Ankara'da önemli görüşme! Başkan Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Pahur'dan ortak açıklama

Son dakika haberine Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'u resmi törenle karşıladı. Karşılama sonrası baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan görüşmede "Savunma sanayii alanında atacağımız ortak adımlarımız var." dedi.

Giriş Tarihi 10 Ağustos 2022, 17:16 Güncelleme 10 Ağustos 2022, 22:12
Ankara’da önemli görüşme! Başkan Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Pahur’dan ortak açıklama

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'u resmi törenle karşıladı. Pahor'un bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Başkan Erdoğan, Pahor'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

"MERHABA ASKER"
Erdoğan ve Pahor'un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Borut Pahor, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı, Türkçe "Merhaba asker" diyerek selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Pahor, merdivenlerde Türkiye ve Slovenya bayrakları önünde gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Pahor, heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza törenine iştirak edecek ve ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Başkan Erdoğan ve Pahor önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "(Slovenya ile) Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde gelişen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum." dedi.

Başkan Erdoğan ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor'u Ankara'da misafir etmekten duyduğu bahtiyarlığı dile getirerek başlayan Erdoğan, Pahor ve heyetine "Hoş geldiniz." dedi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile son olarak Mart 2021'de Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya geldiklerini ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, "Sayın Pahor, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ertesinde Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupa Birliği ülkesi lideri olmuştu. Dayanışmasını göstererek stratejik ortaklığımızın gereğini yapmıştır. Kendilerine samimi dostlukları ve destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Pahor, dün 13. Büyükelçiler Konferansı'na katılarak hitapta bulundu. Değerli tecrübe ve görüşlerini büyükelçilerimizle paylaşmış oldu." dedi.

Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. yıl dönümünü kutladıklarını belirten Başkan Erdoğan, bugünkü görüşmelerinde ülkeler arasındaki ikili ilişkileri ayrıntılı şekilde ele aldıklarını, iş birliğinin ekonomi, ticaret, sanayi, bilim, teknoloji, ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda gelişmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini söyledi.

"DAHA DA YUKARI TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ"
İki başbakan sıfatıyla 11 yıl önceki imzaladıkları Stratejik Ortaklık Anlaşmasının ülkeler arasındaki ilişkilerde çarpan etkisi yaptığını vurgulayan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: "İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 2,3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Gerçek potansiyelimizi hala tam yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde düzenleyeceğimiz Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu'nun 9. toplantısı bu bakımdan çok çok faydalı olacaktır. İki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok ortak adım olduğu kanaatindeyim.

Slovenya'daki en önemli altyapı projelerinden Karavanke Tüneli ve Koper-Divaca Demir Yolu inşaatında Türk müteahhitlik firmalarının yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını arttırmasını teşvik ediyoruz. Sayın Pahor'un, DEİK'in ev sahipliğinde bugün iş dünyamızın temsilcileriyle gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısı da ziyadesiyle verimli olmuştur."

"İŞ BİRLİĞİ, BÖLGESEL BARIŞA VE İSTİKRARA BÜYÜK KATKILAR SAĞLIYOR"
Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile Ukrayna ve Balkanlar'daki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Türkiye ile Slovenya arasındaki dostane ilişkiler ve iş birliği, bölgesel barışa ve istikrara büyük katkılar sağlıyor. Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklık temelinde gelişen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci dahil her alanda daha da güçleneceğine inanıyorum. Sayın Pahor, görev süresi boyunca Cumhurbaşkanı olarak toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, samimi bir tutum sergiledi.

Lübliyana Camisi ve İslam Kültür Merkezi'nin 2020'de faaliyete geçmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerli dostumun cami ve kültür merkezini ziyaret etmesi, Müslümanların dini bayramlarında tebrik mesajı paylaşması ve anma etkinliklerine katılması örnek bir tutumdur. Sayın Pahor'un aralık ayında görevini devretmesinin ardından bir devlet adamı olarak hem ülkesine hem uluslararası siyasete katkı vermeye devam edeceğine eminim. Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyor, dost ve müttefik Slovenya halkına şahsım ve milletim adına selamlarımı iletiyorum."

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "Bu savaş beklenenden daha uzun sürerse, gerginlikler, tansiyon güneye Batı Balkanlara da inebilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Pahor, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Bu ziyaretinde Türkiye tarafından çok güzel ağırlandığını belirten Pahor, 2011'de iki ülkenin stratejik ortaklık anlaşması imzaladığını ve bu görüşmenin 18. görüşme olduğunu söyledi.

Pahor, o dönem ikili ticaretin 1 milyar avroya arttırılmasını hedeflediklerini ve bugün ticaret hacminin neredeyse iki katına ulaştığını belirterek, "(Ticaret hacmi) Hedeflerimizin de üstüne çıktı. Aynı zamanda ekonomik ve siyasi işbirliğimizin daha da güçlenmesi için çalışmalara devam ediyor olacağız." dedi.

"SLOVENYA VE TÜRKİYE ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLECEK BİR İLİŞKİYE SAHİP"
Erdoğan ile ikili ekonomik iş birliğini konuştuklarını kaydeden Pahor, "Slovenya'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yaptıkları müteahhitlik projelerini her zaman zamanında, daha önce belirlenen fiyatlar kapsamında, en yüksek standartlarda genelinde referans olacağız. Çünkü bunu gerçekten hak ettiğinizi düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Slovenya-Türkiye'nin ikili ilişkilerinde çözemediği herhangi bir sorunun bulunmadığına işaret eden Pahor, "Hem siyasi hem ekonomik hem de diğer alanlarda örnek teşkil edebilecek bir ilişkimiz olmuştur." dedi.

Pahor, iki ülkenin görüş farklılıkları olduğu konuları samimi bir diyalogla çözmeye çalıştığını vurguladı.

Sorunları ortak bir şekilde aşabilmeyi veya bunlarla birlikte yaşamayı öğrenebilmeye çalıştıklarının altını çizen Pahor, şunları kaydetti: "Çünkü dostluk bunu gerektirir. Sadece stratejik ortaklık değil, gerçek dostluk bunu gerektirir. ve ben de gerçekten muktedir olduğum sürece bunu devam ettirmeye çalışacağım. Türkiye'yle gerçekten mükemmel ilişkilerimiz oldu. Ve şunu söyleyebilirim ki halkının büyük çoğunluğu gerçekten Türkiye'yle olan ilişkimiz ve işbirliğimizi çok olumlu bir şekilde değerlendiriyor. Bu noktada saygı değer Cumhurbaşkanı, dostuma (Erdoğan'a) şükranlarımı iletmek isterim."

"SLOVENYA, TÜRKİYE'Yİ UKRAYNA VE RUSYA ARASINDAKİ ARA BULUCULUK ROLÜ İÇİN TAKDİR ETMEKTEDİR"
Pahor, Erdoğan ile yaptığı görüşmede Rusya-Ukrayna savaşı ve Batı Balkanlarla alakalı konuları ele aldıklarını kaydederek, şöyle devam etti: "Saygıdeğer Cumhurbaşkanına bu noktada açık diyaloğu için ve buradaki güven temelindeki çalışmalarımız için, işbirliğimiz için teşekkürlerimi iletmek isterim. Gerçekten çok açık bir şekilde Ukrayna Savaşı'ndan bunun sonuçlarından bahsettik. Türk ve küresel kamuoyuna şunu söyleyebilirim ki Slovenya, saygıdeğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya arasında göstermiş olduğu ara buluculuk rolünü gerçekten takdir etmektedir. Bu noktada barışı tesis etmek üzere bir zorlama yerine masum kişilerin acı çekmemesi için bir arabuluculuk söz konusu ve adil bir, barışçıl bir diyaloğun başlatılması için bir çaba söz konusu."

Başkan Erdoğan ile eylül sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun oturumlarında bir araya gelmek için karar aldıklarını kaydeden Pahor, "Cumhurbaşkanı'nın Batı Balkanlar'a gerçekten ilgi gösterdiğini biliyorum. Bu noktada kendisine bilgeliği için teşekkür ediyorum." dedi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ GERGİNLİĞİ BATI BALKANLARA İNEBİLİR
Pahor, bölgedeki zorlukları ve fırsatları gördüklerini dile getirerek, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "Pek çoğunun aslında buradaki, Ukrayna savaşı yüzünden gözden kaçırabileceği fırsatları da görebiliyoruz aslında. Tabi ki beklenenden daha uzun sürerse bu savaş buradaki gerginlikler, buradaki tansiyon güneye Batı Balkanlar'a da inebilir. Ve bölgedeki tüm ülkeler, tüm liderlere şunu söylemek isterim. Bu bölge barışı, güvenliği, refahı hak ediyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin yaptığı girişimleri ve görüşleri bildirdiğini ve bir çok konunda hemfikir olduklarını aktaran Pahor, "Bu bizim son görüşmelerimizden biri. O yüzden diyaloğunuz için, açıklığınız için, dostluğunuz için bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek isterim. Bu, Slovenya için çok büyük bir durum." diye konuştu.

PAHOR'DAN TÜRKİYE'YE 100. YIL TEBRİKİ
Slovenya'nın bağımsızlığımızın 30. yıl dönümünü kutlayacaklarını belirten Pahor, Türkiye'nin de gelecek yıl 100. yıl dönümünü kutlayacağına işaret ederek, şunları söyledi: "O yüzden öncesinden ben bu yıl dönümünüzü kutlamak isterim. Biz kısa geçmişimizde pek çok dost edindik. Türkiye bu dostlarımızdan bir tanesi. Türkiye'nin de önemli dostlarımızdan biri olmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. Türkiye ve Slovenya'nın farklılıkları da var. Ancak yine de pek çok anlamda farklılık sahibi olduğumuz bir ülkeyle de bu dostluğu kurabilmiş olmamız, dostluk ve müttefiklik anlamında gerçekten örnek teşkil eden bir durum. Umuyorum ki bu girişimlerimiz başarıyla devam edecektir."

Pahor, Başkan Erdoğan'a Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri anlamında girişimlerine olanak sağladığı ve önünü açtığını için teşekkürlerini bildirerek, sözlerini, "Bizler müttefikiz. Türkiye ve Slovenya NATO'da müttefik ve ortak ülkeler. Burada NATO'nun Ukrayna savaşı sırasında ne kadar önemli olduğu bir kez daha kanıtlanmış durumda, gerçekten dünyanın güvenliğine katkıda bulunan bir kuruluş olduğunu gördük." diye tamamladı.

TÜRKİYE'NİN SLOVENYA İLE BİLİM VE TEKNOLOJİ ALANINDAKİ İŞ BİRLİĞİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'un huzurunda Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Başkan Erdoğan ve mevkidaşı Pahor'un başkanlığındaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi.

Bu kapsamda iki ülke hükümetleri arasında daha önce mutabakata varılan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Slovenya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji İşbirliği Anlaşması"nı tadil eden protokol Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Slovenya Kalkınma ve Teknoloji Bakanı Matjaz Han tarafından imzalandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN