu.

Görüşmenin magazin yanı kadar önemli olan bir nokta da ekonomik boyutuydu. Erdoğan, Elon Musk'a Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'ye kurmasını teklif etmişti. Bu yazdıklarım medyaya yansıdı. Ama peki Musk, Erdoğan'ın Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'ye kurma teklifine ne cevap veriyor? Elon Musk, "Biz otomobillerimizin birçok parçasını ülkenizde yaptırıyoruz. Türkiye'de Tesla'nın birçok parçasını ürettiğimiz için de ayrıca memnunuz. Tabi ki ilk düşüneceğimiz ülke, Türkiye olacaktır" diyor."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN