CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinde patlayan göçmen operasyonu! Göç İdaresi’nin uygulamasına çökecekti ama...

2023 seçimlerine giderayak hemen hemen her tuşa basan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oy almak için partisinin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi çökme operasyonlarına başladı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi tarafından ülkelerine gönderilen göçmenler üzerinden algı yapmaya çalışan Kılıçdaroğlu hayatının şokunu yaşadı. Başkanlık Kılıçdaroğlu’nun “Bakın ben daha iktidar olmadan Suriyelileri evlerine gönderiyorum” manipülasyonuna izin vermedi.

Giriş Tarihi 08 Ocak 2023, 16:20 Güncelleme 09 Ocak 2023, 09:26
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinde patlayan göçmen operasyonu! Göç İdaresi’nin uygulamasına çökecekti ama...

İÇİNDEKİLER

2023 seçimlerinde aday olmak için ne yapacağını şaşıran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı'nın düzensiz göçmenleri sınır dışı etme uygulamasını kendi operasyonuna alet etmeye çalıştı.

Biliyorsunuz İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı, güvenlik birimleri tarafından tespit edilen düzensiz göçmenleri ve ülkelerine dönmek isteyenleri her gün evlerine gönderiyor.

Göçmenlerin en çok yaşadığı ilçelerden biri de Esenyurt.

Esenyurt'ta yaşayan göçmen 3 aile, Gönüllü Geri Dönüş İstek formunu 04.01.2023 ve 06.01.2023 tarihlerinde imzalıyor.

CHP'nin çökme operasyonu da o andan itibaren başlıyor.

Göç İdaresi'nde Suriye'ye dönmek için başvuru yapan isimlere ulaşan CHP'li Esenyurt Belediyesi, listedeki isimleri tek tek arayıp onları kendilerinin gönderceğini söyleyerek sabah hazır olmalarını istedi.

CHP'li belediye çökme operasyonunun ikinci adımı olarak durumu öğrenen Canan Kaftancıoğlu Kılıçdaroğlu'nu arayarak, bu manipülasyon fırsatının kaçmaması gerektiğini söyledi.

Sabah saatlerinde Esenyurt Belediyesi otobüs hazırlamış, Kaftancıoğlu basını da alıp gelmişti ancak Kılıçdaroğlu ve ekibini büyük bir sürpriz bekliyordu.

Göç İdaresi Başkanlığı Kılıçdaroğlu'nun "Bakın ben daha iktidar olmadan Suriyelileri evlerine gönderiyorum" manipülasyonuna izin vermedi.

Başkanlık gece tahsis ettiği otobüslerle göçmenleri gönderdi.

KILIÇDAROĞLU KÜPLERE BİNDİ

Göç İdaresi Başkanlığı'nın yürüttüğü "Gönüllü eve dönüş" çalışmalarına çökme planı elinde patlayan Kılıçdaroğlu öfkeyle olay yerini terk etti.

"NEDEN BÖYLE YAPTINIZ" AÇIKLAMASI
Kılıçdaroğlu ve Canan Kaftancıoğlu'ndan azar yiyen Esenyurt Belediyesi yetkililerinden ise durumun vahametini gösteren bir açıklama geldi.

Devletin uygulamasını kendi uygulaması gibi göstermeye çalışan CHP'li isimler, "Saat 7 gibi Suriyeli vatandaşlarımızın adresine İlçe Göç İdaresi ve emniyet mensupları gönderilmiş. Suriyeli vatandaşlarımız adreslerinden alınmış. Neden böyle bir karar alındı anlam veremiyoruz" dediler.

SURİYELİLERİ GÖNDERECEKTİK

Suriyelileri göndermek için plan yaptıklarını söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Göç İdaresi'ni eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Suriyeli kardeşlerimizi onların iradeleriyle Suriye'ye gönderecektik. Engel oldular. Ne derseniz deyin en geç iki yıl içinde bütün Suriyeli kardeşlerimizi Suriye'ye davulla zurnayla göndereceğiz. Hiçbir engeli tanımayacağız" dedi.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI SUÇU

CHP, Suriyeliler üzerinden siyasi şov yapmaya kalkışsa da, belediyelerin böyle bir yetkisi yok. Sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir açıklama yapan Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, "Sığınmacı Suriyeli muhacirlerin gönüllü, güvenli, onurlu geri dönme programından tek sorumlu ve yetkili kurum, diğer bütün iş ve işlemlerde olduğu gibi yabancılar hukukunu düzenleyen 6458 sayılı Kanun'un uygulayıcısı Göç idaresi Başkanlığı'dır Herhangi bir kişi, kurum, dernek veya belediye; gönüllü geri dönme mülakatı ve formu, yol izin ve seyahat belgesi düzenleme yetkisine sahip olmadığı için şov yapayım derken, TCK 80'de tanımlanan 'insan ticareti' ve göçmen kaçakçılığı suçunun konusu olabilir!" dedi.

2022 YILINDA 124 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN GÖNDERİLDİ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşımda, göç yönetimi faaliyetlerine ilişkin 2022 verilerine yer verdi. Buna göre, geçen yıl 280 bin 206 düzensiz göçmenin ülkeye girişi engellendi. Yakalanan mükerrerlikten arındırılmış göçmen sayısı 236 bin 572 olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı ise 124 bin 441 oldu.

SON 5 GÜNDE 1028 DÜZENSİZ GÖÇMEN SINIR DIŞI EDİLDİ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan videolu paylaşıma göre, yurt genelinde 1-5 Ocak'ta 578'i Afganistan, 41'i Pakistan, 1364'ü diğer uyruklardan olmak üzere 1983 düzensiz göçmen yakalandı.

Yasa dışı yollardan ülkeye girdikleri tespit edilip yakalanan 477'si Afganistan, 11'i Pakistan, 540'ı diğer uyruklardan olmak üzere 1028 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.

Aynı dönemde 1889 düzensiz göçmenin Türkiye'ye girişi engellendi. Geri gönderme merkezlerinde 5 bin 411'i Afganistan, 3 bin 866'sı Pakistan ve 11 bin 220'si diğer uyruklardan olmak üzere 20 bin 497 düzensiz göçmen kalıyor.

Ayrıca, terke davet kapsamında işlemleri devam eden düzensiz göçmen sayısı ise 91 olarak kayıtlara geçti.