Dağlık Karabağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ nerede? Askeri seferberlik ne demek?

Gündemde binlerce kişi tarafından Dağlık Karabağ sorunu nedir? Sorusunun yanıtı merak edilerek araştırılıyor. Yıllardır süren ve bitmek bilmeyen Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorunu yeniden alevlendi. Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı karşı saldırıda 6 köy işgalden kurtarıldı. Peki dağlık Karabağ nerede? Askeri seferberlik ne demek? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 27 Eylül 2020, 14:39 Güncelleme 27 Eylül 2020, 14:39
Dağlık Karabağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ nerede? Askeri seferberlik ne demek?

İÇİNDEKİLER

Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ve Ermenistan devam ederken bilmeyen ya da detayları unutan vatandaşlar Dağlık Karabağ sorunu nedir? Sorusunun yanıtını arama motorları üzerinden sorgulamaya başladı. Azerbaycan ve Ermenistan'ın yaşadığı dağlık Karabağ sorunu ile ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik. Dağlık Karabağ nerede? Askeri seferberlik ne demek? Sorularının yanıtlarını da haberimizde bulabilirsiniz.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Ermeni güçlerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı karşı Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ'ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Artsah Cumhuriyeti fiilen bağımsızdır, ancak Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamış bir cumhuriyettir. Çatışmanın kökeni, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Dağlık Karabağ bölgesini, tarihsel olarak Ermeni ve çoğunluğu Ermeni nüfusu olan Sovyet Azerbaycan'da bir özerk oblast haline getirmeye karar verdi.

Mevcut çatışma, 1988'de Karabağ Ermenilerinin, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesini talep ettiği zaman başladı. Çatışma, 1990'lı yılların başlarında, geniş çaplı bir savaşa dönüştü.
1994 yılında imzalanan bir ateşkes, Bakü'nün statüko ile olan sıkıntılarını artırmasının yanı sıra, Erivan'ın sağlamlaştırma çabalarıyla çelişen yirmi yıllık göreceli istikrar sağladı. Nisan 2016'da yaşanan dört günlük bir gerginlik, ateşkesten sonra bugüne kadar yaşanan en şiddetli çatışma oldu. O zamandan beri, devam eden geniş çaplı düşmanlık tehlikesi büyük ölçüde arttı.

DAĞLIK KARABAĞ NEREDE?

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bölge.

ASKERİ SEFERBERLİK NEDİR?

Ermenistan'ın Azerbaycan'ın köylerine yönelik başlattığı saldırı sonrası Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiyan, sıkıyönetim ve askeri seferberlik ilan ettiklerini açıkladı. Bunun üzerine askeri seferberliğin ne demek olduğu merak edilerek araştırılmaya başlandı. Askeri seferberlik savaşa hazırlıktır. Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini ekonomisine yönetimini savaşın getirisine göre uygun duruma sokma hazırlıkları ve önlemlerin alınması durumu askeri seferberlik demektir.