Ayasofya neden müze oldu? Ayasofya’yı kim müze yaptı?

Ayasofya neden müze oldu? Cumhuriyetin ilanından sonra müze statüsüne çevrilen Ayasofya’yı kim müze yaptı? Danıştay kararının ardından müze statüsü kaldırılan ve camiye çevrilen Ayasofya’da tarihi ilk namaz bugün kılınıyor. Ayasofya gündem olmaya devam ederken, Ayasofya neden müze oldu sorusuna yanıt aranıyor. İşte Ayasofya hakkında merak edilen bilgiler!

Giriş Tarihi 24 Temmuz 2020, 12:07 Güncelleme 24 Temmuz 2020, 12:07
Ayasofya neden müze oldu? Ayasofya’yı kim müze yaptı?

İÇİNDEKİLER

Ayasofya neden müze oldu? Ayasofya'yı kim müze yaptı? Ayasofya'da kılınacak tarihi Cuma namazı öncesi Ayasofya'nın tarihi de vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Cumhuriyet dönemi sonrası müze statüsüne çevrilen Ayasofya için alınan Bakanlar Kurulu kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Ayasofya neden müze oldu? Ayasofya'yı kim müze yaptı?

AYASOFYA'NIN CAMİDEN MÜZEYE ÇEVRİLİŞ HİKAYESİ

916 yıl kilise olarak ibadete açık olan yapı, Fatih Sultan Mehmed'in 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir. 29 Mayıs 1453'te, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u aldığında, Ayasofya yaralı Bizans askerlerinin, kadın ve çocukların sığınma yeriydi.

İstanbul'un Osmanlı Devleti'nin eline geçmesinden sonraki birkaç gün boyunca Ortodoks Kilisesi mensupları Ayasofya'da ibadete devam etti.

1 Haziran 1453'te İstanbul'daki ilk Cuma namazını burada kılan Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya'nın Osmanlı yönetimi altında cami olarak hizmet vereceğini duyurdu. Mihrap ve minber yapıldı, çan ve Haç kaldırıldı. Mozaiklerin üstü kapatıldı.

1481'de ilk minaresi inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tahta geçen Sultan İkinci Bayezid zamanında bir minare daha dikildi.

1509'daki büyük İstanbul depreminde ilk yapılan minare yıkıldı, yerine tuğladan bir minare yapıldı.

Diğer iki minare de Sultan İkinci Selim zamanında, Mimar Sinan tarafından yenileme çalışmaları sırasında inşa edildi. Bu sebeple Ayasofya'nın farklı zamanlarda yapılan 4 minaresi birbirinden farklıdır.

İkinci Selim'in türbesi Ayasofya içindeki ilk padişah türbesi oldu. Ayasofya'da, içinde padişahların, eşlerinin ve şehzadelerin de yer aldığı 43 farklı türbe bulunuyor.

Bunların arasında Sultan Üçüncü Murat, Sultan Üçüncü Mehmet, Safiye Sultan ve Nurbanu Sultan da var.

Ayasofya, Sultan Ahmet 1616'da Sultan Ahmet Cami'ni inşa ettirene kadar Osmanlı Devleti'nin en büyük ve en önemli camisiydi.

1739'da camiye medrese, kütüphane ve aşevi de eklendi. 1847-1849 arasında yenilenme çalışmaları sırasında kapalı kalan Ayasofya, cami olarak son kez 1849'da açıldı.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU?

1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak hizmet vermektedir.