Başkan Erdoğan ve Putin Soçi'de görüşecek! Tarih belli oldu

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceği bildirildi. Görüşmede ana gündemin tahıl anlaşması olması bekleniyor. Öte yandan Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Fidan ve mevkidaşı Sergey Lavrov’un fotoğrafını paylaştı. Peki dünyanın merakla beklediği görüşme öncesi konuşulan senaryolar neler? Putin'in tahıl anlaşması için teklifi ne olacak? İşte Soçi'deki kritik zirve öncesi yaşanan son gelişmeler.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Başkan Erdoğan ve Putin Soçi'de görüşecek! Tarih belli oldu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Eylül'de Soçi'de bir araya geleceği bildirildi.

SOÇİ'DE KRİTİK ZİRVE! VİDEO İZLE






MASADA HANGİ KONULAR VAR?
Görüşmede ana gündemin tahıl anlaşması olması bekleniyor. Tahıl anlaşmasının yanı sıra iki liderin Ukrayna Savaşı, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeleri de masaya yatıracak.

FİDAN-LAVROV GÖRÜŞMESİ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çalışma ziyareti kapsamında Rusya'ya gitmişti. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ziyaret kapsamında ikili ilişkilerimizin gündemindeki konular başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere dair istişarelerde bulunulması öngörülmektedir." ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'da biraraya geldi.

TASS'a konuşan Ankara'dan bir diplomatik kaynak konuyla ilgili, "Türkiye birçok kez, tahıl koridorunun İstanbul'daki anlaşmaların tarflarını içerecek şekilde orijinal formatında devam etmesinden yana olduğunu söyledi. Mevcut koşullarda bu format en etkili ve güvenli yol olarak görülüyor ve tahıl koridorunun Ukrayna'daki çatışmaların Karadeniz'e yayılmasını engelleyebileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

2022'de Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuculuğunda varılan anlaşma Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya açılmasını garanti altına alınmasını ve Rusya'dan tarım ürünü ve gübre ithalatı için gerekli koşulların oluşturulmasını öngörüyordu. Kremlin yönetimi 17 Temmuz'da anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve 20 Temmuz'da Karadeniz'de Ukrayna limanlarına ilerleyen her geminin askeri kargo taşıdığının varsayılacağını açıklamıştı.

PUTİN'İN PLANI NE?
Ankara'dan gelen açıklamalarda tahıl koridoru için "orijinal format" ön plana çıkarılırken, Rus Dışişleri Bakanlığı ise yeni bir alternatif üzerinde duruyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ve Fidan'ın bakan olarak ilk kez Moskova'yı ziyaret edeceğinin vurgulandığı açıklamada, Putin'in tahıl koridoru planının Fidan-Lavrov görüşmesinde masaya geleceği ifade edildi. Plan, Katar'ın vereceği mali destekle Türkiye'nin Rusya'dan 1 milyon ton tahıl almasını ve bu tahılın işlendikten sonra ihtiyaç sahibi ülkelere sevk edilmesini öngörüyor.

30 MİLYON TONDAN FAZLA TAHIL TAŞINDI
Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizi riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturulan tahıl koridorundan geçen tahıl miktarı 30 milyon 250 bin tonu aştı. Devam eden sevkiyat kapsamında Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı 951'e ulaştı. Koridordan geçen tahılların yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN