Başkan Erdoğan tahıl krizi için devrede! Dünyanın gözü Putin'le Soçi'de yapılacak görüşmede: İşte yeni anlaşmanın detayları

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoru krizini çözmek için diplomasi trafiğini hızlandırdı. Dünyanın gözü Başkan Erdoğan'ın bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de yapacağı görüşmede. Zirvede tahıl koridoru konusunun öncelikli gündem olması beklenirken, Türkiye, tüm taraflarla istişareyi merkeze alarak BM ile bir öneri paketi hazırladı. Yeni öneri paketinde ise dikkat çeken maddeler yer alıyor.

Giriş Tarihi 03 Eylül 2023, 09:15 Güncelleme 04 Eylül 2023, 01:31
Başkan Erdoğan tahıl krizi için devrede! Dünyanın gözü Putin’le Soçi’de yapılacak görüşmede: İşte yeni anlaşmanın detayları

İÇİNDEKİLER

Türkiye, dünyayı doyuran tahıl koridorunun yeniden faal hale gelmesi için diplomasi trafiğini hızlandırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü.

TÜRKİYE BM İLE BİR ÖNERİ PAKETİ HAZIRLADI
Fidan burada "Rusya'nın taleplerini daha iyi anlamaya ve karşılamaya çalışan bir süreç var" dedi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de gerçekleştirmesi planlanan görüşmede 17 Temmuz'da askıya alınan Karadeniz tahıl girişimi mevzusunun öncelikli gündem olması bekleniyor. Türkiye, tüm taraflarla istişareyi merkeze alarak BM ile bir öneri paketi hazırladı.

ÖDEMEDE SOMUT ADIM
Edinilen bilgiye göre bu pakette satılan gıda ürününün parasının tahsil edilebilmesi için Rus Agrobank'ın SWİFT sistemine dahil edilmesi yer alıyor. Rusya'nın somut adım görmek istediği konuların başında ödeme sistemi geliyor. Rus amonyağının da piyasalara sevkinin kolaylaşması için savaş nedeniyle zarar gören boru hatlarının hasar tespitine yönelik çalışmaların başlaması gerekliliği vurgulanıyor.

Rus gıda üreticilerinin malvarlıkları üzerindeki blokelerin kaldırılması için müzakerelere başlanması hususu ifade ediliyor. Az gelişmiş ülkelere gidecek tahıla öncelik verilmesi ve Katar'ın mali desteğiyle Türkiye'de işlenen tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere aktarılmasıyla kıtlık yaşanmasının önüne geçilmesine katkı verilmesi yönündeki proje öne çıkıyor.

Öte yandan sigorta sorunlarının aşılması noktasında BM'nin devreye girmesi ve tahıl ürünü taşıyan Rus gemilerinin yaşadığı sorunların çözümü için adımlar atılması gibi maddeler de öneri paketinde yer alıyor.

GÖZLER İKİ LİDERİN GÖRÜŞMESİNDE
Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla bir yılda 33 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi, Moskova'nın "Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı uygulanmadı" şeklindeki gerekçesiyle askıya alındı. Türkiye, rasyonel politikasıyla girişimin devam etmesi için girişimin sona erdiği 17 Temmuz'dan bu yana çaba harcıyor.



Buluşma tüm dünyanın ilk gündem maddesi oldu. Dış basında manşetlere çıkarken yorumlar şöyleydi:


France 24: Küresel gıda güvenliği konusunda çok kritik bir buluşma...

AFP: Soçi'deki buluşma tahılın geleceğini şekillendirebilir. Reuters: Başkan Erdoğan, Soçi'de Putin'i ikna edebilir. Washington Post: Tahıl krizine karşı en net adım Soçi'de olacak.



Bild: Erdoğan ile Putin tahıl krizini sona erdirmek için buluşuyor.

Guardian: 500 milyon kişinin tahıla ulaşmasını sağlayacak anlaşma olabilir.



Frankfurter Rundschau: Rusya ve Türkiye büyük buluşmaya hazırlanıyor. Tahıl anlaşmasının yeniden başlaması, özellikle yoksul ülkelerde rahatlamaya yol açacak.

Kathimerini: Rus tahılının Türkiye'ye düşük fiyatla teslim edilmesi planı tartışılıyor. 4 Eylül'de konu masada olacak.
Al Arabiya: Çok önemli bir görüşme. Erdoğan ve Putin, tahıl anlaşmasını görüşmek üzere 4 Eylül'de Rusya'da buluşacak...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN