Bir CHP klasiği: İş bırakma eylemi! İBB işçilerinden Saraçhane'de protesto

CHP'li Ekrem İmamoğlu yönetiminde temel hizmetlerin aksadığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan personel de kadrolaşma, işten çıkarmalar ve hak gaspları nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Saraçhane Parkı'nda bir araya gelen DİSK'e bağlı Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikası (BTO-Sen) üyesi işçiler bir süre oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylül ayında yapılması planlanan ancak Mayıs ayına kadar ertelenen ve yüzde 27 düzeyinde gerçekleşen zam nedeniyle çalıştıkları şantiyelerde iş bırakarak bir araya gelen işçiler, sonuç alıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Giriş Tarihi 14 Ağustos 2023, 11:35 Güncelleme 14 Ağustos 2023, 17:29
Bir CHP klasiği: İş bırakma eylemi! İBB işçilerinden Saraçhane’de protesto

İÇİNDEKİLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Ağaç A.Ş işçileri geciken ve düşük düzeydeki zam nedeniyle eyleme başladı.

1000 PERSONEL KATILACAK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binasının hemen karşısında bulunan parkta eylem başlatan sözleşmeli işçiler, Eylül ayında yapılması beklenen zammın ancak Mayıs ayında gerçekleştirilmesi ve verilen yüzde 27 oranındaki artış nedeniyle iş bıraktı.

Parkta protestoya başlayan işçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürme kararlığında olduklarını açıkladı.

"ARTIK YETER DİYORUZ!"
İşçiler adına basın açıklaması yapan BTO-Sen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Sekreteri Erkan Urel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediye işçileri arasında asgari standardın olacağını söylemesine rağmen, Ağaç ve Peyzaj AŞ çalışanlarının kapsam dışında tutulduğunu kaydetti.

Diğer İBB çalışanları ile eşit haklara sahip olmak istediklerini dile getiren Urel, "Aynı ülkede aynı ekonomik koşullar altında yaşıyoruz. Ağaç AŞ olarak ayrımcılığa 'artık yeter' diyoruz. Aldığımız her yüzdelik zammın bir süre sonra asgari ücret olmasını, açlık sınırı altında kalmasını kabul etmediğimiz için Saraçhane'ye geldik." diye konuştu.

Urel, Ağaç ve Peyzaj AŞ çalışanı tüm işçilerin hangi sendika olduğuna bakılmaksızın birleşmesi ve hakkını araması gerektiğini kaydederek, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Polis ekipleri eylem sırasında park çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

GASP EDİLEN HAKLAR
Geçtiğimiz ay içerisinde de İBB'de çalışan binlerce işçi, adil maaş, kadro ve ilave tediye haklarının verilmediği gerekçesiyle 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti.

"Belediye işçilerine yapılan ayrımcılık son bulsun" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan işçiler, belediye yönetimine karşı slogan atmıştı. İstanbul'un yanı sıra Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok belediyede de iş bırakma ve eylemine imza atmışlardı.

Eyleme katılan işçilerden Reşit Silver, 4 yıldır hiç zam alamadıklarını söyledi. 2018 yılında belediyeye KHK ile İBB'ye işçi olarak giren Silver, ikramiye, mesai, bayramlar gibi doğal haklarından da faydalanamadıklarını kaydetti.

İZMİR'DE İŞ BIRAKTILAR
Geçtiğimiz günlerde de İzmir'de Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikasına üye metro ve tramvay çalışanları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine greve gitmişti.

İş bırakma eylemi nedeniyle metro ve tramvayı kullanmak isteyen vatandaşlar, duraklarda bekleyip belediye otobüsleriyle iş yerlerine gitmeye çalıştı.

İş ve hastaneye gitmek isteyenler belediyeye tepki gösterirken, taraflar arasındaki uzlaşma birkaç gün süren eylemin ardından sağlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN