Erzincanlı Hamdi Ulukaya Türk yoğurdunu ABD’ye ve Avrupa’ya tanıttı

Erzincanlı Hamdi Ulukaya, Türk yoğurdunu ABD’ye ve Avrupa’ya tanıttı. Başarısının sırrını şöyle anlattı: Yoğurt ve peynir mütevazı bir aileden geliyordum. Ankara Siyasal'da okurken dil eğitimi için ABD'ye gittim. Bu süre içinde marketlerde satılan yoğurtların berbat olduğunu gördüm. Bunun bir iş fırsatı olabileceğini fark ettim. Bir gün satılık mandıra ilanı gördüm. Tam 5 ay boyunca finansman bulmak için uğraştım. Fabrikayı satın aldım. Çevremdeki herkes delirdiğimi düşündü.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2021 Güncelleme 11 Şubat 2021, 06:59
Erzincanlı Hamdi Ulukaya Türk yoğurdunu ABD’ye ve Avrupa’ya tanıttı

İÇİNDEKİLER

Erzincanlı Hamdi Ulukaya, Türk yoğurdunu ABD'ye ve Avrupa'ya tanıttı. Başarısının sırrını şöyle anlattı: Yoğurt ve peynir mütevazı bir aileden geliyordum. Ankara Siyasal'da okurken dil eğitimi için ABD'ye gittim. Bu süre içinde marketlerde satılan yoğurtların berbat olduğunu gördüm. Bunun bir iş fırsatı olabileceğini fark ettim. Bir gün satılık mandıra ilanı gördüm. Tam 5 ay boyunca finansman bulmak için uğraştım. Fabrikayı satın aldım. Çevremdeki herkes delirdiğimi düşündü.

TARİFİ BULMAK 18 AY SÜRDÜ
TARIFIN mükemmel olmasını istiyordum. Başlangıçta sadece 6 çalışanım vardı. Onlar bana inandı. Uygun yoğurt formülünü bulmak için tam 18 ay çaba harcadık.

CHOBANI kurulduğu günden itibaren özellikle küçük marketlerden sürekli sipariş alıyorduk. Ancak esas patlama dev süpermarket zincirlerinin Chobani yoğurt satmasıyla gerçekleşti.



SIPARIŞLERE yetişmekte güçlük çekiyorduk, ancak durumun böyle olacağını içten içe biliyordum. İyi bir şey ürettiğimizin farkındayım. Koca bir fabrikayı, iş yapmadığı gerekçesiyle satan büyük bir gıda şirketinden alıp ona can verdik. Yeni bir bakış açısıyla büyük bir başarının elde edilebileceğini herkese gösterdik.

SOSYAL MEDYAYI KULLANDIM
BAŞLARDA reklam ve tanıtım için bütçemiz olmadığı için sosyal medyayı kullanma fikri belirdi bende. Blog yazarlarına, Twitter fenomenlerine vs. ulaşarak yoğurdu tanıtmalarını istedik. Ülke genelindeki festival ve panayırlara insanların tatmaları için kamyonlarca yoğurt gönderdik.

YAPTIĞINIZ işi tutkuyla sevmeniz gerekir. Bazen iş, pek çok fedakarlıkta bulunmanıza neden olur. Ben aile hayatımı feda ettim. İlk 2 yıl fabrikada yatıp kalktım. Hala da fabrikada zaman geçirmeyi severim.



ŞIRKETI satın almak isteyen pek çok kişi oldu. Şahane tekliflerle geldiler, ancak hepsine hayır dedik. Çünkü yaptığımız işi seviyoruz.

HAYATI BELGESEL OLDU
Hamdi Ulukaya'nın hayatı dünyanın en saygın haber programları arasında yer alan 60 Dakika'da anlatıldı. Chobani markasının hikayesi izleyicilerle paylaşıldı. Ulukaya, Türkiye'de geçen çocukluk yıllarından bugüne uzanan hikayesini ayrıntılarıyla anlattı.

2000 ÇALIŞANI ŞİRKETE ORTAK ETTİ
Ulukaya, 5 milyar dolar değerindeki şirketin yüzde 10'luk hissesini 2 bin personeline dağıttı. Bazıları 1 milyon dolarlık hisse senedine sahip oldu.