Son dakika: Zelenskiy ABD Kongresi'ne seslendi: 11 Eylül'ü hatırlayın

Son dakika... Ukrayna- Rusya savaşı 21. gününde devam ediyor. Savaşın başına kadar Ukrayna'yı NATO üyesi olacaksın diye kandıran ABD ve Batı ülkeleri savaşın başından itibaren ise Zelenskiy'i sattı. Zelenskiy de bu durumu anladı ve dün yaptığı açıklamada bu gerçeği kabul ettiğini itiraf etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy bugün canlı yayında ABD Kongresi'ne seslendi. Zelensky, "Şu an ülkemizin ve halkımızın kaderi belirleniyor. Ukrayna özgür olacak mı, demokrasimizi kurtarabilecek miyiz, bunlar belirleniyor." dedi. Ayrıca Zelensky, "Pearl Harbor'ı hatırlayın. 11 Eylül'ü hatırlayın. Biz bu olayları her gün yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Giriş Tarihi 16 Mart 2022, 16:08 Güncelleme 16 Mart 2022, 17:16
Son dakika: Zelenskiy ABD Kongresi’ne seslendi: 11 Eylül’ü hatırlayın

İÇİNDEKİLER

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Ukrayna'nın NATO üyesi olamayacağını anlaması gerektiğini, ancak ülkesi için güvenlik garantisi istediğini açıkladı.

Zelenskiy dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ev sahipliğinde düzenlenen, Kuzey Avrupa ve Baltık ülkeleri liderlerinin katıldığı Ortak Sefer Gücü (JEF) zirvesine video konferans aracılığıyla katıldı.

Zelenskiy toplantıda, "Ukrayna NATO üyesi değil. Bunu anlıyoruz. Yıllardır kapıların açık olduğunu duyuyoruz, ama aynı zamanda İttifak'a katılamayacağımızı da. Bu bir gerçek ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy bugün ise canlı yayında ABD Kongresi'ne seslendi.

Zelenskiy'nin konuşması şöyle:

Zelenski, 'Amerikalılar, dostlarım. Hepinize gururla başkentimiz Kiev'den merhaba diyorum. Bu şehir Rus askerlerinin taarruzu altında. Pes etmiyoruz. Pet etmek aklımızın ucundan geçmedi' dedi.

'Sizi cesur Ukrayna halkı adına karşılıyorum. Rus saldırılarına karşı duruyoruz. Bu ülkenin en iyi evlatları hayatlarını feda etti' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

HALKIMIZIN KADERİ BELİRLENİYOR

Diğer şehirler ve topluluklar gibi onlar da kendilerini İkinci Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez bu kadar kötü bir savaşın ortasında buldular. Şu an ülkemizin ve halkımızın kaderi belirleniyor. Ukrayna özgür olacak mı, demokrasimizi kurtarabilecek miyiz, bunlar belirleniyor.

11 EYLÜL'Ü HATIRLAYIN

Pearl Harbor'ı hatırlayın. 11 Eylül'ü hatırlayın. Biz bu olayları her gün yaşıyoruz. Rus askerlerin bunu yaptığını anlatıyorlar. Biz her zaman batı partnerlerimize bu tarz ikili standartların kabul edilemez olduğunu söyledik. Kiev rejiminin işlediği cinayetlerin üstünü örtmeye çalışıyorlar.

ABD'YE ÇAĞRIMIZ

Tanklar ve uçaklarla Rusya kendi ülkemizde yaşama hakkımıza saldırdı. Mutluluk isteğimiz ve ulusal hayallerimize saldırdılar. ABD'ye çağrımız Rusya Federasyonu'ndaki tüm siyasetçilere yaptırım uygulayın saldırı boyunca koltuğunda oturan herkese yaptırım getirin.

LÜTFEN...

'Ruslar tek bir kuruş bile bulmamalı' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti; 'Lütfen liderlik yapın. Bölgenizde şirketler varsa, Rus ordusuna finansman sağlıyorlarsa onlara baskı kurun. Ruslar tek bir kuruş bile bulamamalı. Bizim ülkemiz yok ediliyor. Barış, gelirden daha önemlidir.'

Zelenski, 'Zaten savaş karşıtı koalisyonun üyesiyiz. İlkesel olarak karşı çıktılar. Daha fazlasını yapmalıyız. yeni araçlara ihtiyacımız var. 24 saat içinde bitmeli, kötülük cezalandırılmalı bir an önce' ifadelerini kullandı.

Yeni ittifaklara ihtiyaç duyduklarının altını çizen Zelenski şu ifadeleri kullandı;

'Yeni ittifaklara ihtiyacımız var. Yeni bir örgüt. U24 sorumlu üyelerden oluşan bir örgüt önerdik. Silah olur, yaptırım, insani yardım, finansman yardımı olur. Eğer böyle bir ittifak olsaydı bugün o zaman binlerce hayat yitmezdi. Birçok ülkede barışa ihtiyacı olan herkes, acı çeken herkes bundan faydalanırdı. Bir video izlemenizi isteyeceğim. Rus askerlerinin ne yaptığını gösteriyor bizim toprağımızda. Tüm saldırganları yok etmeliyiz başka ülkeyi boyunduruk altına almaya çalışan.'