13. Cuma nedir? 13. Cuma ne demek?

Birçok dizi ve filme konu olan 13. Cuma nedir? 13. Cuma ne demek? 13 sayısı üzerinde dönen dedikodular ve iddialar günümüzde bir fenomene dönüşmüş durumda. 13. Cuma’nın sosyal medyada gündem olmasının ardından 13. Cuma nedir sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Birçok ülkede ve kültürde 13 sayısının uğursuzluk getirdiğine inanılıyor.

Giriş Tarihi:
13. Cuma nedir? 13. Cuma ne demek?

13. Cuma nedir? 13. Cuma ne demek? Dizilere, filmlere ve kitaplara konu olan 13 sayısı günümüzde bir fenomen haline geldi. 13 sayısıyla ilgili pek çok iddia ortaya atılıyor. Klasik bir film serisinden hatırlanan 13. Cuma da sık sık gündeme geliyor. Peki, 13. Cuma nedir?

13. CUMA NEDİR?

13. Cuma'nın uğursuz olarak anılması ve kötü bir gün olması, Hristiyan dininde görülen bir inanıştır. Hz. İsa'nın Cuma günü yaşamının son bulması ve Hz. İsa'nın son akşam yemeğinde masada 13 kişinin bulunması, 13. Cuma kavramına verilecek örneklerden biridir.

Peki, 13 sayısının uğursuz olarak anılması için sadece bu sebepler yeterli olabilir mi? Bu soruya vereceğimiz cevap hayır olacaktır; çünkü araştırmalara göre 13, Hristiyanlar için pasif bir sayıdır. Ay hareketlerinin dünya üzerindeki etkisine göre 1 yılda 12 ay vardır.

12 saatlik bir dilimde bir gün tamamlanır. Yunan mitolojisine göre, Olimpos dağında yaşayan 12 tanrı vardır. Astronomide 12 burç vardır. Bu gibi nedenlerden dolayı 13 sayısı enteresan bir şekilde dışlanmıştır.

Bu konuda başka gerekçelerde öne sürülmektedir. Bu gerekçeler; Hz. Muhammed'in 571 yılında doğması, İstanbul'un 1453 yılında fethedilmesidir. Çünkü bu tarihlerdeki rakamları kendi aralarında toplayınca ortaya 13 sayısı çıkmaktadır.

13 sayısına dair bu söylentiler yer alırken, Cuma günü neden kötü bir gün olarak anılmaktadır? Bu soruya da çeşitli efsaneler cevap vermektedir. İskandinav Mitolojisi'nde yer alan bir efsaneye göre 12 Viking Tanrısı, Odin bir akşam yemeği düzenler. Bu akşam yemeği, Cuma günü Asgard'daki ihtişamlı salon Valha'da verilerek, yemekte 12 misafir davet edilir; fakat Kötülük Tanrısı Loki, davetsiz misafir olarak gelir ve kör tanrı Högr'ün erkek kardeşi Balder'i zehirli bir ok ile öldürmesine neden olur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.