Sitokin fırtınası nedir? Sitokin fırtınası belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

Gündemde sıkça sorgulananlar arasında Sitokin fırtınası nedir? Sorusu yer alıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen corona virüs vakalarının gitgide artmasıyla birlikte bu hastalıkla birlikte duyulan sitokin fırtınası hakkındaki bilgiler de merak edilerek araştırılanlar arasında yer aldı. Peki sitokin fırtınası belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur? Corona virüs ile bağlantısı nedir? Bu hastalığa ilişkin merak edilen tüm bilgileri haberimizin içeriğinde derledik.

Giriş Tarihi 30 Kasım 2020, 14:12 Güncelleme 30 Kasım 2020, 14:12
Sitokin fırtınası nedir? Sitokin fırtınası belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

İÇİNDEKİLER

Tüm dünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Covid-19 mücadelesi devam ediyor. "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak tanımlanan sitokin fırtınası terimi gündemde büyük yankı uyandırdı ve nasıl bir sorun olduğu detaylarıyla araştırılmaya başlandı. Gündemde binlerce kişi arama motorları üzerinden Sitokin fırtınası nedir? Sitokin fırtınası belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur? Sorularının yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen tüm detaylar…

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?

En sık viral enfeksiyonlar sonucu meydana gelen bu ifade şöyle tanımlanabilir, kişinin vücudunda sitokin aşırı ve kontrolsüz şekilde salındığında, etrafında ne varsa yıkmaya başlıyor ve sağlam hücreleri de öldürüyor. Bu durumla beraber bağışıklık sistemi, kendi dokularını yok etmeye başlıyor ve adeta dosttan çok düşmana dönüşüyor.

Dünyayı etkisi altına alan ölümcül virüs Kovid-19 ile mücadelede, "bağışıklık sisteminin dosttan düşmana dönüştüğü an" olarak adlandırılan "sitokin fırtınası" yıkıcı hasarların artışına ve ölüme neden oluyor.

Tedaviye rağmen düşmeyen ateş, akciğer hasarının artışı ve laboratuvar değerlerinde bozukluk durumunda "sitokin fırtınası" tanısı konuluyor. En sık viral enfeksiyonlar sonucu gelişen bu tabloda, sitokin aşırı ve kontrolsüz şekilde salındığında, etrafında ne varsa yıkıyor, sağlam hücreleri de öldürüyor. Bağışıklık sistemi, kendi dokularını yok etmeye başlıyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkilemeye devam eden Kovid-19 hastalığında, bağışıklık sisteminin rolünün her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Savaşçı, özellikle ağır seyreden akut solunum yolu problemi yaşayan Kovid-19 hastalarında aniden ve çok yüksek miktarlarda proinflamatuar sitokinlerin salınımının gözlemlendiğini ve bu duruma "sitokin fırtınası" adı verildiğini aktardı.

Doç. Dr. Savaşçı, sitokin fırtınasının en sık, viral enfeksiyonlar sonucu geliştiğini belirterek, "Vücutta görülen hastalıkların hemen hemen hepsinde immün sistemin iyi ya da kötü yönü var. İmmün sistem her zaman iyi yönde çalışmayıp bazen kendi bünyesine de zarar verebiliyor. Bu aşamada vücudun bağışıklığı yabancı proteinleri görür ve uyarılarak bunları yok etmeye çalışır. Eğer bunlara normal dozda bir yanıt veriyorsa onu yok eder. Bazen doğal bağışıklık yok edemez, o zaman onlara özgü birtakım silahlar üretir. Biz bunlara sitokin adını veriyoruz." ifadelerini kullandı.