KPSS ÖABT sınavı başladı! ÖSYM-2020 KPSS ÖABT sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Binlerce adayın heyecanla beklediği gün geldi ve KPSS ÖABT sınavı başladı. 20 Eylül saat 10:15 itibariyle başlayan sınavda binlerce aday ter döküyor, peki sınav ne zaman sona erecek, kaç soru sorulacak? Diğer yandan hemen merak edilenler arasında sınav sonuçları yer alıyor. Peki ÖSYM-2020 KPSS ÖABT sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Tarih belli oldu mu? İşte detaylar…

Giriş Tarihi 20 Eylül 2020, 10:39 Güncelleme 20 Eylül 2020, 10:39
KPSS ÖABT sınavı başladı! ÖSYM-2020 KPSS ÖABT sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapma hayalini kuran kişilerin katıldığı KPSS ÖABT sınavının 2020 yılı gerçekleşiyor. KPSS ÖABT sınavı devam ederken ÖSYM'nin sonuçları ne zaman açıklayacağı şimdiden merak edilmeye başlandı. KPSS ÖABT puan hesaplamasının nasıl yapıldığı da adaylar tarafından araştırılanlar arasında yer alıyor.

KPSS ÖABT NE KADAR SÜRECEK?

2020 KPSS ÖABT oturumu saat 10.15'te başladı.

* İlköğretim Matematik Öğretmenliği
* Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji Öğretmenliği
* Matematik Öğretmenliği (Lise)
* Fizik Öğretmenliği
* Kimya Öğretmenliği (Alan Bilgisi (60),Alan Eğitimi (15))

75 soru 150 dakika

* Türkçe Öğretmenliği
* Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
* Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
* Tarih Öğretmenliği
* Coğrafya Öğretmenliği
* Biyoloji Öğretmenliği
* Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
* Rehber Öğretmen
* Beden Eğitimi Öğretmenliği
* Okul Öncesi Öğretmenliği
* İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği (Alan Bilgisi (60),Alan Eğitimi (15))

75 soru 120 dakika

* İngilizce Öğretmenliği
* Sınıf Öğretmenliği(Alan Bilgisi (45),Alan Eğitimi (30))

75 soru 120 dakika

KPSS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirilecektir.Her testte, örneğin Genel Yetenekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.

MEB tarafından, ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSSP120 puan türünü kullanacaktır. Bu puanın hesaplanmasında ilgili yılda alınan YDS/e-YDS sonucu (2020 yılında ilgili yabancı dilde alınan; 2020-YDSsonuçları ile sınavın uygulanma tarihinden önce alınan 2020e-YDSsonuçları) kullanılacaktır.

KPSSP120 puanı hesaplanırken kullanılacak yabancı dil standart puanının hesaplanmasında,adayların ilgili yılın YDS/e-YDS sonucu kullanılacaktır. KPSSP120 puanı hesaplanacak adayların,YDS puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri,her yabancı dil için ayrı ayrı hesaplanacak, bu değerler kullanılarak adayların yabancı dil standart puanları hesaplanacaktır.

Bir testte, en az 1ham puanı(net)bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. YDS'de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların yabancı dil standart puanı hesaplanmayacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Tablo-1'deki testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak hesaplanacak olan KPSS puan türleri Tablo-2'de gösterilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları bu puan türleri arasından seçecekleri KPSS puanlarını kullanacaklardır.

Tablo-2'de gösterilen ağırlıklara göre, testlerden ve YDS puanlarından elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP'nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP'nin hesaplanmasında kullanılan standart puanların tümünün olması gerekir.

Adayların ASP'leri kullanılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları,adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSS puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır.