Son dakika: Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı! Tarım ve Orman Bakanlığı bilançoyu açıkladı

Çanakkale'nin Kayadere ilçesinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle geniş alana yayılan orman yangını kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Yaklaşık 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü. 7 ev hasarlı 3'ü kullanıImıyordu. Yaklaşık 29 ahır, ağıl hasar gördü" açıklamasını yaptı. Eskişehir'deki yangının da kontrol altına alındığını duyuran Yumaklı, "An itibariyle ülkemizde herhangi bir yangın söz konusu değil" dedi. Öte yandan gemi trafiğine kapatılan Çanakkale Boğazı, güney-kuzey yönünde yeniden açıldı. Çanakkale-Çan yolu da ulaşıma açıldı. Takvim.com.tr detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023, 15:05 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 18:38
Son dakika: Çanakkale’deki orman yangını kontrol altına alındı! Tarım ve Orman Bakanlığı bilançoyu açıkladı

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu.

Acı bilançoyu açıklayan Yumaklı, "Yaklaşık 4 bin 80 hektarlık alan zarar gördü. 7 ev hasarlı 3'ü kullanıImıyordu. Yaklaşık 29 ahır, ağıl hasar gördü" dedi.



Yumaklı şu ifadeleri kullandı;

Bizden dualarını esirgemeyen milletimizin emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Ben bir kez daha Çanakkale ruhunu gösteren taraflara teşekkür ediyorum. 7 vatandaşımızın kronik rahatsızlıkları olanları vardı, 1 gönüllümüzde yaralanma söz konusuydu. Herhangi bir hayati durumları yok. Can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti. Etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı açıkçası. 7 ev hasarlı, bunlardan 3'ü kullanılmayan evdi. 29 adet ahır benzeri yapı hasarlandı. Bazı sebze-meyve bahçeleri yine... Konular için ilgili bakanlık yetkilisi arkadaşlar sahada çalışmalarını sürdürüyorlar. 10 uçak ve 38 helikoptere çıktık."

"Hava araçlarımız şu ana kadar 503 saat uçuş yaptı, 2 bin 828 sorti yaptı, yaklaşık 9 bin tona yakın suyu da yangın alanında kullandı. İHA'lar, sadece dünyada 2 ülke kullanıyor, bizim gözümüz ve kulağımız. Biz onlardan aldığımız anlık görüntüleri sahadaki arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. İHA'lar 24 saat boyunca havadaydı. Yaklaşık 790 kara aracı kullanıldı. 3 bin 175 personel sahada mücadele etti. Çanakkale-Çan karayolu ulaşıma açılmış olacak. Boğaz trafiği de tek yönlü ulaşıma açılmış olacak."



TÜM YANGINLAR KONTROL ALTINDA
"Helikopterlerimizin soğutma çalışmaları devam edecek. Eskişehir'de çıkan yangın da 260 hektarlık ormanlık alanı etkilemişti. O yangın da kontrol altına alındı. An itibarıyla ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum"

YANGIN NEDEN ÇIKTI?
Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangının çıkış nedenine ilişkin soruya ise "Bir araziden çıktı ama sebebini arkadaşlar araştırıyorlar" yanıtını verdi.

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE ÇİFT YÖNLÜ AÇILDI
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin saat 18.15'ten itibaren kuzey-güney, güney-kuzey şeklinde çift yönlü açıldığı bildirildi.

ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİNE TEK YÖNLÜ AÇILDI
Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle gemi trafiğine kapatılan Çanakkale Boğazı, güney-kuzey yönünde yeniden açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğine ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle geçici olarak çift yönlü askıya alınan Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğinin, saat 11.00'den itibaren güney-kuzey yönünde açıldığı bildirildi.

ÇANAKKALE-ÇAN YOLU DA ULAŞIMA AÇILDI
Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü de sosyal medya hesabından, Çanakkale-Çan yolunun yeniden ulaşıma açıldığını kaydetti. Yol, yangının büyümesiyle tedbiren geçici olarak ulaşıma kapatılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, öğleden önce Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alındığını ifade etmişti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Yangının yayılması durduruldu! İnşallah kontrol altına alacağız. Can kaybı olmaması için gerekli önlemler alındı." ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN 'ÇANAKKALE YANGINI' AÇIKLAMASI I VİDEO İZLE

Sözlerine devam eden Başkan Erdoğan, "Dünden beri yangınla mücadele eden Çanakkaleli ve Bursalı vatandaşlarıma geçmiş olsun diyorum. 800'ü ormanlık olmak üzere 1500 hektarın etikelendiği yangında can kaybı olmaması için tüm tedbirler alındı. Ülkemizdeki yangınların yüzde 90'ından fazlası maalesef insan kaynaklı oluyor. Vatandaşlarımı daha dikkatli olmaya çağırıyorum. Türkiye'nin başına gelen her sıkıntılı durumda ellerini ovuşturanları milletime ve size emanet ediyorum." dedi.

A HABER YANGIN BÖLGESİNDE I VİDEO İZLE

İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

18.26 AFAD: "Çanakkale ili Merkez ilçesi Damyeri mevkiinde 22 Ağustos'ta çıkan orman yangını bugün kontrol altına alınmıştır."

09:55 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü: Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle çift yön geçici olarak askıya alınan Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat: 11.00'den itibaren güney-kuzey tek yön olarak açılması planlanmaktadır.

07.50 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü: Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini temininen Çanakkale Boğazı gemi trafiği, gece saat 03.00'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındı.Hava araçlarının denizden su alabilmesi için boğaz deniz trafiği tekrar çift yönlü olarak kapatıldı.

06.00 Gece boyunca 4 adet gece görüşlü helikopter bölgede kara ekipleri ile birlikte görev yaptı.

00.00 Çanakkale'de başlayan yangın 3. gününe girdi.

23.50 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 8 uçak, 30 helikopter, 790'a yakın muhtelif arazöz ve iş makineleri ve 3 bin 100'e yakın personelimizle bu mücadeleyi devam ettirdik. Şu an itibarıyla 4 gece görüş helikopteri ve diğer unsurlar aynı şekilde mücadeleye devam ediyorlar."

23.09 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Çanakkale ve Eskişehir'deki yangınları kontrol altına alma çalışmaları gece boyunca devam edecek.

22.00 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin saat 22.00'den itibaren kuzey-güney tek yön olarak açıldığı belirtildi.

20.54 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınında 97 kişinin dumandan etkilendiğini, 37 vatandaşın tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

19.24 Başkan Erdoğan, Çanakkale'de meydana gelen yangının yayılmasının durdurulduğunu duyurdu. Başkan Erdoğan,"Hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar işimizi zorlaştırsa da yayılması durduruldu.İnşallah kısa sürede kontrol altına alacağız" dedi.

BİR YANGIN DAHA
16.15 Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde makilik alanda yangın çıktı.

Gelibolu Yarımadası'nda ilçeye bağlı Küçükanafarta köyünde İsmailoğlu Tepe mevkisindeki makilik alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın başladı.

Durumun bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler olay yerine sevk edildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.

14.45 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı son durumu açıkladı.

Çanakkale'deki orman yangınında son duruma ilişkin konuşan Yumaklı, "Rüzgar hızı saatte 60 kilometrenin de üzerine çıktı. Şu anda bulunduğumuz lokasyonda o rüzgarın da hızıyla (yangın) enerjisini de toplayarak içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız şu anda onu karşılamak üzere büyük bir yığınak yapmış vaziyetteler." dedi.

Bakan Yumaklı, 28'inci saatinde müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde açıklama yaptı.

Yumaklı, sabah saatlerinde de yaptığı açıklamada, yaklaşık 1500 hektarlık bir alanda parça parça yangınlar olduğunu, alevlerin etrafını çevirdiklerini ve genişleme ihtimalinin olmadığını söylediğini hatırlattı. Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Şu anda onlardan biri ve en sonuncusundayız. Aslında Fevzi Çakmak köyüne yakın bir alanda da var ama arkadaşlarımız onu büyük oranda kolayladılar. Orada herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ancak yine sabahki açıklamamda rüzgar hızının saatte 60 kilometreye ulaşacağını söylemiştim bu saatlerde. Nitekim söylediğim gibi oldu. Rüzgar hızı saatte 60 kilometrenin de üzerine çıktı. Şu anda bulunduğumuz lokasyonda o rüzgarın da hızıyla (yangın) enerjisini de toplayarak içinde bulunduğumuz alana kadar gelecek. Arkadaşlarımız şu anda onu karşılamak üzere büyük bir yığınak yapmış vaziyetteler. Bu arada tüm hava araçları da enerjisini düşürmek için tamamıyla konsantrasyonlarını buraya vermiş durumdalar."

Yangın nedeniyle yoğun dumanların oluştuğunu dile getiren Yumaklı, "Ancak buraya geldiği zaman enerjisinin düşmesini bekliyoruz. Bu enerji düşümünden sonra arkadaşlarımız karşılayıp bundan sonrasında mümkün olduğu kadar başka herhangi bir yere sıçramaması için birtakım faaliyetlerde bulunacaklar." ifadesini kullandı.

"1-2 SAAT İÇİNDE GERÇEK RESMİ GÖRMÜŞ OLACAĞIZ"
Bakan Yumaklı, orman yangınlarına müdahalelerde "spot atma" diye bilinen bir kavram olduğunu anlattı.

Bölgede devam eden çalışmalara değinen Yumaklı, şu bilgileri verdi:

"Arkadaşlarımız burada yangınla alakalı faaliyetlerde bulunurken onların üzerinden yangın materyalleri, yanmış materyaller, rüzgarın hızıyla yanmamış alanlara gidebilir ancak şu anda onun için de gerekli tedbirleri almış durumdayız. Ümit ediyorum 1-2 saat içerisinde biz aynı sabahki söylediğim gibi burayla alakalı da gerçek resmi görmüş olacağız. Şu anda yoğun duman olduğu için biz arkadaşlarımızla haberleşerek, onların yukarıdan görmesi ve aynı zamanda bizim yangın mücadelemizde çok çok önemli olan insansız hava araçlarımızdan gelen bilgilerle biz durum tespitini yapıp arkadaşlarımızın yönlendirmelerini de onlardan almış olduk."

Bakan Yumaklı, yetkililer tarafından yapılan bilgilendirmelerin dışında tahmin ya da yorumların halkı farklı düşüncelere sevk edebileceğini vurguladı.

Yangınla mücadelenin ekip halinde çalışan "çok büyük bir ordu" tarafından yürütüldüğünü kaydeden Yumaklı, "Onların sizler için toplamış olduğu bilgileri yine sizler vasıtasıyla halkımıza doğru ve kolay bir şekilde ulaştıralım. Yine bir ricam daha var: Şu anda bulunduğumuz alanda arkadaşlar hem gözlem için hem de geçiş noktası için bir trafik var. Bu bilgilendirmeden sonra işi biten arkadaşlar en yakın alana geri çekilirse buradaki arkadaşların işlerini kolaylaştırmış olur." diye konuştu.

14.00 Milli Savunma Bakanlığı, "Çanakkale'de bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopter şu ana kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptı." açıklamasında bulundu.

12.50 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: yangına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Çanakkale'nin merkeze bağlı kayadere köyü yakınındaki ormanlık alanda başlayan yangının görüş mesafesini etkilemesi nedeniyle Çanakkale-Çan yolu trafiğe kapalı durumdadır." denildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Karayolları genel müdürlüğünce 9 adet ekskavatör, 2 adet arazöz, 2 adet treyler çekici, 2 adet nakliye treyleri, 1 adet dozer, 1 adet lowbet ve 3 adet pikap (öncü) olmak üzere toplam 20 araç ve 29 personel ile çalışmalara destek verilmektedir.

Yangına müdahale amacıyla Malkara-Çanakkale otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nü kullanan araçların ücretsiz geçişi sağlanmaktadır"

10.30 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Dardanos mevkisinde bulunan Yangın Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere açıklama yapan Bakan Yumaklı, dün başlayan yangının 23'üncü saatine girildiğini ifade etti. 8 uçak, 26 helikopter, 639 iş makinesi ve 2 bin 700 civarında personelle mücadele edildiğini belirten Bakan Yumaklı, "Yangın nedeniyle 9 köyde 337 hanedeki 1251 vatandaşımız tahliye edildi. Gece boyunca köylerdeydik tek tek hepsine gittik. Bu köylerden Ulupınar köyünde 5, Yağcılar köyünde 3'ü kullanılmayan 4 ev hasar görmüş durumda. Yangında ayrıca 85 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan zayiatı var. Ayrıca 10 ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Köylerden ilk etapta kronik hastalığı olan yaşlı 83 vatandaşımız hastanelere sevk edildi. Bunlardan sadece 8'i müşahede altında. Onlar da kronik hastalığı olan belli yaşın üstünde olan kişiler. Hayati tehlikesi olan kimse yok. Çanakkale Boğazı tek taraflı kapalıydı, halihazırda çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmış vaziyette. Hava araçları yoğun şekilde su alma faaliyetlerine devam ediyor tehlike oluşturmaması için böyle bir karar aldık. Çanakkale-Çan yolu tedbiren kapalı" dedi.

TEHLİKE ARZ ETMİYOR
Dün nemin yüzde 19, rüzgarın saatteki hızının 70 kilometre olduğunu hatırlatan Bakan Yumaklı, "Halihazırda rüzgar 40 kilometre hızla esmekte ve öğleden sonra 60 kilometreye çıkacak. Rüzgar ve nem önemli. Nem, özellikle yangın söndürme faaliyetlerinde yangının ilerlemesinde önemli parametre. Rüzgar hızı da yangın söndürme faaliyetlerinizde yanan alandan yanmayan alana rüzgarın bazı parçacıkları taşıması demek. Kimi zaman 3 kilometrelere varan uzaklıklarda yanan parçacıkları taşıması söz konusu. Şu anda parça parça onlarla mücadele etmeye devam ediliyor ve düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi, öğleden sonra net şekilde görebileceğiz. Öğleden sonra saat 16.00-17.00 gibi olağanüstü durum meydana gelmezse genel resim ortaya çıkar. Çanakkale'ye geçmiş olsun diyorum. Bursa Karacabey ve Bilecik sınırında yangınımız vardı; her iki yangın kontrol altına alınmış vaziyette. Tehlike arz etmiyor" açıklamalarında bulundu.

Çanakkale'de devam eden yangının henüz kontrol altına alınmadığını vurgulayan Bakan Yumaklı sözlerini şöyle sürdürdü:
"1500 hektarlık geniş alanda parça parça çıkan her dumana müdahale ediliyor. Amacımız bunların büyümemesini sağlamak. Yangının etrafı tamamen çevrelenmiş vaziyette. Herhangi vaziyette ilerleme alanının önü kesilmiş durumda. Yangının ilerlemesini gösterecek, tehlike arz edecek durum yok. Farklı köylerin tahliyesi durumu söz konusu değil. Yine hastane ve üniversite ile ilgili herhangi bir risk yok. Yangının etkili olduğu 1500 hektarın tamamı çevrilmiş vaziyette. Bugün itibarıyla yangının ilerlemesini arkadaşlarımız durdurmuş vaziyetteler. Rüzgar şartları böyle devam ederse öğleden sonra akşam üstüne doğru genel resmi net şekilde görebileceğiz. Hava araçları ve kara ekiplerinin mücadelesi devam ediyor. Soğutma çalışmalarından sonra hasar tespiti yapılacaktır."

10.15 Bakan Fahrettin Koca, Çanakkale'de meydana gelen orman yangınında toplam 83 kişinin etkilendiğini, Bu kişilerden 14'ünün olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştığını belirtti.

BAKANLI DUYURDU: NENE HATUN BÖLGEYE ULAŞTI
09:56
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Çanakkale'deki orman yangınına müdahale için atılan adımlara ilişkin bilgi verdi.

Açıklamada, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait ülkemizin ilk acil müdahale gemisi olan Nene Hatun Gemi'miz, denizden müdahaleye ihtiyaç olduğu durumda görev yapmak üzere emre hazır olarak Çanakkale Merkez İskelesi'nde konuşlandırıldı." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca, orman yangını nedeniyle havadan müdahale araçlarının denizden su alabilmesini teminen Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, saat 03.15'ten itibaren geçici olarak çift yönlü askıya alındığı kaydedildi.

08.15 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yanıgını havadan inceleyerek, "Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor." dedi.

08.05 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Çanakkale'de meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye; #AFAD, @OGMgovtr, @EmniyetGM, @jandarma, @tcsavunma, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2.659 personel, 8 uçak, 26 helikopteri, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane ve 1.251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapalıdır. Çanakkale Boğazı çift taraflı deniz ulaşımına kapanmıştır. Allah ülkemizi ve Milletimizi bütün afetlerden korusun. Geçmiş olsun." açıklamasında bulundu.

07.12 AFAD, Çanakkale'de meydan gelen yangına dair son durumu paylaştı. AFAD'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü JANDARMA Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arasöz, 71 su tankeri 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane-bin 104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır" denildi.

05.03 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale'de meydana gelen orman yangınında 54 kişinin dumandan etkilendiğini, 48 vatandaşın tahliyesine devam edildiğini açıkladı. Yerlikaya paylaşımında, "Yangın bölgesine bin 697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri 173 iş makinesi sevk edilmiştir. Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Çanakkale Boğazında tek taraflı olarak deniz ulaşımı yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

03.21 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 evin yandığı Yağcılar, 3 evin yandığı Ulupınar köyleri ile Aşağıokçular ve Sarıcaeli köylerinde incelemelerde bulundu. Kalabaklı köyünde konuşlanan yangın yönetim aracında son duruma ilişkin bilgi aldı.

02.46 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda: #Çanakkale ilimizdeki Orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Bölgeye toplam; 1.697 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 173 iş makinesi sevk edilmiştir. Yangında 5️4 kişi dumandan etkilenmiş olup, 48 vatandaşlarımızın tedavisine devam edilmektedir.
Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir.
Çanakkale Boğazında tek taraflı olarak deniz ulaşımı yapılmaktadır.
Lütfen, #orman #yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacı ile ilgili olarak #AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim.
ifadelerini kullandı.

02.21 Bakan Yumaklı bölgede incelemelerde bulundu
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'de orman yangınının devam ettiği bölgede incelemelerde bulundu.

00.52 Muğla Valiliğinden orman yangınlarına karşı dikkatli olunması uyarısı
Muğla Valiliği, bölgede sıcak ve kuru hava ile rüzgarın etkisini arttıracağını belirterek, orman yangınlarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, son meteorolojik değerlendirmelere göre bölgede sıcak ve kuru hava ile rüzgarın etkisini artıracağının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle daha önce Valilikçe yasaklanan ormanlık alanlara kesinlikle girilmemesi, yol kenarlarına yangına neden olabilecek cam ve pet şişe, sigara izmariti gibi çöplerin bırakılmaması, anız, bahçe ve sera temizliği gibi hiçbir suretle orman yangınları açısından risk teşkil edecek ateş yakılmaması, orman ve diğer yangınlar açısından çok dikkatli davranılması, görülen olumsuzlukların bekletilmeden 112 Acil Çağrı Merkezine iletilmesi konularında daha duyarlı olunması, önümüzdeki günlerde özellikle ormanlık alanların yakınlarında yangın riskini artıracak davranışlardan kaçınılması gerekmektedir."

İŞTE ÇANAKKALE'DE YANGININ BAŞLADIĞI AN I VİDEO İZLE


00.37 Çanakkale'de yangın nedeniyle devlet hastanesinden 14 hasta nakledildi
Çanakkale'de orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastanın tedbir amacıyla nakledildiğini açıkladı.

Yangın öğle saatlerinde merkeze bağlı Kayadere köyüne yakınlarındaki ormanlık alanda çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yükselen alevlere, ekipler havadan ve karadan aralıksız olarak müdahale ediyor. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nde 150 hastanın olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Bakanı 14 hastanın tedbir amaçlı nakledildiğini açıkladı. Merkeze bağlı Kepez beldesindeki Hamidiye Mahallesinde bulunan bazı sitelerde ise vatandaşlar yangını tedirgin bir şekilde takip etti.




00.22 İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin açıklama
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin bölgeye gönderildiğini, 9 köyden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çanakkale Damyeri mevkisinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.



Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, Kızılay ve özel idarelerden 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin sevk edildiğini bildiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim."

EKİPLERİN CANHIRAŞ MÜCADELESİ SÜRÜYOR I VİDEO İZLE

00.14 Adalet Bakanı Tunç: "CEKUT ekipleri Çanakkale'deki orman yangınına destek için 13 farklı ilden yola çıktı"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Çanakkale'deki orman yangınının söndürülmesine destek için CEKUT ekiplerinin 13 farklı ilden yola çıktığını bildirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) ekiplerinin Çanakkale'deki orman yangınının söndürülmesine yönelik çalışmalara destek için 13 farklı ilden yola çıktığını bildirdi. Bakan Tunç, Çanakkale'de devam eden orman yangınını kontrol altına almak için fedakarca mücadele eden "orman kahramanlarına" kolaylık dileyerek şunları kaydetti:
"AFAD koordinasyonunda çok sayıda arama kurtarma ekibinin yanı sıra CEKUT ekipleri de 13 farklı ilden araç ve ekipmanları ile yangın söndürme çalışmalarına destek için yola çıkmışlardır. Dualarımız Çanakkale'deki vatandaşlarımız ve yangın söndürme çalışmalarına katılan orman teşkilatı ve diğer tüm teşkilatlarla"


00.11 Orman yangını, Ulupınar Köyü'nde evlere sıçradı Balıkesir İtfaiyesi, Çanakkale'de alevlerle mücadele ediyor
Çanakkale'de orman yangınında alevler evlere sıçradı. Yangının ilk çıktığı noktaya yakın yerde bulunan Ulupınar Köyü'ne yayılan alevler evlere büyük hasar verdi. Balıkesir'den yangın ile mücadeleye giden itfaiye ekipleri, köyün daha fazla zarar görmemesi için alevlere karşı koyuyor.



Çanakkale'nin Ulupınar Köyü alevlerle mücadele ediyor. Balıkesir'den yardıma giden İtfaiye ekipleri boşaltılan köyün fazla zarar görmemesi için canhıraş bir mücadele ile alevlere karşı koyarken, alevler de diğer yandan geceyi aydınlatıyor. Köydeki evler yangından etkilenirken, itfaiyecilerin söndürme çalışmaları ise an be an kameralara yansıdı.

00:00 TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI'DAN YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

BAKAN YUMAKLI'DAN YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA I VİDEO İZLE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının 800 hektarı orman olmak üzere 1500 hektar alanda etkili olduğunu belirterek, "Elbette şu an itibarıyla gece olması hasebiyle yere inen ve mücadele edemeyen uçaklarımız var. Ancak 4 gece görüş helikopteriyle bu mücadeleye devam ediyoruz. Yaklaşık 260 arazöz ve iş makinesi ve 1500'e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Sabah gün ışımasıyla beraber gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları da yine mücadeleye katılmış olacaklar." dedi.

Çanakkale'ye gelen Bakan Yumaklı, Damyeri mevkisinde başlayıp hızla yayılan orman yangınına müdahale eden ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Yumaklı, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Türkiye'de 29 yangının çıktığını, bunlardan 26'sının söndürüldüğünü söylediğini hatırlattı.

Bunlardan birinin Çanakkale'deki yangın olduğunu belirten Yumaklı, "Diğer ikisi ise Bursa Karacabey ve Yenişehir'deydi. Karacabey'deki yangın kontrol altına alındı. Yenişehir'deki yangın da büyük ölçüde kontrol altına alındı." ifadesini kullandı.

"ULUPINAR'DA 3, YAĞCILAR'DA DA 4 EV YANGINDAN HASAR GÖRMÜŞ DURUMDA"
Yumaklı, saat 11.39'da çıkan Çanakkale'deki orman yangınının kontrol altına alınması için ekiplerin mücadeleye devam ettiğini dile getirdi.

Yangının Damyeri mevkisinde başladığını anımsatan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgarın etkisiyle ki çok ciddi bir rüzgar vardı ve 15 kilometrelik bir alanı yaklaşık 6 saat gibi bir sürede geçerek hızlı bir şekilde bir hat üzerinde yayıldı yangın. Etkilenen alan yaklaşık 1500 hektar. Bu 1500 hektarın 800 hektarı ormanlık alan, geri kalanı ziraat alanı ve diğer alanlardan oluşuyor. Tedbiren 9 köyde bazı önlemler alınmış ve 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde diğer 3 köy de boşaltıldı. Kayadere, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı; bu köyler akşam saatlerine kadar boşaltılmıştı. Bu köylerden Ulupınar'da 3, Yağcılar'da da 4 ev şu ana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. İhtimalen boşaltılmak üzere tedbir alınmış diğer 3 köy de yine akşam saatlerinde herhangi bir risk oluşmaması için boşaltıldı. Bu köyler de Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Ayrıca havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Gereken uyarılar yapıldı köy sakinlerine ancak köyün boşaltılmasıyla ilgili şu anda herhangi bir önlem alınmadı. Sarıcaeli köyüne yakın bir yaşlı bakımevi vardı. Burada 41 yaşlımız, Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirildi. Yine ayrıca bu bahsetmiş olduğum 9 köyden de 29 vatandaşımız Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarına yerleştirilmiş oldu. Talep edenler olursa diye yine Kredi Yurtlar Kurumunda ve diğer alanlarda yer ayrılmış vaziyette."

"ÇANAKKALE BOĞAZI SABAHIN İLK SAATLERİNDE YİNE ÇİFT YÖNLÜ ULAŞIMA KAPATILACAK"

Bakan Yumaklı, şu anda bulundukları noktanın birkaç yüz metre ilerisinde Devlet Hastanesinin yer aldığını belirtti.

Bu hastaneyle ilgili tedbirlere değinen Yumaklı, "Devlet Hastanesinden şu ana kadar 14 kişi yine tedbiren nakledildi. Şu anda 150 hastamız var Devlet Hastanesinde. 60 ambulansla onlar da bekletiliyor. Şu anda herhangi bir tehdit yok ama her ihtimale karşı bu önlemler de alınmış vaziyette. Dolayısıyla sosyal medyada maalesef ki çok sık speküle edilen bu durumun doğrusunu bu şekilde açıklamış olalım. Diğer açıklamalara ya da spekülasyonlara itibar edilmesin." diye konuştu.

Yumaklı, üniversitede de teyakkuz durumunun devam ettiğini ancak herhangi bir tahliyenin söz konusu olmadığını bildirdi.

Gündüz oluşan hava koşullarıyla ilgili bilgi veren Yumaklı, şunları anlattı:

"Gündüz saatlerinde sıcaklığın çok yüksek olduğu, rüzgarın saatte 70 kilometreye ulaştığı, nemin de yüzde 19'larda olduğu bir dönemi yaşadık. An itibarıyla sıcaklığın 25 derece, nemin yaklaşık yüzde 52 oranında ve rüzgarın da saatte 35 kilometre olduğunu söyleyebilirim. Elbette yine istediğimiz seviyelerde değil ama gündüz olduğu gibi bizi çok zorlayan bir durum değil bu. Ancak bir uyarı var: Sabah 06.00'dan itibaren yine nemdeki düşüş, rüzgardaki artış ve sıcaklıktaki artış söz konusu olacak. Elbette şu an itibarıyla gece olması hasebiyle yere inen ve mücadele edemeyen uçaklarımız var. Ancak 4 gece görüş helikopteriyle bu mücadeleye devam ediyoruz. Yaklaşık 260 arazöz ve iş makinesi ve 1500'e yakın personelimizle mücadele devam ediyor. Sabah gün ışımasıyla beraber gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları ve helikopterlerin geri kalanları da yine mücadeleye katılmış olacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı. Bunu da buradan duyurmuş olalım. Aynı zamanda Çanakkale Boğazı'yla alakalı gece görüş helikopterlerimizin su alabilmesi için boğaz tek taraflı olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatleriyle bütün hava araçlarının mücadeleye tekrar başlayacak olması sebebiyle geri kalanların boğaz çift yönlü olarak yine ulaşıma kapatılmış olacak."



"BU YANGIN BİR YERLEŞİM YERİNİN YANINDA BİR ARAZİDEN ÇIKTI"
Bakan İbrahim Yumaklı, Valilik, AFAD, jandarma, emniyet, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Türk Kızılay, Devlet Hava Meydanları ile çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun, bölgenin milletvekillerinin, Çanakkale ilinin dinamiği olan ileri gelenlerinin çok ciddi bir dayanışma sergilediğini vurguladı.

Bu kurum ve kişilere teşekkür eden Yumaklı, "Şu anda cansiparane bir şekilde seslerini duyduğumuz ama kendilerini göremediğimiz, alevlere karşı mücadele eden arkadaşlarıma da Allah'tan kolaylıklar diliyorum. İnşallah sabaha kadar büyük oranda kolaylamış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradan bir hatırlatma yapmak istiyorum. Bu yangın bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı. Daha önce defalarca ifade ettik. Yangınların yüzde 90'ının da üzerinde bir oranda çıkış sebebi insan unsuru. Sizin gücünüz olabilir, devlet olarak imkanlarınız olabilir ancak 1500 hektarlık bir alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Sadece bunu bırakın o canlılarla beraber bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir ateşten, bir alevden kaynaklanabiliyor. O yüzden çok kıymetli vatandaşlarımıza buradan tekraren bir uyarıda bulunmuş olalım. Lütfen orman yangınına ya da herhangi bir yangına sebep olacak ateş ya da bir tarla temizliği ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım. Maalesef bu tür şeyler şu anda burada hepimizin bu açıklamayı yapmasına sebep olan olayı meydana getiriyor. Ben tekrar Çanakkale'ye geçmiş olsun diyorum. Diğer illerimize geçmiş olsun diliyorum. İnşallah dediğim gibi sabaha kadar arkadaşlarımız hiç uyumadan alevlerle mücadele edecekler ve sabah itibarıyla yoğun bir şekilde başlayacak diğer hava araçlarının da katılımıyla bu yangının söndürülmesi gerçekleşmiş olacak diye düşünüyorum, umut ediyorum.

Bu arada yine bir hatırlatma yapayım: Sosyal medyadan çokça bu tür zamanları maalesef insanların kullanması söz konusu. Bunların hepsine Valilik çok ciddi bir biçimde müdahil oluyor. Her bir ikazı, her bir uyarıyı, kendilerine ulaşan herhangi bir bilgiyi değerlendiriyorlar ama maalesef şu ana kadar onların tamamı yalan çıkmış vaziyette. Lütfen bu dönemde de hem güvenlik güçlerimizi hem yangınla mücadele eden her yönüyle mücadele eden kamu kurumlarımızı, insanlarımızı meşgul etmesinler. Bu zamanlar böyle zamanlar bu tür yalan yanlış bilgilerin verileceği dönemler, zamanlar değil."

23:28 CEVDET YILMAZ'DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çanakkale'deki orman yangınından etkilenenlere geçmiş olsun, yangın söndürme çalışmalarına katılanlara ise kolaylıklar diledi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çanakkale'de çıkan orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yangını kontrol altına almak için canla başla çalışan tüm ekiplerimize kolaylıklar diliyorum." ifadelerini kullandı.

23:18 AFAD AÇIKLADI
Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

AFAD'DAN ÇANAKKALE'DEKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA I VİDEO İZLE

23:06 THY ÇANAKKALE-ANKARA SEFERİNİ YANGIN NEDENİYLE İPTAL ETTİ
Çanakkale'de devam eden orman yangını uçak seferini de iptal ettirdi. Türk Hava Yollarının yarın sabah 08.35'te Çanakkale Havalimanı'ndan Ankara seferi orman yangını nedeniyle iptal edildi.

23:11 İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle 736 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

22:48 ÇANAKKALE'DE YANGIN EVLERE ULAŞTI
Alevler Merkez ilçeye bağlı Yağcılar köyüne ulaştı. Güvenlik gerekçesiyle tahliye edilen köydeki çok sayıda ev alev alev yanıyor. Alevleri söndürmek itfaiye ekipleri yoğun mücadele harcıyor. Yangın bölgesinde Edirne, Keşan ve Uzunköprü ilçe itfaiye ekipleri de destek ekip olarak görev alıyor.

ÇANAKKALE'DE YANGIN EVLERE ULAŞTI I VİDEO İZLE


22.21 BAKAN KOCA: 4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Çanakkale'de çıkan orman yangınına ilişkin, "Bugün saat 12.54te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

BAKAN KOCA: 4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ I VİDEO İZLE




22.00 AFAD: 736 VATANDAŞIMIZ TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLMİŞTİR
AFAD, Çanakkale'de devam eden orman yangınıyla son gelişmeleri sosyal medya hesabından duyurdu. Yapılan paylaşımda, "Damyeri mevkiinde meydana gelen orman yangını nedeniyle; Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular köylerinden 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılcaören, Aşağıokçular ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için, tüm gücümüz ve imkanlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Durmadan, yorulmadan" ifadelerine yer verildi.




21.35 AFAD'DAN YANGINLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
AFAD tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Çanakkale'de devam eden orman yangınıyla alakalı son ayrıntılar kaydedildi. Açıklamaya göre bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam bin 328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesi sevk edildi.

AFAD'DAN ÇANAKKALE'DEKİ YANGINA İLİŞKİN AÇIKLAMA I VİDEO İZLE



21.05 BAKANLIK AÇIKLADI: ÇANAKKALE BOĞAZI TEK YÖNLÜ TRAFİĞE AÇILACAK
Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı: Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30'da başlayacak



20.00 NENE HATUN ACİL DURUM MÜDAHALE GEMİSİ BÖLGEYE HAREKET ETTİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, saatte 9600 metreküp su basabilen yatayda 150, dikeyde 70 metre su püskürten yangın söndürme sistemli "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.



19.30 BAKAN YUMAKLI: 6 KÖY BOŞALTILDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, "Bugün ülkemizde 29 yangın çıktı. Bunlardan 26'sı söndürüldü. 3 yangın devam ediyor. Bunlardan biri Çanakkale merkez, diğeri Bursa Yenişehir ve Bursa Karacabeyoğlu. Bunlardan en ağırı Çanakkale'deki yangınımız. Rüzgar o kadar şiddetli ki, arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği durumlar oldu. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız. Çanakkale şehir merkezini teğet geçer şekilde ilerliyor yangın. En kötü senaryoya karşı hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama boşaltılmış değil. 6 köy boşaltıldı. Boşaltmaya hazır 3 köy var. Şu ana kadar can kaybı söz konusu değil. 8 uçak, 26 helikopter, 180 iş makinesi, 1100 personelle müdahale ediliyor. Orman teşkilatı valilik AFAD ve diğer kurumlar çalışıyorlar. Ben de bilgi verme işlemi sonrası Çanakkale'ye gideceğim, koordinasyonda yangın söndürme çalışmalarını yerine izleyeceğim.

BAKAN YUMAKLI: 6 KÖY BOŞALTILDI I VİDEO İZLE



19.10 ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİ ÇİFT YÖN ASKIYA ALINDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Çanakkale Kepez bölgesinde yaşanan orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiği, geçici olarak çift yönlü olarak askıya alındı" açıklamasını yaptı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN