SON DAKİKA: Yunanistan silahsız kalması gereken adalara ABD'nin verdiği askeri araçları sevk etti

Son dakika haberleri... Yunanistan'ın uluslararası hukuku hiçe sayarak Ege'deki Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a (GASA) zırhlı araç sevk ettiği anlar ortaya çıktı. Çıkarma gemilerinin Midilli ve Sisam'a özellikle ABD tarafından hibe edilen askeri araçları sevk etmesi ise dikkat çekti.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2022, 10:47 Güncelleme 25 Eylül 2022, 12:15
SON DAKİKA: Yunanistan silahsız kalması gereken adalara ABD’nin verdiği askeri araçları sevk etti

İÇİNDEKİLER

Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a yönelik uluslararası hukuku çiğneyen faaliyetleri görüntülendi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ege'de görev uçuşu icra eden Türk Silahlı Kuvvetlerine ait İHA'lar bir hareketlilik tespit ederek, Yunanistan'a ait iki çıkarma gemisinin Midilli ve Sisam'a seyir halinde olduğunu belirledi.

Yunanistan'dan skandal hamle VİDEO

Söz konusu gemilerin GASA statüsündeki Midilli'ye 23, Sisam'a ise 18 taktik tekerlekli zırhlı araç sevkiyatı gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Zırhlı araçların ABD tarafından Dedeağaç Limanı'na gönderilen araçlardan olması ise dikkat çekti.

Güvenlik kaynakları 18 Eylül ve 21 Eylül'de yaşanan bu olayları Yunanistan'ın Türkiye'ye yakın adaları silahlandırmaya ve GASA statüsünü ihlal etmeye devam ettiğinin en açık göstergesi olarak nitelendirdi.

GASA'lara özellikle ABD tarafından hibe edilen silahların yerleştirilmeye çalışıldığını ifade eden kaynaklar, yapılan diyalog ve iyi komşuluk çağrılarına karşı NATO'da müttefik olan Yunanistan'ın uluslararası hukuk ve müttefiklik ruhuna aykırı bu saldırgan eylemlerini "asla kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

Yunanistan'ın bu iki adanın gayri askeri statüsünü uzun yıllardır ihlal ettiğini, buralara silah konuşlandırdığını vurgulayan güvenlik kaynakları, bu son sevkiyatlarla da ABD'nin kendisine hibe ettiği taktik tekerlekli zırhlı araçlarla bu adalardaki araçların bazılarını değiştirdiğini ifade etti.
Türkiye'nin sorunların diyalog ve uluslararası hukuk kapsamında çözüme ulaşmasına yönelik çabalarının yanı sıra çözüm için bir araya gelinmesine yönelik davetlerini hatırlatan kaynaklar, "Yunanistan'ın tüm davetlere karşılık toplantılara dahi katılmaması ve bu tarz provokasyonları yapması tansiyonu kimin artırdığının, kimin uzlaşmaz, saldırgan ve hukuksuz faaliyetler içinde olduğunun açık göstergesidir" diye konuştu.

Terör ve güvenlik uzmanları Ali Fuat Gökçe ve Coşkun Başbuğ, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları;

"BÖLGEYİ SICAK GÜNLER BEKLİYOR"

Ali Fuat Gökçe: Bu adaların silahlandırılması bölgede gelecek dönemde oldukça sıcak günlerin beklediğini bize göstermektedir.

"BİR ÜSTÜ SAVAŞ"

Coşkun Başbuğ: Bunun bir üstü savaş. Söylemesi zor ama önemli bir tespit çünkü burada çok net Türkiye'yi bir tuzağa çekmek için yapılan faaliyet atılan adımlar var. ABD tarafından Yunanistan'ı mayın tarlasına sokarak onu orada gezdirerek uyguladığı bir siyaset olarak algılamalıyız.

"TÜRKİYE DÜNKÜ DEVLET DEĞİL"

İş askeri müdahaleye doğru gidiyor maalesef ama Türkiye o dünkü devlet değil. Türkiye olayı çok iyi okuyor ve buna yönelik de bir takım tedbirler alma gayreti içerisinde. Bütün o delilleri toplayıp artık dünyada kimsenin tek laf edemeyeceği konuma getirmek üzere.

"BİR AVUÇ UCUBE"

Biz zaten her daim hazırız oraya. İstediği anda istediği coğrafyada karşı karşıya gelmeye hazırız. Hatta bu kıyası bile Mehmetçiğime hakaret olarak görürüm. Yunanistan dediğin bir avuç ucube yapı devlet de denmez. Dolayısıyla bu mayın tarlasında gezenlere karşı bizim harekatımızın lafını dahi etmeye gerek yok.

Türkiye bir ateş çemberi içine alınmak isteniyor ve öncelik sırası var Türkiye'nin kendine göre belirlediği. İşte bu öncelik sırasında Yunanistan'ın yaptığı en son ki Kurtuluş Savaşı'nda da bu böyle olmuş son bedeli Yunanistan ödemiş ve denize dökerek onu oraya getirenler denizden toplamış ABD'dir kastım.

"BU SEFER YUNAN SAHİLLERİNDEN TOPLAMAK ZORUNDA KALACAKLAR"

Bu sefer aynı ABD eğer yaparsa o jesti müttefikine bu sefer Yunan sahillerinden toplamak zorunda kalacak fark bu. Biz burada yapılanı not ediyoruz, seyrediyoruz ben eminim diplomatik anlamda bir takım girişimlerimiz olacak fakat ben bunların karşılığı olacağına asla ihtimal vermiyorum.

ABD ATEŞLE OYNUYOR

Yunanistan falan demiyorum artık. Burada mücadelemiz ABD ile. ABD ateşle oynuyor bu akılla giderse eldeki bulgurdan da olacak. Yunanistan'ı ve NATO'yu dağıtmış olacak. Burada Yunanistan'ın da halkının hesap etmesi gereken bir husus var. ABD'nin dümen suyundan giderek kendi istikballerinden olacaklar.

"MİÇOTAKİS DENEN UCUBE ABD'DEN ALDIĞI ALI UYGULAMAYA DEVAM DEDİYOR"

Halk bana göre işin farkında değil. Miçtotakis denen ucubenin ne yapmak istediğini tam kavrayamadılar. Yunanistan'ı nasıl bir tehlike ve serüvene götürdüğünü anlayamadılar. Bunu anlatmanın yolu çok basit adalara bütün turistik seferlerini kesersin karşılarında gelenleri anlaşma gereği gelemezsin dersin bakın o halk nasıl ciyak ciyak bağırıyor Miçotakis'e nasıl feryat ediyor kendi yönetimine. Bunlar gelmediği için Miçotakis ABD'den aldığı aklı uygulamaya devam ediyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN