İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıkladı! Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya darbe: 4 terörist etkisiz hale getirildi

Son dakika haberi! İçişleri Bakanı Yerlikaya, aralarında kırmızı, turuncu ve gri kategoride arananların da bulunduğu 4 teröristin, Diyarbakır Kulp'ta etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Etkisiz hale getirilen teröristlerin Kırmızı Kategori'de aranma kaydı bulunan Axin Muş kod adlı Hülya Demirer, Turuncu Kategori'de aranma kaydı bulunan Rohat Pasur kod adlı Cihat Ay ile Gri Kategori'de aranma kaydı bulunan Demhat kod adlı Çetin Temel Demhat isimli örgüt mensupları oldukları tespit edildi. Öldürülen diğer teröristin kimlik tespit çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi. Bakan Yerlikaya, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı! Kalmayacak! Kahraman emniyet ve jandarmamızın etkisiz hale getirdiği kırmızı ve turuncu kategorideki iki hain teröristin: 79 canımızın şehit edildiği, 399 masum insanımızın yaralandığı eylemlerin talimatlarını verdikleri tespit edildi." dedi. Nefes kesen operasyonun detayları ortaya çıkarken teröristlerin saklandığı sığınakta canlı yayında görüntülendi.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2023, 08:37 Güncelleme 18 Eylül 2023, 13:57
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya açıkladı! Diyarbakır’da terör örgütü PKK’ya darbe: 4 terörist etkisiz hale getirildi

İÇİNDEKİLER

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, aralarında kırmızı, turuncu ve gri kategoride arananların da bulunduğu 4 teröristin, Diyarbakır Kulp'ta etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü ve Havacılık Dairesi Başkanlığınca yapılan çalışmalar sonucu, Kulp ilçesi ağaçlık alanda 4 teröristin saklandığının tespit edildiğini belirtti.

PKK'YA ÜST DÜZEY DARBE | VİDEO İZLE

Bunun üzerine Jandarma Genel Komutanlığı işbirliğinde, JÖH ve PÖH unsurlarının, ATAK helikopterleri ile EGM İHA ve J-SİHA'ların düzenlediği ortaklaşa operasyonla tespit edilen teröristlerin etkisiz hale getirildiğini kaydeden Yerlikaya, bu teröristlerden birinin kırmızı, birinin turuncu ve birinin de gri kategoride arananlar listesinde yer aldığını aktardı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim, son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize azim ve kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

SÖZDE EYALET SORUMLUSU KIRMIZI KATEGORİDE ARANIYORDU
Etkisiz hale getirilen teröristlerden "Axin Muş" kod adlı Hülya Demirer'in, "BTÖ'nün sözde orta saha ile Amed Eyalet sorumlusu" olarak faaliyet gösterdiği ve "Terörden Arananlar" listesinde kırmızı kategoride arandığı belirlendi.

Demirer, İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar listesinde "Kırmızı" kategoride arandığı, örgütün yurt içi yapılanmasında sözde Amed Eyaleti Karargahı sorumlusu olarak faaliyet gösterdi.

OPERASYONUN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE

Terörist Demirer'in talimatını verdiği eylemler:

- Diyarbakır ili Dicle ilçesi kırsalında 13 Mart 2018 tarihinde operasyon esnasında meydana gelen EYP'li saldırıda (3) güvenlik görevlisinin şehit edilmesi, (4) güvenlik görevlisinin yaralanması,

- Diyarbakır ili Hani ilçesi mülki sınırları içerisinde 19 Mart 2018 tarihinde meydana gelen yol kesme eyleminde (2) güvenlik görevlisinin şehit edilmesi,

- Diyarbakır ili Kulp ilçesi kırsalında 12 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen EYP'li saldırıda (7) sivil vatandaşın şehit edilmesi, (10) sivil vatandaşın yaralanması,

- Diyarbakır ili Kulp ilçesi kırsalında 08 Nisan 2020 tarihinde meydana gelen EYP'li saldırıda (5) sivil vatandaşın şehit edilmesi,

- Diyarbakır ili Lice ilçesi kırsalında 09 Ocak 2021 tarihinde icra edilen operasyonda yapılan silahlı saldırıda (1) güvenlik görevlisinin şehit edilmesi, (3) güvenlik görevlisinin yaralanması,

- Diyarbakır ili Lice ilçesi kırsalında 22 Haziran 2022 tarihinde icra edilen operasyonda yapılan silahlı saldırıda (2) güvenlik görevlisinin şehit edilmesi, (1) güvenlik görevlisinin yaralanması olayları olduğu,

Etkisiz hale getirilen teröristlerden "Rohat Pasur" kod adlı Cihat Ay'ın, "BTÖ'nün sözde Lice Ferhat Gücü sorumlusu" olarak faaliyet gösterdiği ve "Terörden Arananlar" listesinde turuncu kategoride yer aldığı aktarıldı.

