Başkan Erdoğan'ın bayram diplomasisi sürüyor! Peş peşe kritik temaslar: Almanya, Katar, BAE, Azerbaycan, İran...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bayram diplomasisi sürüyor. Sudan, Filistin, Almanya, Katar, Kazakistan, Pakistan, Somali, Cezayir, BAE, Azerbaycan ve birçok ülke lideriyle bayramlaşıp bölgesel ve küresel meseleleri konuşan Erdoğan bugün de birtakım temaslarda bulundu. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Bosna Hersek SDA Partisi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile konuştu. Takvim.com.tr detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 27 Haziran 2023, 20:07 Güncelleme 30 Haziran 2023, 14:01
Başkan Erdoğan’ın bayram diplomasisi sürüyor! Peş peşe kritik temaslar: Almanya, Katar, BAE, Azerbaycan, İran...

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bayram' diplomasisi Kurban Bayramı'nın ikinci gününde de hız kesmeden sürüyor.

Bayramın birinci ve ikinci günü Sudan, Filistin, Almanya, Katar, Kazakistan, Pakistan, Somali, Cezayir, BAE, Azerbaycan ve birçok ülke lideri ile bayramlaşan Erdoğan bugün de birtakım görüşmeler gerçekleştirdi.

TÜRKMENİSTAN BAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Başkan Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. Türkiye-Türkmenistan dostluğu ve bölgesel konular da telefon görüşmesinde ele alındı.



İRAN'LA İKİLİ İLİŞKİLER VE BÖLGESEL MESELELER MASADA
Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, liderler karşılıklı olarak Kurban Bayramı'nın İslam alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

Görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular da ele alındı.



BAKİR İZZETBEGOVİÇ İLE KONUŞTU
Başkan Erdoğan, Bosna Hersek SDA Partisi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulunuldu.



BARZANİ İLE BAYRAMLAŞTI
Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulunuldu

Başkan Erdoğan'ın Kurban Bayramı'nda yaptığı görüşmeleri tüm detaylarıyla sizler için derledik;

SUDAN
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah Abdülrahman el Burhan ile görüştü. Karşılıklı bayram tebriğinin yapıldığı görüşmede Sudan'daki gelişmeler masaya yatırıldı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı.



Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.



"GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Görüşmede, idrak edilecek Kurban Bayramı kutlanarak Bayramın tüm Sudan halkı ve İslam Âlemi için hayırlara vesile olması temennisi iletildi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sudan'da yaşananların maalesef bir Bayramı daha buruk karşılamamıza neden olduğunu belirterek gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti.



TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ AYRILMADI, ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türk Büyükelçiliğinin yaşananlara rağmen Sudan'dan ayrılmadığını ve bu sayede faaliyetlerin kesintisiz bir şekilde Port Sudan'dan yürütüldüğünü belirtti.




FİLİSTİN DAVASINA DESTEK! MESCİD-İ AKSA MESAJI
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdülrahman El Burhan ile görüşen Başkan Erdoğan daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la konuştu.

Başkan Erdoğan, Türkiye olarak Mescid-i Aksa'nın maneviyatına ve statüsüne halel getirebilecek her tür adımın karşısında olmaya ve Filistin davasına destek vermeye devam edileceğini vurguladı.




Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle;

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, idrak edilecek Kurban Bayramı kutlanarak bayramın tüm Filistin halkı ve İslam Alemi için hayırlara vesile olması temennisi iletildi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Batı Şeria'da yaşanan son gelişmeler nedeniyle bir bayramın daha buruk geçirildiğini belirterek Cenin saldırısında hayatını kaybedenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine sabr-ı cemil diledi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Türkiye olarak Mescid-i Aksa'nın maneviyatına ve statüsüne halel getirebilecek her tür adımın karşısında olmaya ve Filistin davasına destek vermeye devam edileceğini ifade etti.



AL SANİ İLE BAYRAMLAŞTI
Erdoğan Sudan ve Filistin'den sonra Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile de bayramlaştı.

İletişim Başkanlığı'ndan "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Al Sani karşılıklı olarak Kurban Bayramı tebriğinde bulundu" açıklaması yapıldı.

PAŞİNYAN'DAN BAYRAM TEBRİĞİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Paşinyan, görüşmede Türk halkının Kurban Bayramı'nı tebrik etti.

Erdoğan da Kurban Bayramı'nın başta bölge olmak üzere, tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisini iletti.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN NORMALLEŞME MESAJI
İkili ilişkilerin de ele alındığı görüşmede, Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında tam normalleşme hedefiyle başlatılan süreçte bugüne kadar güven artırıcı adımlar atıldığını ve gelecek dönemde de bu sürecin devam etmesi gerektiğini ifade etti.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ile telefonda görüştü. Rusya'da yaşanan son gelişmelerin ele alındığı görüşmede İsveç'in NATO üyeliği konusu da gündeme geldi.

Başkan Erdoğan, Scholz'la görüşmesinde İsveç'te PKK/PYD/YPG yanlılarının terör örgütlerine insan devşirme ve finans teminine devam etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞME
Recep Tayip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile telefonda görüştü. İki lider karşılıklı bayram tebriğinde bulundu.
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Başkan Erdoğan'ın, Mirziyoyev'le telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtilerek, "Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın Türk dünyası ve İslam alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ayrıca 9 Temmuz'da gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Şevket Mirziyoyev'e başarılar dileyerek; Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 3'üncü toplantısını da bir an önce icra etmek istediklerini belirtti" ifadelerine yer verildi.

PAKİSTAN BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞME
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulunuldu.




BAŞKAN ERDOĞAN'DAN HASAN ŞEYH MAHMUD'A: "SİZLERE DESTEĞİMİZ SÜRECEKTİR"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erdoğan, Somali'de siyasi uzlaşının ve huzur ortamının tesisi amacıyla sergilenen kapsayıcı süreci yakından takip ettiğini belirterek, "Sizlere desteğimiz sürecektir" dedi.



Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Somali'de siyasi uzlaşının ve huzur ortamının tesisi amacıyla sergilenen kapsayıcı süreci yakından takip ettiğini belirterek, "Sizlere desteğimiz sürecektir" ifadelerini kullandı.



TEBBUN'LA BAYRAMLAŞTI
Başkan Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'la bayramlaştı. Erdoğan, Tebbun'a "Sizlere desteğimiz sürecektir" mesajı verdi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin son toplantısında alınan kararları hayata geçirmeye yönelik süreci yakından takip ettiğini belirterek, "Sizlere desteğimiz sürecektir" ifadelerini kullandı.



ÖNCE GARDAŞLAR SONRA KÖRFEZ...
Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ve BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile bayramlaştı.

Görüşmelere ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamalar şu şekilde;

KAZAKİSTAN
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın İslam Âlemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Abay bölgesinde meydana gelen orman yangınları nedeniyle üzüntülerini dile getirerek Türkiye'nin bölgede yapılacak çalışmalar konusunda gereken desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.



BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın İslam Âlemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.

AZERBAYCAN
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, liderler karşılıklı olarak bayramın Türk Dünyası, İslam Âlemi başta olmak üzere tüm insanlığa huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.



KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, karşılıklı olarak bayramın Türk Dünyası, İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundular.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, karşılıklı olarak bayramın Türk Dünyası, İslam Alemi başta olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulunuldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN