Son dakika: Ramazan yaklaştı herkes bu sorunun yanıtını araştırmaya başladı: Aşı orucu bozar mı?

Dünyayı bir yılı aşkın süredir ele geçiren yeni tip koronavirüs milyonlarca kişiye bulaştı. Koronavirüsten korunmak için Türkiye de aşı uygulamasına başladı. Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısında Sinovac ve BioNTech'in kullanılacağını vatandaşların seçim yapılabileceğini söyledi. Aşı uygulaması devam ederken Ramazan ayı geldi çattı. Vatandaşlar Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte tek bir sorunun cevabını araştırıyor: Aşı orucu bozar mı? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 02 Nisan 2021, 08:50 Güncelleme 02 Nisan 2021, 08:55
Son dakika: Ramazan yaklaştı herkes bu sorunun yanıtını araştırmaya başladı: Aşı orucu bozar mı?

İÇİNDEKİLER

Corona virüs salgını nedeniyle yapılan aşılama sürecinde ikinci gruba geçildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 60 yaş üstü ve bazı risk grubundaki vatandaşların, öncelikli aşı için sisteme tanımlandığını açıklamıştı.

Böylece uzun süredir merak edilen 60 yaş üstü aşılama da başlamış oldu. Peki, aşı sırası sorgulama nasıl yapılır?

AŞI SIRASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Vatandaşlar, e-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak aşı sırasının kendilerine gelip gelmediğini öğrenebilecekler.

Ayrıca hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.

BAKAN KOCA YENİ ÖNCELİK SIRASINA GEÇİLDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aşı programında bir sonraki gruba geçildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Aşı programında yeni gruba geçiyoruz. Aşısı sisteme tanımlanmış olan vatandaşlarımız 60 yaş üzeri vatandaşlarımız eşleri ile birlikte randevu alarak aşılarını olabilecekler. Ayrıca bazı risk grupları da programa dahil edildi."

"Risk grubunda olan morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastaları, Down sendromu olan vatandaşlarımız ve immuno supresif tedavi alanlar öncelikli aşı olmak için sisteme tanımlandı. En kısa sürede en çok riskli vatandaşımızı korumak istiyoruz."

AŞI ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu "Aşı orucu bozar mı" sorusuna şu yanıtı verdi.

Kurul "Besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Bununla birlikte, oruç tutmalarına başka bir engel bulunmuyorsa, iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur." ifadelerini kullandı.