Fransa'da mahkeme, Macron'un cami kapatma kararını onayladı

Koronavirüs vakalarının yeniden arttığı Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinden Pantin'deki caminin 6 ay süreliğine kapatılmasına yönelik Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un skandal kararı mahkeme tarafından da onaylandı.

Giriş Tarihi 27 Ekim 2020, 16:54 Güncelleme 27 Ekim 2020, 17:34
Fransa’da mahkeme, Macron’un cami kapatma kararını onayladı

İÇİNDEKİLER

Montreuil İdari Mahkemesi, Pantin'deki caminin 6 ay kapatılması hakkında kararını verdi. Mahkeme, caminin kapatılmasının temel özgürlüklerin ciddi ve yasa dışı bir ihlali olmayacağını gerekçe göstererek, Macron yönetiminin kararını onayladı. Mahkeme, ayrıca caminin din görevlilerinden birinin "radikal İslamcı bir hareketin içerisinde olduğunu" ileri sürdü.

CAMİNİN KAPATILMA GEREKÇESİ
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Paris yakınlarındaki Conflans Sainte-Honorine semtinde başı kesik halde öldürülmüş bulunan öğretmenin derste Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürü göstermesine tepki verildiği görüntünün söz konusu caminin yöneticisi tarafından paylaşıldığını, bu nedenle bu caminin kapatılacağını söylemişti.

CAMİLER DAHİL 356 YER KAPATILDI
Ülkede son 3 yılda "radikalleştiği" iddiasıyla camiler dahil 356 yerin kapatıldığını ve 411 yabancının sınır dışı edildiğini aktaran Darmanin, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi (CCIF) ve Barakacity dahil birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun kapatılacağını duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?
Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde 16 Ekim'de bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüştü. Fransız yetkililer, zanlının cesedin yakınlarında elinde bıçakla görüldüğünü ve kaçtıktan sonra polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı.

Ortaokulda görevli tarih öğretmeninin öldürülmeden birkaç gün önce Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatür gösterdiği ve velilerin buna tepkide bulunduğu kaydedilmişti.

Bunun üzerine ülkedeki Müslüman dernek ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskılar ve baskınlar arttı. Macron, Hazreti Muhammed'e hakaret içeren karikatürleri yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

FRANSA'DA KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM
Fransa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 26 bin 771 vaka görüldü. Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede 258 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 35 bin 18'e ulaştı.

Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 26 bin 771 artışla 1 milyon 165 bin 278'e yükseldi.

Hastanelerde 2 bin 770'i yoğun bakımda olmak üzere 17 bin 784 kişinin tedavisi sürürken, iyileşenlerin sayısı 687 artışla 111 bin 347'ye çıktı. Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 17,8'e ulaştı.