Başkan Erdoğan ile Selman'ın baş başa görüşmesi sona erdi: Türkiye ve Suudi Arabistan'dan ortak bildiri

Son dakika haberi! Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 4.5 yıldan sonra ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı kabul etti. Samimi ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiği belirtilen görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde iş birliğinin geliştirilmesi vurgulandı. Öte yandan Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Badr Al Badr da "Gıda üretimi, inşaat konusunda Türkiye'de çok büyük şirketler var. İki ülke arasında yatırımın gelecek yıllarda 3'e katlanacağını düşünüyoruz. Türkiye ile pek çok alanda ekonomilerimizi geliştirmek için işbirliği yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Giriş Tarihi 22 Haziran 2022, 09:41 Güncelleme 23 Haziran 2022, 09:09
Başkan Erdoğan ile Selman’ın baş başa görüşmesi sona erdi: Türkiye ve Suudi Arabistan’dan ortak bildiri

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 4.5 yıldan sonra ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı kabul etti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bulunduğu makam aracını, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

ERDOĞAN, SELMAN'I KAPIDA KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muhammed bin Selman'ı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

Başkan Erdoğan ve Muhammed bin Selman'ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı.

Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.



BAŞ BAŞA GÖRÜŞME 2 SAAT SÜRDÜ
İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman, merdivenlerde Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

İkili ardından baş başa görüşmeye geçti, görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.



ERDOĞAN'DAN SELMAN ONURUNA AKŞAM YEMEĞİ
Erdoğan, bin Selman ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin balkonunda bir süre sohbet etti.

Erdoğan daha sonra Selman onuruna resmi akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.



TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN ORTAK BİLDİRİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın görüşmesi sonrasında ortak bildiri yayımlandı.

Taraflar, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve önündeki zorlukların üstesinden gelinmesini, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele aldılar.

Taraflar G-20 üyeleri olarak, iki ülkenin büyük ekonomik potansiyelini ve Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu'nun yatırım, ticaret, turizm, kalkınma, sanayi, madencilik, inşaat projeleri, ulaşım-altyapı (müteahhitlik dahil), tarım, gıda güvenliği, sağlık, iletişim-bilgi teknolojisi alanları, medya ve spor alanlarında sunduğu fırsatları vurguladı, Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi'nin çalışmalarını etkinleştirme, ortak ilgi konularında işbirliği ve koordinasyon seviyesini yükseltme ve iki ülke uzmanları arasında tecrübe paylaşımı konuları üzerinde çalışma hususunda mutabakata vardı.

TÜRKİYE-KİK SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİNİN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ
Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 13 Ekim 2016 tarihli 5. Bakanlar Toplantısı Ortak Beyanatı'na atıfla, Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin önemine değindiler.

Taraflar, enerji alanında özellikle petrol ve rafinerisi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil olmak üzere düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği yapma beklentilerini; enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi hususları üzerinde çalışılması arzusunu ifade ettiler.



İMZALANAN İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARININ SÜRDÜRÜLMESİ KONUSUNDA MUTABIK KALINDI

Taraflar, yapay zekâ, dijital teknolojiler ve akıllı şehirler alanlarında üretim ve yatırım ortaklıklarının geliştirilmesi ve bu alanlarda faaliyet gösteren özel sektör aktörlerinin işbirliğine teşvik edilmeleri hususlarında görüş birliğine vardılar.
Taraflar, iklim değişikliği ve çevre kaynaklı sınamalarla mücadele konusundaki kararlılıklarını vurgulamış ve bu alanlarda iş birliğini artırma hususunda mutabık kaldılar.

Türk tarafı, Suudi Arabistan girişimcilik ekosisteminde faaliyet gösteren yatırım fonlarını Türkiye'deki startup'lara yatırım yapmaya ve onlarla ortaklıklar kurmaya davet etti.

Taraflar, "Türk Standartları Enstitüsü" (TSE) ile Suudi Arabistan Standartlar, Metroloji ve Kalite Teşkilatı (SASO) arasındaki ilişkilerin ilgili iki kurum arasında imzalanan iş birliği anlaşmaları çerçevesinde güçlendirilmesi ve sürdürülmesi konusunda mutabık kaldılar.

Her iki taraf, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri (KACST) arasında 2016 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde bilim insanlarının karşılıklı ziyaretleri konusunda mutabık kaldı.

Taraflar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Suudi Arabistan KOBİ Otoritesi (SMEA) arasında iş birliği faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

TURİZMLE İLGİLİ ORTAK FAALİYETLERİN TEŞVİK EDİLMESİNİN ÖNEMİ VURGULANDI
Taraflar, savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde savunma iş birliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

İki taraf, adli işbirliğini geliştirme; hukuki ve adli alanlardaki uzmanlar arasında tecrübe paylaşımı konusunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, turizm alanında işbirliğinin ve iki ülke arasındaki turizm hareketinin geliştirilmesinin, her iki ülkenin turizm potansiyelinin araştırılmasının, ayrıca turizm sektörüne ve gelişimine fayda sağlayan sürdürülebilir turizmle ilgili ortak faaliyetlerin teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Taraflar, ulusal sivil havacılık otoriteleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesinin, havayollarının operasyonları için idari prosedürlerin kolaylaştırılmasının ve iki ülke arasındaki uçuş sayısının artırılmasının öneminin altını çizdi.

Taraflar, sağlık alanında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini geliştirme kararlılıklarını vurgulamışlar ve sağlık yatırımları alanında iş birliği fırsatlarının araştırılması hususunda mutabık kaldı.

BÖLGESEL KONULARDA DA İSTİŞARE VE İŞ BİRLİĞİNİN DERİNLEŞTİRİLMESİ KARARLAŞTIRILDI
Suudi tarafı, Riyad'ın EXPO 2030 adaylığına Türkiye'nin verdiği destekten ötürü şükranlarını ifade etti.

Taraflar, iki ülkenin ve halklarının çıkarları doğrultusunda bölgenin istikrar ve huzurunun güçlendirilmesi için, bölgesel konularda da istişare ve iş birliğinin derinleştirilmesini kararlaştırdı.

İKİ ÜLKE İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİREREK SÜRDÜRECEK
Veliaht Prens ve Başbakan Yardımcısı Prens Muhammed bin Salman bin Abdülaziz Al Saud, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nazik ev sahipliğinden ve ziyaretleri sırasında kendisine ve heyetine gösterilen yakınlık ve muhabbetten ötürü şükranlarını dile getirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, COVID salgınının neden olduğu zorluklara rağmen 2021 yılında Hac düzenleme çabalarından ve iki kutsal caminin hizmetkarının hacılara ve ziyaretçilere hizmet etme çabalarından ötürü takdirlerini ve bu yıl Hac ve Umre'nin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi; İki Kutsal Caminin Hizmetkarı Kral Selman bin Abdulaziz Al Saud ve Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Saud'a bu konudaki çabalarından ötürü teşekkür etti.

Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılıklarını vurgulamışlardır.



BAŞKAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, resmi ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA), Ankara'dan ayrılan Veliaht Prens Bin Selman'ın mesajını paylaştı.

Bin Selman, "Kardeş ülkenizden ayrılırken, şahsıma ve heyetimize gösterilen sıcak karşılama ve misafirperverlik için siz Ekselanslarına en derin teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Ankara ziyaretinde ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve birçok alanda geliştirmesini ele aldıklarını belirtti.

Bin Selman, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin "İki kardeş ülkenin ve haklarının çıkarları doğrultusunda, bölgede güvenliğin ve istikrarın artırılması amacıyla" geliştirildiğini vurguladı.

YATIRIMLAR 3'E KATLANACAK
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın Türkiye ziyareti kapsamında, Türk ve Suudi Arabistan iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla, "Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı", JW Marriott Ankara Oteli'nde gerçekleştirildi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, iş dünyası olarak Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerde ivme yakalamak için çalıştıklarını ve kaybedilen yılları geri kazanmak adına gayret etmeyi sürdüreceklerini söyledi. DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy, Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonunda Türk firmalarının önemli yer tutacağını kaydetti. Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Badr Al Badr da "Gıda üretimi, inşaat konusunda Türkiye'de çok büyük şirketler var. İki ülke arasında yatırımın gelecek yıllarda 3'e katlanacağını düşünüyoruz. Türkiye ile pek çok alanda ekonomilerimizi geliştirmek için işbirliği yapacağımıza inanıyorum" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN