Kış lastiği hangi araçlara zorunlu 2021? Kış lastiği takmama cezası nedir? Kış lastiği zorunluluğu 2021 tarihleri nedir?

Gündemde araç sahipleri tarafından yoğun bir şekilde Kış lastiği hangi araçlara zorunlu 2021? Sorusunun yanıtı araştırılır oldu. Ülkemizde belirlenen tarihler arasında kış lastiği takmak araç sahipleri için zorunlu kılınıyor ve böylece kazaların önüne geçmek can ve mal güvenliğini sağlamak amaçlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, Karayolları Trafik Kanunu gereği bu kurala uyulmalı ve takmamanın cezası bulunuyor. Peki Kış lastiği takmama cezası nedir? Kış lastiği zorunluluğu 2021 tarihleri nedir? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 02 Aralık 2021, 09:29 Güncelleme 02 Aralık 2021, 09:32
Kış lastiği hangi araçlara zorunlu 2021? Kış lastiği takmama cezası nedir? Kış lastiği zorunluluğu 2021 tarihleri nedir?

İÇİNDEKİLER

Kış lastiği hangi araçlara zorunlu 2021? Kış lastiği takmama cezası nedir? Kış lastiği zorunluluğu 2021 tarihleri nedir? sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılır oldu.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, Karayolları Trafik Kanunu gereği her yıl belirlenen tarihlerde kış lastiği takma zorunluluğu geçerli oluyor ve uymayanlar para cezası ödüyor. Peki hangi araçlar için kış lastiği zorunluluğu var ve takılmadığında ne kadar para cezası ödeniyor? İşte ayrıntılar...

KIŞ LASTİK ZORUNLULUĞU 2021 TARİHLERİ NEDİR?

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başladı ve 1 Nisan tarihine kadar devam edecek.

Dün başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması nedeniyle, ekipler kentlerin giriş ve çıkış noktalarında denetim yapıyor.

Ekipler özellikle yolcu taşımacılığı yapan sürücüleri kış lastiği takmaları konusunda uyardı. Trafik ekipleri, kurallara uymayan ticari araçların trafikte seyretmelerine izin verilmeyeceğini söyledi.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR 2021?

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2021 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2022 tarihinde sona erecektir. Kurala uymayan araçların sürücülerine 846 TL ceza kesilecek.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU 2021?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu aralık başında başlayacak. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor. Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık'ta başlayacak. Buna göre, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihlerinde zorunlu olarak kış lastiği kullanacak.

KIŞ LASTİĞİ HUSUSİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU MU?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.