Türkiye'de Covid-19 vaka sayısı 63 binlere ulaştı: Yoğun bakımlara da yansıdı

Türkiye’de COVİD-19 vaka sayısı 63 binlere ulaştı. Bu durum, yoğun bakımlara da yansıdı. Korkutan tabloyu Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel şöyle anlattı: Son 15 gündür kırmızı alarm çanları çalıyor. Yoğun bakımdaki hasta yaşı 35’lere kadar indi. Yataklar dolarsa sistem kilitlenir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Nisan 2021 Güncelleme 19 Nisan 2021, 06:59
Türkiye’de Covid-19 vaka sayısı 63 binlere ulaştı: Yoğun bakımlara da yansıdı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de COVİD-19 tablosu ağırlaştı. Salgının başladığı 13 aydan bu yana vaka ve ağır hasta sayısı en yüksek rakama ulaştı. Bu durum, hastanelere de yansıdı. Özellikle yoğun bakımlar alarm vermeye başladı. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, korkutan açıklamalar yaptı:

Karşımızda mutasyona uğramış bir virüs var. Aşılamanın faydası ile yoğun bakımlarda ortalama yaş 60'lara indi. 38 yaşında hastamız var. Onlar da dokuları tahrip olmuş şekilde geliyor yoğun bakıma.

Şu anda ağır hasta sayısında 3 bin 200'lerdeyiz. Son 6 haftadır her gün artıyor. Yoğun bakım gereksinimi de hızla artıyor. Sağlık çalışanları için çok zor bir dönem.

Durum ciddi. Ben yoğun bakımlar adına bunu düşünüyorum. Bundan endişe duyuyorum. Çünkü örneğin 50 yoğun bakım yatağınız vardı, 80 oldu, 100 oldu, 120 oldu doldu. Bu yoğun bakımdan uzak olan hekim grubunu endişelendirir. Bir göz hekiminden yoğun bakımda verim alamazsınız.

Sayı, belli bir sayının üzerine çıktığında yoğun bakımlar sigorta olma özelliklerini kaybeder. Bu tıbbi kalitenin, düşmesi demektir. Düşünsenize bir yoğun bakımda ayda ortalama vefat 300-400'lere çıkıyor. Bu hastalara 20 gün 30 gün emek vermiş yoğun bakımcının içinden bir parça kopar.

Son 7-8 haftadır aralıksız artıyor ağır hasta sayısı. İstanbul'da şu anda doluluk oranlarımız en üst seviyede. Bu yatakların tamamen dolu olduğu anlamına gelmiyor, yatak yok demek değil. Biz hastamızı kapıda, sokakta bırakacak bir millet değiliz.

Birinci dalgada bir seferberlik hali vardı. Vaka sayıları 13 bin 300'lerdeydi. Yoğun bakımlara yansıması da bin 980 hasta oldu. İkinci pikte, vaka sayısı 33 bin 500, yoğun bakımlara yansıması ise 5 bin 970'lerde olmuştu. Fakat şimdi durum farklı. Yukarıya doğru gidiyoruz. Son 15 gündür kırmızı alarm çanlarının çaldığı açık ve net.

EN RİSKLİ YER ÇANAKKALE
Çanakkale'de 100 bin kişide görülen vaka sayısı bir haftada 797.34'ten 962.98'e yükseldi. Çanakkale, haftalık vaka sayısında Türkiye'de birinciliğe yerleşti.

GARANTİNA!
Rize Kalkandere'de Kadir Aksoy (51), virüse fırsat tanımadı. Ormanda kızılağaçların gövdesine ağaç ev yaptı. Hem izole oldu hem de doğanın tadını çıkardı. "Pandemiden kaçmak, doğayla yalnız kalmak için burayı yaptım. Görenlerin de çok dikkatini çekti" diye konuştu.

CİDEN İLGİNÇ
Tamirci
, bir köyü yaktı! Olay, Kastamonu Cide'de yaşandı. Tamir için bir eve giden su tesisatçısı 27 kişiye Coronavirüs bulaştırdı. Giriş çıkışların kapatıldığı köy karantinaya alındı.