Harizmi buldu İtalyanlar Avrupa'ya taşıdı Apple da ilham aldı: İslam dünyası dünyaya işte böyle şekil verdi

İslam dünyası, matematik, kimya, tıp ve astronomiye büyük önem verdi. Harizmi 9. Yüzyıl'da ondalık sayı sistemini geliştirdi. İtalyan matematikçi ise 13. Yüzyıl'da Bağdat'a yaptığı gezide, Bilgelik Evi'ndeki çalışmaları inceledi. 0'dan 9'a kadar olan rakamlar Avrupa'ya işte böyle gitti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2021 Güncelleme 03 Mart 2021, 07:02
Harizmi buldu İtalyanlar Avrupa’ya taşıdı Apple da ilham aldı: İslam dünyası dünyaya işte böyle şekil verdi

İÇİNDEKİLER

İslam dünyası, matematik, kimya, tıp ve astronomiye büyük önem verdi. İslam'ın Altın Çağı sırasında Bağdat'ta kurulan Beyt'ül Hikmet yani Bilgelik Evi, sayısız çalışmaya tanıklık etti.

30 yıl sonra halka açık bir akademiye dönüştü ve dünyanın dört bir yanından alimleri Bağdat'a çekti. Bilimsel araştırmaların yürütüldüğü mekanda, Müslüman, Yahudi ve Hristiyan alimlerin çalışmasına izin verildi.

DEVASA ARŞİV
Günü
müzün en büyük kütüphaneleriyle kıyaslanacak düzeyde bir arşive sahipti. Matematik, astronomi, tıp, kimya, coğrafya, felsefe, edebiyat ve sanat alanında bir dizi araştırma gerçekleşti.

13. yüzyılda Moğolların Bağdat kuşatması sırasında yerle bir edildi. Hatta Moğollar, el yazmalarını Fırat Nehri'ne atarak yok etmek istedi. Nehrin sularının mürekkepten dolayı siyaha döndüğü iddia edildi.

PİSA'NIN ORTADOĞU SEYAHATİ
1170 yılında doğan İtalyan matematikçi Leonardo da Pisa yani Fibonacci, 20'li yaşlarında Ortadoğu'ya seyahat etti. Bağdat'ta yaptığı gezide Arap sayı sistemini inceledi. Edindiği bilgilere Liber Abbaci isimli eserinde yer verdi.


Böylece o dönem Roma rakamlarını kullanan Avrupa'nın 0'dan 9'a kadar olan rakamlarla tanışmasını sağladı. Matematik birden herkes tarafından öğrenilir hale geldi.

ONLUK SİSTEMİ GELİŞTİRDİ
Fibonacci, Liber Abbaci eserinde 9. Yüzyıl matematikçisi Harizmi'nin algoritmalarını ele aldı.

Devrim niteliğindeki eseri, ilk kez iki bilinmeyenli denklemlerin çözümünü sağladı. 821'de Bilgelik Evi'ne baş kütüphaneci olarak atanan Harizmi, ondalık sistemi geliştirdi ve 'Cebir'in babası' olarak anıldı.

APPLE DA İLHAM ALDI


Dünya
teknoloji devi Apple, 2017'de Californiya Santa Clara Vadisi'ndeki Apple Park'a taşındı. Yuvarlak yapısıyla dikkat çeken yeni merkez, Beyt'ül Hikmet'ten ilham alınarak tasarlandı.