Terörist Ay'ın İçişleri Bakanlığı Terör Arananlar listesinde "Turuncu" kategoride arandığı, örgütün yurt içi yapılanmasında sözde Amed Eyaleti Kendal alanında sözde savaşçı olarak faaliyet gösterdiği belirlendi.

Katıldığı eylemler:

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü ek binasının altına tünel kazılarak 11 Nisan 2017 tarihinde meydana gelen EYP'li saldırıda (1) güvenlik görevlisi ile (2) sivil memurun şehit edilmesi, (118) sivil vatandaşın yaralanması olayının faillerindendir.

"Demhat" kod adlı Çetin Temel Demhat'ın ise "Terörden Arananlar" listesinde gri kategoride arandığı tespit edildi.

KAHRAMAN EMNİYETİMİZİ VE KAHRAMAN JANDARMAMIZI TEBRİK EDİYORUM
Diğer teröristin kimlik tespiti çalışmasının devam ettiğini bildiren Bakan Ali Yerlikaya, "Operasyonu gerçekleştiren kahraman emniyetimizi ve kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmadığınız için hepinizi alınlarınızdan öpüyorum." ifadelerini kullandı.

TERÖRİSTLERİN GİZLENDİĞİ SIĞINAK ORTAYA ÇIKTI
Operasyonun yapıldığı bölgede teröristlerin saklandığı sığınak ortaya çıktı. A Haber canlı yayınına konuk olan emekli kurmay albay Cüneyt Küsmez önemli değerlendirmelerde bulundu. Küsmez operasyonun daha önce başlatıldığını ancak neticesinin bugün alındığını ve çok etkili oldu.

Cüneyt Küsmez, "Özellikle terör örgütünün yuvalanmak istediği ve faaliyetlerini artırmak istediği bir bölgeden bahsediyoruz. Operasyonun yapıldığı saha olarak bunu söyleyebiliriz. Terör örgütü PKK özellikle Lice, Hani ve Kulp üçgeninden vazgeçmek istemez. Diğer faaliyet sahalarına da irtibat sağladığı bakımından PKK burayı önemli görür. Operasyonun ağırlık merkezi burası oldu." dedi.

JÖH ve PÖH ile çok etkili olarak başlatılan operasyon kırmızı, turuncu ve gri listede yer alan teröristlerin yok edilmesiyle neticelendi. Teröristlerin Lice ve Kulp bölgesinden hem kuzeye hem güneye terörist aktarma faaliyetlerinde hem de bölgenin merkezi konumunu aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığının olduğu ve örgütün silahlı destek verdiği yerdir. Sözde yöneticilerin burada alt bölgede yok edilmesi önemlidir.

Bölgeden vazgeçmeyeceği mesajını vermeye çalışan PKK'ya karşı sözde yöneticilerinin aynı anda yok edilmesi operasyonun kıymetini ortaya koymaktadır. Jandarma'nın özel birlikleri uzun süreli bir arama-tarama sonucunda 3 yöneticinin yok edilmesi çok kıymetli bir istihbaratın değerlendirildi anlamına geliyor. Bu da çok kıymetli bir adımdır. Onları tamamen ele geçirmek ve bu bölgede etkisiz kılmak çok önemli.


OPERASYON NASIL GERÇEKLEŞTİ?
A Haber muhabiri Sinan Yılmaz canlı yayında operasyonun nasıl gerçekleştiğini detaylarıyla aktardı.

Yılmaz, "Dün burada Jandarma tarafından nefes kesen bir operasyon yapıldı. PKK'nın sözde bölge sorumluları bölgede yer alan bir sığınakta yaşıyorlardı. Diyarbakır Emniyeti'nin istihbaratı ile Jandarma harekete geçti. Bölgede hemen İHA ile SİHA'lar gözetleme uçuşu yaptı. Burada 4 PKK'nın tespiti yapıldı ve öncelikle ATAK helikopterimiz havadan çok sayıda atış yaptı. ATAK'tan sonra SİHA'lar tekrar havalandı ve 3'ü sözde yönetici 4 PKK'lı yok edildi. Teröristlerin yaşadığı sığınak 9 metrekarelik bir alanda yapılmış ekiplerimizin yapmış olduğu operasyonla bu sığınak imha edildi. Komando birlikleri bölgeyi ablukaya aldı, sığınaktan kaçan teröristler Sarım Çayı'na kaçmak istedi. ATAK, SİHA ve komandolarımız onların kaçmasına izim vermedi." dedi.


ŞEHİTLERİMİZİN KANI YERDE KALMADI! KALMAYACAK!
Diyarbakır Kulp'ta etkisiz hale getirilen teröristlerin, çok sayıda terör saldırısının faillerinden olduğu tespit edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kulp ilçesindeki operasyonda etkisiz hale getirilen 4 teröristten 2'sinin katıldıkları eylemler ile örgütsel faaliyetlerine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Yerlikaya, "Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, kalmayacak. Kahraman emniyet ve jandarmamızın etkisiz hale getirdiği kırmızı ve turuncu kategorideki iki hain teröristin, 79 canımızın şehit edildiği, 339 masum insanımızın yaralandığı eylemlerin talimatlarını verdikleri tespit edildi." ifadelerini kullandı.

Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonların devam edeceğini aktaran Yerlikaya, "Bu canileri etkisiz hale getiren kahramanlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum." ifadelerine yer verdi.

KIRMIZI KATEGORİDE ARANIYORDU
İçişleri Bakanlığının Terör Arananlar listesinde kırmızı kategoride aranan terörist Hülya Demirer'in, 12 Mayıs 2016'da İstanbul Sancaktepe'de 5'i asker 3'ü sivil 8 kişinin yaralandığı, askeri personel servis aracına yönelik düzenlenen bombalı saldırı eyleminin talimatını veren örgüt mensuplarından olduğu belirlendi.

Demirer'in, 7 Haziran 2016'da İstanbul Fatih-Vezneciler semtinde 5'i polis memuru, 7'si sivil 12 kişinin şehit edildiği, 36'sının yaralandığı çevik kuvvet polis aracına yönelik bombalı saldırı eyleminin talimatını verdiği de tespit edildi.

Terörist Hülya Demirer'in, İstanbul Beşiktaş'ta, 10 Aralık 2016'da 36'sı polis 8'i sivil olmak üzere 44 kişinin şehit edildiği, 150'sinin yaralandığı çevik kuvvet polislerine yönelik yapılan bombalı saldırı olayının talimatını veren örgüt mensuplarından olduğu da aktarıldı.

Diyarbakır-Mardin yolunda, 16 Aralık 2022'de 8'i polis, 1'i sivil 9 kişinin yaralandığı çevik kuvvet zırhlı aracına yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırı eyleminin talimatını da veren terörist Demirer'in, 13 Mart 2018'de Diyarbakır Dicle ilçesindeki EYP'li saldırıda 3 güvenlik görevlisinin şehit edilmesi ile 4 güvenlik görevlisinin yaralanması, 19 Mart 2018'de Hani ilçesindeki yol kesme eyleminde 2 güvenlik görevlisinin şehit edilmesi eylemlerinin talimatını verdiği belirlendi.

Demirer'in ayrıca, Kulp kırsalında 12 Eylül 2019'deki EYP'li saldırıda 7 vatandaşın şehit edilmesi, 10 vatandaşın yaralanması, 8 Nisan 2020'de yine Kulp kırsalında 5 vatandaşın şehit edilmesi olaylarının talimatını verdiği tespit edildi.

Hülya Demirer'in, Lice'de, 3 güvenlik görevlisinin şehit olduğu, 4'ünün yaralandığı 9 Ocak 2021 ve 22 Haziran 2022'deki iki ayrı terör saldırısının talimatını da verdiği ortaya çıktı.

TÜNEL KAZARAK EMNİYETE SALDIRMIŞLARDI
Terör Arananlar listesinde turuncu kategoride yer alan Rohat Kulp Amed kod adlı Cihat Ay'ın ise 11 Nisan 2017'deki Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü ek binasının altına tünel kazılarak gerçekleştirilen saldırıya katılanlar arasında yer aldığı tespit edildi. EYP ile gerçekleştirilen saldırıda 1 güvenlik görevlisi ile 2 sivil memur şehit olmuş, 118 vatandaş yaralanmıştı.

Operasyonda ayrıca gri kategoride aranan terörist Çetin Temel etkisiz hale getirilmişti. Diğer etkisiz hale getirilen teröristin de kimlik tespiti çalışmalarının devam ettiği bildirilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN