26 Ağustos'ta dağ fare mi doğuracak? Gözler Meral Akşener'in konuşmasında

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden hezimetle çıkan muhalefet yerel seçimlere giderken kavgaların ardı arkası kesilmiyor. 'Değişim' diyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğuna göz diken Ekrem İmamoğlu geri adım atarak rotayı tekrar İstanbul'a kırması gündemi hareketlendirdi. İmamoğlu'nun konuşmasında "İstanbul ittifakını en güçlü şekilde kurmaya geliyorum" sözlerine 2019 yerel seçimlerde İmamoğlu'nu destekleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ne diyeceği ise merak konusu oldu. 24 Haziran'dan bu yana kamuoyu önünde açıklama yapmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 26 Ağustos'ta sessizliğini bozacak. Akşener'in konuşmasına yönelik beklentiler zirve yaparken, partiye yakın kaynakların iddiaları ise "Dağ fare mi doğuracak?" deyimini akıllara getirdi. İddiaya göre Akşener konuşması boyunca ittifak tartışmalarının hiçbirine girmeyecek, CHP'ye de sert eleştiriler yöneltmeyecek. Partisinin yeni dönem vizyonunu tanıtacak olan Akşener, tüm milliyetçi kesimleri partisine davet etmekle yetinecek. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2023, 06:47 Güncelleme 16 Ağustos 2023, 09:16
26 Ağustos’ta dağ fare mi doğuracak? Gözler Meral Akşener’in konuşmasında

İÇİNDEKİLER

14 ve 28 Mayıs seçimlerinden hemizetle çıkan muhalefet yerel seçimlere giderken yeni bir kavgaya başlıyor.

Seçim sonrasında İYİ Parti ve CHP hattında seçim yenilgisinin ardından sular durulmadı.

Seçim sonrası ittifktan rahatsız olan İYİ Parti "Müstakil seçim" diyerek yerel seçimlere ayrı girmeyi planladığını ifade etti.

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu, "Tek, müstakil, bedeli ne olursa olsun hiçbir oluşumun içerisinde yer almadan yerel seçimlere gitme arzusu partinin tabanında çok yüksek. Bedeli ne olursa olsun hür ve bağımsız yol yürüyelim diyorlar" ifadelerini kullandı.

"2019'DA SAYEMİZDE KAZANDINIZ"
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, ise "İYİ Parti'nin kendi logosuyla herhangi bir seçim ittifakı olmadan yerel seçimlere girmesi şeklinde ağırlıklı bir görüş var teşkilatlarda ve bizim tabanımızda" açıklamasını yaptı.

Usta CHP'ye "2019'da bizim sayemizde kazandınız" mesajı vermekten de geri durmadı... Bu sözler sonrası fondaşları "İstanbul, Ankara ve İzmir elden gidecek" endişesi sardı.

KILIÇDAROĞLU'NA EMEKLİ OL ÇAĞRISI
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonrasında isim vermeden Kılıçdaroğlu'nu hedef alıp "Eğer milletin tercihinden bir siyasetçi şikayet edip onu sorguluyorsa derhal emekli olup evine gitmelidir." demişti

"15 VEKİL EN BÜYÜK PİŞMANLIĞIM"
Akşener daha önce CHP ile yapılan ittifaktan duyduğu pişmanlığı dile getirip, "CHP'den 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır. O gün bugün 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin'in diyetine döndü bu iş. Cesaret edemedik, savaşmadık. Bu bize kuyruk siyasetine mal oldu" ifadelerini kullanmıştı.

Akşener'in kurmayları da yüksek sesle seçimin CHP ve Kılıçdaroğlu'nun adaylık ısrarı yüzünden kaybedildiğini yüksek perdeden dillendirdi. Parti tabanı yerel seçimlere müstakil girilmesini istedi, İYİ Partili isimler de bu doğrultuda sinyaller verdi. Akşener'in kararıyla Teşkilat Başkanı görevine getirilen Buğra Kavuncu kendisini yollara vurup il il gezerek nabız yokladı.

KESİNLİKLE CHP İLE İTTİFAK İSTENMİYOR
Öte yandan geride bıraktığımız gün İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, "Partinin kararı değil ama milletvekillerinin şahsi düşünceleri, benim de şahsi düşüncem böyle... Kesinlikle CHP ile bir birliktelik istemiyorum" dedi.

Akşener'in ne yapacağı merak konuus olurken, Bahçeli'den sürpriz bir çağrı geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir aracılığıyla CNN Türk Gece Görüşü programında İYİ Parti'ye yerel seçimlerle igili bir çağrıda bulundu.

Bahçeli'nin iletmiş olduğu mesajda aşağıdaki ifadeler yer aldı:

Başkanımız, 1 Ağustos 2019 tarihinde Twitter üzerinden bir mesaj yayınlamış ve geçmişte MHP'de yer alıp sonradan İYİ Parti bünyesine geçen isimlere bir çağrıda bulunmuştu. Yine Sayın Genel Başkanımız sizlere hürmetlerini sunarak İYİ Parti'ye yeni bir çağrısını iletiyor ve saygıdeğer kamuouyla paylaşıyorlar. 'Çağırdık dönmediniz yuvaya, yerel iktidarda komşu olalım ülke hayrına.

MHP'NİN DAVETİNE RET
Yaşanan bu gelişme üzerine gözler İYİ Parti'ye çevrildi. Konuya ilişkin İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu açıklama yaptı. MHP'nin davetine icabet etmeyeceklerini duyuran Zorlu, "26 Ağustos ruhuyla rotamız net, pusulamız millet" diyerek CHP'ye göndermede bulundu.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"Bildiğiniz gibi bir süredir partimizin seçim çalışmaları ve olası yol haritasının kamuoyunda geniş biçimde irdelendiği, farklı iddiaların da öne çıkarıldığı görülmektedir. Dün de bir TV programında Milliyetçi Hareket Partisi üzerinden benzer bir gelişme zuhur etmiş ve bugün gün içerisinde kimi yetkililerince kurumsal kimliğimizi hedef alan talihsiz açıklamalar ortaya konulmuştur.

Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener 24 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen büyük kongremizde 85 milyon insanımız için siyasette yeni bir zemin, yeni bir yol açma irademizi ortaya koymuş ve en büyük gücümüze yani milletimize kulak vereceğimizi ifade etmiştir.

Söz konusu tartışmaya ilişkin olarak partimizin görüşünü açıkça kamuoyuna iletiyor ve güzel ülkemizin temiz kalpli insanlarını, milliyetçilerini, vatanseverlerini, Türkiye sevdalılarını ülke ve millet hayrına İYİ Parti'de buluşmaya davet ediyoruz.

26 Ağustos ruhuyla rotamız net, pusulamız millet!

Saygılarımızla...."

EKREM İMAMOĞLU ROTAYI İSTANBUL'A KIRDI HDP VE İP'E GÖZ KIRPTI
Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğuna göz diken Ekrem İmamoğlu, cephesinde yaşananlar ise gündemi hareketlendirdi. İmamoğlu, 15 Ağustos tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde yaptığı açıklama ile rotayı yeniden İBB adaylığına çevirdi.

"İstanbul ve Türkiye'nin kaderi mühürlüdür. Kendimi İstanbul'a mühürledim." diyen Ekrem "İstanbul için yola çıkıyorum" ifadelerini kullandı.

2019'a gönderme yapan İmamoğlu, "İstanbul ittifakını en güçlü şekilde kurmaya geliyorum" geliyorum diyerek İYİ Parti ve terörün siyasi ayağı HDP'ye ittifak için göz kırptı.

BUĞRA KAVUNCU'DAN EKREM İMAMOĞLU'NU ÜZECEK ÇIKIŞ
Ekrem İmamoğlu'nun açıklamarı sıcaklığını korurken İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu'dan flaş bir çıkış geldi. Kavuncu parti teşkilatları olarak yerel seçimlere tek başına girecek şekilde hazırlık yapmak durumunda olduklarını belirtti.

Yerel seçimlere CHP'den ayrı gireceklerinin sinyalini veren Kavuncu, "Bütün teşkilatlarımız 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerle ilgili çok yoğun bir adaylık konusunu konuşuyorlar, tartışıyorlar. Ciddi bir hazırlık süreci var. Siyasi partiler iddia ortaya koyarlar, bizim iddiamız da iktidar olmaktır. Bunun için de yereli, geneli her anlamda bizim iddia ortaya koymamız ve hazırlığımızı yapmamız lazım. Netice ne olursa olsun, 31 Mart 2024'te nasıl bir yapı olursa olsun bütün parti teşkilatlarımız olarak sanki tek başımıza girecekmiş gibi çok güçlü ve ciddi bir şekilde hazırlığımızı yapmak durumundayız." dedi.

Kavuncu, "İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak için CHP'den İzmir'i istediği" yönündeki iddialara da yanıt verdi.

İttifak görüşmesi yapılmadığını söyleyen Kavuncu, "Böyle bir görüşme ya da bu anlamda yapılmış herhangi bir müzakere yok. Bizim şu anda odaklanacağımız tek konu var; İzmir halkının yerel anlamda yaşadığı sıkıntılar ve mutlu olabileceği bir kent hayatını nasıl var edebiliriz? Bunu konuştuğumuz sürece o konular gündeme gelir ya da gelmez ama bunların hepsi dedikodu." dedi.

AKŞENER AÇIKLAMA YAPACAK
İYİ Parti'nin ittifak için kararının ne olacğaı merakla beklenirken, Parti sözcüsü Kürşad Zorlu'nun, "26 Ağustos, Türk siyasetinde önemli bir başlangıç olacak" sözü ise gündemdeki yerini koruyor. Akşener'in bu tarihte Afyon'da ne açıklayacağına dair her gün farklı bir iddia ortaya atılırken, "CHP ile tamamen bağlarını koparacağı" ve "ittifak tartışmalarına net mesajlar vereceği" de öne sürülmüştü. Kulislere yansıyan son bilgilere göre Akşener 2 konuda da keskin mesajlar vermekten kaçınacak. Partisini AK Parti ve CHP dışında "üçüncü seçenek" olarak tanımlaması beklenen Akşener'in, Kürşad Zorlu'nun "MHP'ye ittifak yanıtı" olarak paylaştığı yazılı açıklamayı daha da detaylandıracağı bir konuşma yapması öngörülüyor.

İYİ PARTİ, DEĞİŞİMCİLERDEN YANA
Öte yandan Akşener ve İYİ Parti kanadının CHP kurultayı sonuçlanıncaya kadar "ittifak değerlendirmelerini" askıya aldığı da bildirildi. Kasımın ilk haftasında yapılması beklenen CHP kurultayında, Kılıçdaroğlu'nun yeniden genel başkan seçilmesi ya da kaybetmesi halinde farklı senaryolar gündeme gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği değişimcilerin kurultayda istediğini alması durumunda İYİ Parti'nin daha güçlü bir şekilde ittifak pazarlığına oturması bekleniyor. İYİ Parti A takımının, İmamoğlu ve Akşener arasındaki yakın dostluğun kendilerine büyük kazanımlar sağlayacağını düşündüğü, bu sebeple değişimcilerin kazanmasını arzuladığı iddia ediliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN