Sokak ortasında dehşet saldırı! Enes Kaya vuruldu mu? Enes Kaya kimdir, kaç yaşında, nereli, nerede oturuyor?

Enes Kaya kimdir, kaç yaşında, nereli, nerede oturuyor? Enes Kaya vuruldu mu? soruları gündemde yer alıyor. Sinemasal Kültür Sanat Derneği Başkanı Enes Kaya, Balat'ta yürüdüğü esnada uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı. Olayın ardından yaşadığı korku dolu anları anlatan Kaya, saldırganların kendisini sakat bırakmak amacıyla önce dizine ardından da vücudunun diğer bölgelerine ateş ettiğini söyledi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 24 Eylül 2021, 09:52 Güncelleme 24 Eylül 2021, 10:52
Sokak ortasında dehşet saldırı! Enes Kaya vuruldu mu? Enes Kaya kimdir, kaç yaşında, nereli, nerede oturuyor?

İÇİNDEKİLER

Enes Kaya kimdir, kaç yaşında, nereli, nerede oturuyor? Enes Kaya vuruldu mu? sorularının yanıtları sabah saatlerinden itbaren yoğun olarak araştırılıyor. Sinema ve kültür alanında çalışmalar yapan Enes Kaya Balat'ta sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Saldırganların daha sonra eşinin dükkanını taşladığını söyleyen Kaya, amaçlarının kendisini sakat bırakmak ve korkutmak olduğunu söyledi. Kaya'nın anlattıklarına göre saldırganlar otoparka çevirmek için kendisine ait arsayı satın almak istedi. Kaya onlara direnince bu saldırı gerçekleşti. İşte detaylar...

ENES KAYA VURULDU MU?

Sinema etkinlikleri düzenlediği yaşadığı semt olan Fatih Balat'ta 30 Temmuz'da silahlı saldırıya uğrayan Enes Kaya yaşadıklarını şöyle anlattı; "30 Temmuz tarihinde ben buraya gelirken sokakta beni gizlice takip edip eğilerek ayağımız silahla ateş etti. Arkamdan eğilerek beni sakat bırakmaya yönelik doktorlardan öğrendiğim kadarıyla sakat bırakmaya teşebbüs ederek ilk önce dizime bir el ateş etti. Silah sesinin verdiği o korkuyla heyecanla koşmaya başladım. Bu seferde vücuduma öldürmeye teşebbüs ederek 3 el ateş ett Ben panikle dükkanın içine sığınmaya çalışırken ardından üçe de ateş etti. O mermiler bana isabet etmedi ve burada oynayan çocuklar vardı" dedi.

3 ŞÜPHELİDEN 1'İ TUTUKLANDI!

Polis ekipleri, silahlı saldırgan Recep Çetin ve olayı azmettirdiği belirlenen Ararat Özer ile Mesut Baraj'ı, 5 Ağustos'ta gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından 6 Ağustos'ta adliyeye sevk edilen 3 şüpheliden Ararat Özer ve Mesut Baraj serbest bırakılırken, Recep Çetin "kasten yaralama" ve "tehdit" suçlarından tutuklandı.

DAKİKALARCA TEHDİT!

Saldırının geçmişi olduğunu söyleyen Kaya, şahısların kendisine daha önce de tehditler savurduğunu anlattı. Kaya, "Biz uzun yıllardır burada çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Bu anlamda da daha fazla faaliyet gerçekleştirebilmek için burada şahıs arazisi olan yerler vardı. Oranın sahipleri ile Ocak ayında bir kiralama yaptık dernek adına. Hazırlıklara başladık burayı nasıl değerlendirebiliriz diye. Tabi sahipleri her şeyin kuralına uygun olmasını istediler. Biz bunları yaparken Ocak ayında duyuyoruz ki bir kaç kişi oraya girip temizleyip 'Burası bizim' demeye başlamış. Ben bu şahıslara ulaşmaya çalışırken Ararat Özer ve Recep Çetin olduğunu öğrendim. Kendilerine ulaştım ben. Gittiğimde o iki kişiyle görüşeceğimi düşünürken birden kapıdan içeri Mesut Baraj isimli biri girdi. Yaklaşık 1 buçuk saat boyunca bana tehditler savurdu" dedi.

''BİZ SANA DEMEDİK Mİ BURADAN ÇIK GİT!''

Şahısların arsayı kendilerine bırakmalarını istediğini söyleyen Kaya, ''Ben de planımız programımız olduğunu ve oranın sahiplerinin başka kimseye vermeyeceğini söyledim. Bunun üzerine sesini daha da yükselterek burada kendini ispatlamak için vurmaya adam aradıklarını onlarla beraber ilerlersem burada daha da yükseleceğimi söyledim. Yaklaşık altı ay önce burada gönüllerimizde orayı temizlemeye başladık. Gerekli yerlerle görüşüp oraya sanatsal alana çevirmek, orayı topluma kazandırmak için bir hazırlık içerisinde olduğumuz sürede beni telefonla arayarak Ararat Özer telefonda 'Oradan çabuk çık' şeklinde konuşmalar yaptı. Ben de kendilerine benimle değil belediye ile emniyetle muhatap olacağını söyledim. Peşine Recep Çetin alana bizim yanımıza gelip 'Sen sanıyor musun biz sana bir şey yapamayız biz sana demedik mi buradan çık git' şeklinde tehditler savurdu. Buradaki hayalimizi gerçekleştirmek için durmadan yola devam edeceğimizi söyledim" diye konuştu.

ENES KAYA KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ, NEREDE OTURUYOR?

1987 Düzce doğumlu olan Enes Kaya Sinemasal kurucusudur.

Sinemasal fikri, Enes Kaya'nın çocukluk döneminde yaşadığı zorlukların etkisi ve aktif vatandaşlık bilinciyle köylerde yaşayan çocukları sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırma isteğiyle 2007 yılında ortaya çıktı. Kaya, 6 yıllık bir fikri hazırlık sürecinin ardından 30 Aralık 2012'de Sinemasal'ı kurdu. Amacı; sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan imkanları kısıtlı olan çocukların hayata daha olumlu bakabilmelerini ve iyi bir gelecek hayal etmelerini sağlamaktı…

Yasin Büyük ve Esra Yaşar'ın değerli katkılarıyla Ocak 2013'te Sinemasal'ın ilk iş planı hazırlandı.

Gökçe Pehlivanoğlu, Jozef Erçevik Amado, Turgay Öztürk, Gökçe Türkel ve Karen Sason'un Sinemasal'a katılmasıyla birlikte interaktif ve deneyimsel öğrenme odaklı ilk festival konsepti tasarlandı.

"Sinema Artık Köylerde!" sloganı eşliğinde, 17-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu bölgesinde 6 farklı ilde ilk festival hayata geçirildi. 14 gün süren festivalde 7 ülkeden 45 gönüllü görev aldı ve 7 bin çocuğa hayatlarında ilk kez sinema deneyimi yaşatıldı.

Türkiye'nin ulaşılması en zor dağ köylerine gerçek sinema deneyimini taşıyan Sinemasal, zamanla gelişerek köylerin yanı sıra şehirlerin geri planda kalmış mahallelerine de ulaşmaya başladı.

2017'de Peru, Güney Afrika ve Filipinler ofisleri açıldı.

2019 sonu itibariyle ulaşılan çocuk sayısı 4 milyonu aştı.

Sinemasal fikri, Enes Kaya'nın imkansız gibi görünen bir hayaliydi. Bugün gelinen noktada tutkulu bir ekip ve binlerce insan tarafından destekleniyor. Sinemasal, sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en büyük ve başarılı sosyal girişimleri arasında yer alıyor. Güncel gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli gelişim amacını gözeten Sinemasal Ailesi, tüm dünya çocuklarını sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırma hayaliyle çalışmalarına devam ediyor.