DGS tercihleri ne zaman 2020? Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih robotu yayınlandı mı?

Gündemde en çok araştırılan sorular arasında DGS tercihleri ne zaman 2020? Yer alıyor. İki yıllık üniversite eğitimlerini dört yıla tamamlamak isteyenlerin katıldığı DGS her yıl ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte gözle DGS tercihlerine çevrildi. Peki Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih robotu yayınlandı mı? ÖSYM tarih verdi mi? İşte merak edilenler…

Giriş Tarihi 09 Eylül 2020, 15:11 Güncelleme 09 Eylül 2020, 15:11
DGS tercihleri ne zaman 2020? Dikey Geçiş Sınavı DGS tercih robotu yayınlandı mı?

İÇİNDEKİLER

Önlisans eğitimini lisansa tamamlamak isteyen binlerce kişinin katıldığı ve sonuçlardan sonra merakla beklediği 2020 DGS tercihleri başladı mı? İşlemlerin doğru bir şekilde yapılması için gerekli olan DGS tercih robotu ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı mı? Diğer yandan 2020 DGS taban puanları ve kontenjanları da merak edilenler arasında yer alıyor. İşte detaylar…

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Geçtiğimiz yıl DGS sonuçları 25 Temmuz'da açıklanmış, tercih dönemi ise 21-28 Ağustos olarak belirlenmişti. Ancak bu yıl pandemi nedeniyle sınavlar ertelenmişti. Bu nedenle sürecin daha hızlı ilerlemesi ve tercihlerin birkaç hafta içerisinde başlaması bekleniyor.

DGS TERCİH ROBOTU 2020!

DGS tercih robotu henüz erişime açılmadı. Tercih kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte YÖK Atlas sitesinden DGS tercih robotunun erişime açılması bekleniyor.

DGS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI MI?

2020 DGS tercih kılavuzu henüz duyurulmadı. Kılavuz açıklandığı takdirde haberimizden öğrenebileceksiniz.

2019 DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

- Tercihlerimi sınavdan öncemi yoksa sonra mı yapacağım?

DGS'de tercihler sınavdan sonra yapılmaktadır. Tercih yaparken ilk tercihinize yüksek puanlı bir yeri yazabilirsiniz eğer açıkta kalmak istemiyorsanız en son tercihinize de en düşük puanlı yeri yazabilirsiniz. Tercih yaparken tercihleriniz arasında çok büyük puan farklılıklarının olmamasına ve asıl baz alınacak kriterin genel olarak ilgili fakülte bölümüne kaç net ile yerleşildiğine dikkat ediniz.

- Kaç tercih yapabilirim?

DGS tercih kılavuzu size 30 tercihe kadar seçim yapmanıza olanak tanır.

- Tercihlerimde istediğim bölümü yazabilir miyim?

Tercihlerinizde sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih edebilirsiniz.Nereleri tercih edebileceğinize buradan bakabilirsiniz.

- Tercihlerde geçmiş yılların puanlarına bakarak Lisans bölümü seçmek ne kadar doğru?

Dikey Geçiş yapılabilen bölümlerin kontenjanları ne yazık ki çok az sayıda. Bu sebepten bazı bölümlerin puanlarında ciddi şekilde oynamalar olabiliyor. (5-20 arası) Puanları sadece fikir verme açısından değerlendirerek tercih yaparsak en doğru kararı vermiş oluruz.

- Lisans bölüm puanları nasıl belirleniyor?

Lisans puanları ÖSYM sınavlarında olduğu gibi tamamen öğrencilerin tercihlerine göre belirlenir.Kılavuzda verilen puanlar sadece öğrenciye fikir vermesi için yazılmıştır. Örnekle açıklamak gerekirse farz edelim Boğaziçi üniversitesi işletme bölümünün 3 kontenjanı olmuş olsun DGS birincisi ve ikincisinin ilk tercihlerinde bahsettiğimiz bölüm olsun,DGS yirmi binincisine kadar kimse tercih etmemiş DGS 20 000.sininde ilk tercihi Boğaziçi işletme ise bölüme girer bölümün puanı da DGS 1. ve 2. sine bakılmadan son giren kişinin puanı yani DGS 20 000.sinin puanı olur.